Obrnjena torta z breskvami in žafranom

Obrnjena torta z breskvami in žafranom

Opis

Priprava

1.       Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na 4. Maslo damo v ponev in ga stopimo na srednjem ognju. Nato vanj stresemo okrog 50 g sladkorja in kuhamo, dokler sladkor ne postane svetlo rumen. Ves čas mešamo.

2.       Odstavimo z ognja in dodamo breskve v eni plasti. Položimo jih s prerezano stranjo navzdol. V veliko skledo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarobono in dodamo preostali sladkor. Premešamo.

3.       V drugi skledi stepemo jajca, pinjenec, sončnično olje in žafran. V sredini suhih sestavin naredimo jamico in vanjo vlijemo mešanico s pinjencem. Stepemo v zelo mehko testo.

4.       Testo enakomerno razporedimo po breskvah. Pazimo, da jih ne premikamo v ponvi. Nato ponev z breskvami in testom damo v pečico in pečemo 30–35 minut, dokler pecivo na sredini ne postane prožno. Če na sredino zapičimo leseno palčko in je čista, ko jo izvlečemo, je pecivo pečeno.

5.       Pustimo, da se torta hladi samo pet minut, nato ponev pokrijemo s servirnim krožnikom in torto s hitrim gibom prekucnemo na krožnik.

6.       Postrežemo toplo ali mlačno z grškim jogurtom ali rahlo stepeno smetano.


Priprava

1.       Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na 4. Maslo damo v ponev in ga stopimo na srednjem ognju. Nato vanj stresemo okrog 50 g sladkorja in kuhamo, dokler sladkor ne postane svetlo rumen. Ves čas mešamo.

2.       Odstavimo z ognja in dodamo breskve v eni plasti. Položimo jih s prerezano stranjo navzdol. V veliko skledo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarobono in dodamo preostali sladkor. Premešamo.

3.       V drugi skledi stepemo jajca, pinjenec, sončnično olje in žafran. V sredini suhih sestavin naredimo jamico in vanjo vlijemo mešanico s pinjencem. Stepemo v zelo mehko testo.

4.       Testo enakomerno razporedimo po breskvah. Pazimo, da jih ne premikamo v ponvi. Nato ponev z breskvami in testom damo v pečico in pečemo 30–35 minut, dokler pecivo na sredini ne postane prožno. Če na sredino zapičimo leseno palčko in je čista, ko jo izvlečemo, je pecivo pečeno.

5.       Pustimo, da se torta hladi samo pet minut, nato ponev pokrijemo s servirnim krožnikom in torto s hitrim gibom prekucnemo na krožnik.

6.       Postrežemo toplo ali mlačno z grškim jogurtom ali rahlo stepeno smetano.

sestavine

Sestavine:

  • 50 g masla
  • 175 g sladkorja
  • 4 svežih breskev
  • brez koščic in narezanih na četrtine
  • ali 410-g pločevinka narezanih breskev
  • 200 g bele moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 0.5 žličke sode bikarbone
  • 0.25 žličke soli
  • 2 jajci
  • 200 ml pinjenca
  • 75 ml sončničnega olja
  • velik ščep žafrana
  • grški jogurt ali rahlo stepena smetana za postrežbo
  • ognjevarna ponev s premerom 26 cm

Sorodni recepti