Pita s puranom in šunko
Recept je iz: Rachel Allen
Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Krompir damo v veliko ponev s soljeno vodo. Počakamo, da voda zavre in počakamo deset minut. Vodo izlijemo, v posodi je pustimo samo toliko, da prekrije štiri centimetre. Zmanjšamo ogenj in krompir kuhamo še 20 do 30 minut, dokler ga ne moremo zlahka prebosti z zobotrebcem ali ostrim nožem. (Krompirja ne prebadajte z nožem, ko se kuha, ker bo lupina počila.)
Krompir odcedimo in ga olupimo, ko je še vroč. Pomagamo si s čisto krpo, da si zaščitimo roke. Olupljen krompir damo v veliko skledo in ga mečkamo z rokami toliko časa, da ni več grudic. Krompir damo lahko tudi v mešalnik in ga zmeljemo.
Vlijemo mleko (ali mleko in smetano) v kozico in počakamo, da zavre. Nato vmešamo maslo v krompir, ga solimo in popramo. Potem vlijemo vroče mleko in vse dobro premešamo. (Morda ne boste porabili vsega mleka, morda pa ga boste potrebovali malce več. Odvisno od tega, kako suh je krompir.)
Za nadev stopimo maslo v veliki kozici na srednjem ognju. Dodamo čebulo in jo počasi pražimo 8 do 10 minut oziroma dokler se povsem ne zmehča in se robovi obarvajo zlato.
Če uporabljate surov brokoli, v kozico nalijte vodo in jo postavite na visok ogenj. Dodamo ščepec soli. Ko voda zavre, dodamo cvetove brokolija. Kozico pokrijemo in počakamo, da voda spet zavre. Takoj ko voda zavre, odstranimo pokrov in kuhamo brokoli 2 do 4 minute oziroma dokler se brokoli ne zmehča. Še vedno mora biti hrustljav. Brokoli odcedimo in ga postavimo na stran.
Čebuli dodamo moko. Z metlico vse pomešamo in kuhamo eno minuto. Nato dodamo smetano ali osnovo (ali omako) in mešamo. Počakamo, da zavre, nato pa zmanjšamo ogenj in kuhamo še minuto do dve oziroma dokler se omaka ne zgosti.
Dodamo purana, šunko, nasekljane začimbe in skuhan brokoli (ali ostanke). Solimo in popramo. Zmes vlijemo v ponev, ki jo lahko postavimo v pečico. Prekrijemo jo s pirejem, ki ga razporedimo z vilicami.
V pečici pito pečemo 25 do 30 minut oziroma dokler se vrh ne obarva zlatorjavo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Krompir damo v veliko ponev s soljeno vodo. Počakamo, da voda zavre in počakamo deset minut. Vodo izlijemo, v posodi je pustimo samo toliko, da prekrije štiri centimetre. Zmanjšamo ogenj in krompir kuhamo še 20 do 30 minut, dokler ga ne moremo zlahka prebosti z zobotrebcem ali ostrim nožem. (Krompirja ne prebadajte z nožem, ko se kuha, ker bo lupina počila.)
Krompir odcedimo in ga olupimo, ko je še vroč. Pomagamo si s čisto krpo, da si zaščitimo roke. Olupljen krompir damo v veliko skledo in ga mečkamo z rokami toliko časa, da ni več grudic. Krompir damo lahko tudi v mešalnik in ga zmeljemo.
Vlijemo mleko (ali mleko in smetano) v kozico in počakamo, da zavre. Nato vmešamo maslo v krompir, ga solimo in popramo. Potem vlijemo vroče mleko in vse dobro premešamo. (Morda ne boste porabili vsega mleka, morda pa ga boste potrebovali malce več. Odvisno od tega, kako suh je krompir.)
Za nadev stopimo maslo v veliki kozici na srednjem ognju. Dodamo čebulo in jo počasi pražimo 8 do 10 minut oziroma dokler se povsem ne zmehča in se robovi obarvajo zlato.
Če uporabljate surov brokoli, v kozico nalijte vodo in jo postavite na visok ogenj. Dodamo ščepec soli. Ko voda zavre, dodamo cvetove brokolija. Kozico pokrijemo in počakamo, da voda spet zavre. Takoj ko voda zavre, odstranimo pokrov in kuhamo brokoli 2 do 4 minute oziroma dokler se brokoli ne zmehča. Še vedno mora biti hrustljav. Brokoli odcedimo in ga postavimo na stran.
Čebuli dodamo moko. Z metlico vse pomešamo in kuhamo eno minuto. Nato dodamo smetano ali osnovo (ali omako) in mešamo. Počakamo, da zavre, nato pa zmanjšamo ogenj in kuhamo še minuto do dve oziroma dokler se omaka ne zgosti.
Dodamo purana, šunko, nasekljane začimbe in skuhan brokoli (ali ostanke). Solimo in popramo. Zmes vlijemo v ponev, ki jo lahko postavimo v pečico. Prekrijemo jo s pirejem, ki ga razporedimo z vilicami.
V pečici pito pečemo 25 do 30 minut oziroma dokler se vrh ne obarva zlatorjavo.
sestavine
- Pire1 kg krompirja (neolupljenega) morska sol in sveže mleti črni poper 150 ml mleka 25 g maslaNadev25 g masla 1 čebula drobno nasekljana morska sol in sveže mleti črni poper 25 g navadne moke 225 ml sladke smetane 225 ml piščančje osnove 675 g skuhanega purana narezanega na 2-cm kose 1 žlica nasekljanega pehtrana ali majarona 400 g glave brokolija ognjevarna ponev s premerom 20 x 30cm
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Gabriele Sponza
Domača pica
Recepti Gabriele Sponza
Tacosi na mehiški način
Recepti Nenad Veljković
Irski golaž
Recepti Nenad Veljković
Som z limono
Recepti Nenad Veljković
Riž z zelenjavo
Recepti Bučkini polpeti s špinačno solato
Recepti Polenovka v ovoju z limoninimi testeninami
Recepti Rachel Khoo
Pomarančni žele s kandiranim korenjem
Recepti Rachel Khoo
Gratinirane gobe in cvetača
Recepti BURGERJI Z GOVEDINO