Solata s pečeno muškatno bučo in kruhki

Solata s pečeno muškatno bučo in kruhki

Opis

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Surovo bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na 3cm kose, čebulo narežemo na 8 kosov, damo v pekač in ju pokapamo z dvema žlicama oljčnega olja. Solimo in popramo. Pečemo ju 30 do 40 minut oziroma dokler se ne zmehčata in karamelizirata ob robovih.

Vročo zelenjavo pokapamo s kisom in jo postavimo na stran, da se ohladi na sobno temperaturo. Ko se zelenjava ohladi, dodamo mocarelo in rukolo ter vse nežno premešamo. Vse potresemo z nastrganim parmezanom, solimo in popramo po potrebi in postrežemo.

Za kruhke v merici pomešamo toplo vodo, sladkor in kvas. Zmes pustimo počivati na toplem pet minut oziroma dokler ne postane kremasta. Če kvas učinkuje zelo hitro, nam mešanice ni treba pustiti stati.

Moko, sol in začimbe (koriandrova in kuminova semena popražimo in zmeljemo) presejemo v veliko skledo ali v skledo mešalnika, ki ima nastavek za testo. Vmešamo še zmlete oreščke. Zmesi s kvasom dodamo oljčno olje, nato pa jo vlijemo k suhim sestavinam. Oblikujemo testo.

Če testo mesite ročno, postavite testo na rahlo pomokano površino in ga gnetite deset minut. Postati mora mehko in prožno. Če uporabljate mešalnik, uporabite srednjo hitrost in ga mesite 6 do 8 minut oziroma dokler testo ni mehko in prožno.

Skledo namastimo z oljčnim oljem in damo testo vanjo. Pokrijemo ga s prozorno folijo in ga pustimo na toplem, kjer naj vzhaja eno do dve uri. Dvakrat večji mora postati. (Čas vzhajanja testa je odvisen od kvasa, temperature vode in sobe.)

Medtem pripravimo pekočo fižolovo pomako. Fižol damo v mešalnik skupaj z zmletimi začimbami, česnom, peteršiljem in oljčnim oljem. Meljemo, dokler zmes ni skoraj gladka. Nato vlijemo vodo (približno 100 ml), da jo malce razredčimo. Meni je všeč, če ima tako teksturo kot majoneza.

Solimo in popramo, nato pa damo pomako v skledico za serviranje in postavimo na stran.

Ko testo neha vzhajati, odstranimo prozorno folijo in malce potolčemo testo, da iz njega odstranimo zrak.

Testo položimo na pult in ga razdelimo na osem kosov. Pult pomokamo in vzamemo en kos testa, ki ga tudi pomokamo. Razvaljamo ga v disk s premerom 22 cm. Enako naredimo z drugimi kosi testa. Kosi, ki jih ne valjamo, naj bodo pokriti s čisto krpo, da se ne bodo posušili. Kruhke začnem peči, takoj ko naredim prvega. Ko enega valjamo, se drugi peče v ponvi.

Ponev postavimo na srednji ogenj (ni nam treba dodati olja ali masla) in jo močno segrejemo. Nato damo v ponev testo in ga pečemo na vsaki strani minuto do dve oziroma dokler malce ne porjavi. Enako naredimo z drugimi kosi testa. Ko kruhek spečemo, ga damo na desko ali krožnik. Zlagamo drugega na drugega ter jih pokrijemo s čisto krpo ali prtičkom, saj tako zadržimo paro, kruhki pa ostanejo mehki.

Ko jih spečemo, jih postrežemo vroče ali pri sobni temperaturi s pekočo fižolovo omako

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Surovo bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na 3cm kose, čebulo narežemo na 8 kosov, damo v pekač in ju pokapamo z dvema žlicama oljčnega olja. Solimo in popramo. Pečemo ju 30 do 40 minut oziroma dokler se ne zmehčata in karamelizirata ob robovih.

