Obrnjena torta z breskvami in žafranom
Recept je iz: Rachel Allen

Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na 4. Maslo damo v ponev in ga stopimo na srednjem ognju. Nato vanj stresemo okrog 50 g sladkorja in kuhamo, dokler sladkor ne postane svetlo rumen. Ves čas mešamo.
2. Odstavimo z ognja in dodamo breskve v eni plasti. Položimo jih s prerezano stranjo navzdol. V veliko skledo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarobono in dodamo preostali sladkor. Premešamo.
3. V drugi skledi stepemo jajca, pinjenec, sončnično olje in žafran. V sredini suhih sestavin naredimo jamico in vanjo vlijemo mešanico s pinjencem. Stepemo v zelo mehko testo.
4. Testo enakomerno razporedimo po breskvah. Pazimo, da jih ne premikamo v ponvi. Nato ponev z breskvami in testom damo v pečico in pečemo 30–35 minut, dokler pecivo na sredini ne postane prožno. Če na sredino zapičimo leseno palčko in je čista, ko jo izvlečemo, je pecivo pečeno.
5. Pustimo, da se torta hladi samo pet minut, nato ponev pokrijemo s servirnim krožnikom in torto s hitrim gibom prekucnemo na krožnik.
6. Postrežemo toplo ali mlačno z grškim jogurtom ali rahlo stepeno smetano.
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na 4. Maslo damo v ponev in ga stopimo na srednjem ognju. Nato vanj stresemo okrog 50 g sladkorja in kuhamo, dokler sladkor ne postane svetlo rumen. Ves čas mešamo.
2. Odstavimo z ognja in dodamo breskve v eni plasti. Položimo jih s prerezano stranjo navzdol. V veliko skledo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarobono in dodamo preostali sladkor. Premešamo.
3. V drugi skledi stepemo jajca, pinjenec, sončnično olje in žafran. V sredini suhih sestavin naredimo jamico in vanjo vlijemo mešanico s pinjencem. Stepemo v zelo mehko testo.
4. Testo enakomerno razporedimo po breskvah. Pazimo, da jih ne premikamo v ponvi. Nato ponev z breskvami in testom damo v pečico in pečemo 30–35 minut, dokler pecivo na sredini ne postane prožno. Če na sredino zapičimo leseno palčko in je čista, ko jo izvlečemo, je pecivo pečeno.
5. Pustimo, da se torta hladi samo pet minut, nato ponev pokrijemo s servirnim krožnikom in torto s hitrim gibom prekucnemo na krožnik.
6. Postrežemo toplo ali mlačno z grškim jogurtom ali rahlo stepeno smetano.
sestavine
- Sestavine:50 g masla 175 g sladkorja 4 svežih breskev brez koščic in narezanih na četrtine ali 410-g pločevinka narezanih breskev 200 g bele moke 1 žlička pecilnega praška 0.5 žličke sode bikarbone 0.25 žličke soli 2 jajci 200 ml pinjenca 75 ml sončničnega olja velik ščep žafrana grški jogurt ali rahlo stepena smetana za postrežbo ognjevarna ponev s premerom 26 cm
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Rachel Allen
Fritata s slanino in grojerjem
Recepti Rachel Allen
Solata s pečeno muškatno bučo in kruhki
Recepti Rachel Allen
Mehiški škampi s paradižnikovo in guacamole omako
Recepti Rachel Allen
Juha s škampi in krutoni s česnovo majonezo
Recepti Rachel Allen
Opečenec in cimetov mascarpone
Recepti Rachel Allen
Pita s puranom in šunko
Recepti Rachel Allen
Bel kvašen kruh
Recepti Rachel Allen
Piščančja jetrca s šerijem
Recepti Rachel Allen
Pita s sirom, paradižnikom in baziliko
Recepti Rachel Allen
Sirova torta s čokolado in lešniki