Vročo zelenjavo pokapamo s kisom in jo postavimo na stran, da se ohladi na sobno temperaturo. Ko se zelenjava ohladi, dodamo mocarelo in rukolo ter vse nežno premešamo. Vse potresemo z nastrganim parmezanom, solimo in popramo po potrebi in postrežemo.

Za kruhke v merici pomešamo toplo vodo, sladkor in kvas. Zmes pustimo počivati na toplem pet minut oziroma dokler ne postane kremasta. Če kvas učinkuje zelo hitro, nam mešanice ni treba pustiti stati.

Moko, sol in začimbe (koriandrova in kuminova semena popražimo in zmeljemo) presejemo v veliko skledo ali v skledo mešalnika, ki ima nastavek za testo. Vmešamo še zmlete oreščke. Zmesi s kvasom dodamo oljčno olje, nato pa jo vlijemo k suhim sestavinam. Oblikujemo testo.

Če testo mesite ročno, postavite testo na rahlo pomokano površino in ga gnetite deset minut. Postati mora mehko in prožno. Če uporabljate mešalnik, uporabite srednjo hitrost in ga mesite 6 do 8 minut oziroma dokler testo ni mehko in prožno.

Skledo namastimo z oljčnim oljem in damo testo vanjo. Pokrijemo ga s prozorno folijo in ga pustimo na toplem, kjer naj vzhaja eno do dve uri. Dvakrat večji mora postati. (Čas vzhajanja testa je odvisen od kvasa, temperature vode in sobe.)

Medtem pripravimo pekočo fižolovo pomako. Fižol damo v mešalnik skupaj z zmletimi začimbami, česnom, peteršiljem in oljčnim oljem. Meljemo, dokler zmes ni skoraj gladka. Nato vlijemo vodo (približno 100 ml), da jo malce razredčimo. Meni je všeč, če ima tako teksturo kot majoneza.

Solimo in popramo, nato pa damo pomako v skledico za serviranje in postavimo na stran.

Ko testo neha vzhajati, odstranimo prozorno folijo in malce potolčemo testo, da iz njega odstranimo zrak.

Testo položimo na pult in ga razdelimo na osem kosov. Pult pomokamo in vzamemo en kos testa, ki ga tudi pomokamo. Razvaljamo ga v disk s premerom 22 cm. Enako naredimo z drugimi kosi testa. Kosi, ki jih ne valjamo, naj bodo pokriti s čisto krpo, da se ne bodo posušili. Kruhke začnem peči, takoj ko naredim prvega. Ko enega valjamo, se drugi peče v ponvi.

Ponev postavimo na srednji ogenj (ni nam treba dodati olja ali masla) in jo močno segrejemo. Nato damo v ponev testo in ga pečemo na vsaki strani minuto do dve oziroma dokler malce ne porjavi. Enako naredimo z drugimi kosi testa. Ko kruhek spečemo, ga damo na desko ali krožnik. Zlagamo drugega na drugega ter jih pokrijemo s čisto krpo ali prtičkom, saj tako zadržimo paro, kruhki pa ostanejo mehki.

Ko jih spečemo, jih postrežemo vroče ali pri sobni temperaturi s pekočo fižolovo omako

sestavine

Solata

  • 1 muškatna buča
  • 3 žlice oljčnega olja
  • morska sol in sveže mleti črni poper
  • 3 rdeče čebule
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 200 g mocarele
  • 50 g rukole
  • 25 g nastrganega parmezana

Kruhki

  • 225 ml tople vode
  • 1 žlička sladkorja v prahu
  • 0.5 žlice suhega kvasa
  • 375 g bele moke in še nekaj za pomokanje
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 1 žlica kuminovih semen
  • 50 g pistacij
  • nasekljanih
  • 1 žlica oljčnega olja in še nekaj za namastitev

Pekoča fižolova pomaka

  • 800 g belega fižola iz pločevinke
  • 1 žlička popraženih in zmletih koriandrovih semen
  • 1 žlička popraženih in zmletih kuminovih semen
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 50 ml oljčnega olja
  • morska sol in sveže mleti črni poper

Sorodni recepti