Pekoči dimljeni vindaloo s svinjsko potrebušino

Pekoči dimljeni vindaloo s svinjsko potrebušino

Opis

Pečico segrejemo na 170 ºC oziroma nastavimo plinsko pečico na stopnjo 3. Veliko široko ognjevarno ponev postavimo na srednje velik ogenj. Dodamo koriandrova semena, kumin, črni poper v zrnju in zdrobljena suha čilija. Pražimo okrog minuto, da čudovito zadiši. Začimbe stresemo v možnar in jih stremo v droben prah. Ingver olupimo in grobo narežemo. Nato olupimo česen. Skupaj s kurkumo , oljčnim oljem in kisom ju damo v možnar in zmečkamo v pasto.

Z ostrim nožem potrebušino narežemo na okrog dva centimetra velike kocke. Ponev spet postavimo na srednje velik ogenj, vanjo damo potrebušino in solimo. Pražimo okrog 15 minut, dokler niso kocke z vseh strani zlato zapečene.

Medtem olupimo in tanko narežemo čebulo. Zlato zapečeni svinjini dodamo liste karija in tri četrtine karijeve paste (preostalo shranimo v nepredušni posodi v hladilniku). Vse dobro pretresemo, nato vmešamo čebulo in pražimo še okrog 15 minut.Čilije drobno nasekljamo in jih dodamo svinjini skupaj s pasto tamarinda in sladkorjem. Ponev damo v vročo pečico za približno 25 minut.

Ponev vzamemo iz pečice in posnamemo morebitno odvečno maščobo. Shranimo jo v hladilniku v nepredušni posodi. Odlična je za zelenjavo iz voka ali slasten pečen krompir. Ponev damo na velik ogenj. Vanjo vlijemo 600ml vroče vode in jo zavremo, nato ogenj zmanjšamo, da počasi vre. Oglje in cimetovo palčko damo na odprt ogenj (jaz uporabim plinski gorilnik). Obračamo ju s prijemalko, dokler se oglje ne začne kaditi in ne pobeli. Oglje, cimet in klinčke damo v ognjevarno posodo, ki jo postavimo na sredo ponve z vindaloojem. Pokapamo z oljčnim oljem, da se začne oglje močno dimiti. Ponev pokrijemo z dvojno plastjo aluminijaste folije. Na vrhu naredimo luknjo, skozi katero izhaja dim. Kari kuhamo okrog dvajset minut, dokler se meso ne zmehča. Če želimo, da razpade, kuhamo dlje. Po potrebi dolijemo vodo, če se preveč izsuši.

Oglje, cimet in klinčke odstranimo in zavržemo. Vindaloo postrežemo z domačim kruhom naan, romansko solato in indijsko solato raito.

Pečico segrejemo na 170 ºC oziroma nastavimo plinsko pečico na stopnjo 3. Veliko široko ognjevarno ponev postavimo na srednje velik ogenj. Dodamo koriandrova semena, kumin, črni poper v zrnju in zdrobljena suha čilija. Pražimo okrog minuto, da čudovito zadiši. Začimbe stresemo v možnar in jih stremo v droben prah. Ingver olupimo in grobo narežemo. Nato olupimo česen. Skupaj s kurkumo , oljčnim oljem in kisom ju damo v možnar in zmečkamo v pasto.

Z ostrim nožem potrebušino narežemo na okrog dva centimetra velike kocke. Ponev spet postavimo na srednje velik ogenj, vanjo damo potrebušino in solimo. Pražimo okrog 15 minut, dokler niso kocke z vseh strani zlato zapečene.

Medtem olupimo in tanko narežemo čebulo. Zlato zapečeni svinjini dodamo liste karija in tri četrtine karijeve paste (preostalo shranimo v nepredušni posodi v hladilniku). Vse dobro pretresemo, nato vmešamo čebulo in pražimo še okrog 15 minut. Čilije drobno nasekljamo in jih dodamo svinjini skupaj s pasto tamarinda in sladkorjem. Ponev damo v vročo pečico za približno 25 minut.

Ponev vzamemo iz pečice in posnamemo morebitno odvečno maščobo. Shranimo jo v hladilniku v nepredušni posodi. Odlična je za zelenjavo iz voka ali slasten pečen krompir. Ponev damo na velik ogenj. Vanjo vlijemo 600ml vroče vode in jo zavremo, nato ogenj zmanjšamo, da počasi vre. Oglje in cimetovo palčko damo na odprt ogenj (jaz uporabim plinski gorilnik). Obračamo ju s prijemalko, dokler se oglje ne začne kaditi in ne pobeli. Oglje, cimet in klinčke damo v ognjevarno posodo, ki jo postavimo na sredo ponve z vindaloojem. Pokapamo z oljčnim oljem, da se začne oglje močno dimiti. Ponev pokrijemo z dvojno plastjo aluminijaste folije. Na vrhu naredimo luknjo, skozi katero izhaja dim. Kari kuhamo okrog dvajset minut, dokler se meso ne zmehča. Če želimo, da razpade, kuhamo dlje. Po potrebi dolijemo vodo, če se preveč izsuši.

Oglje, cimet in klinčke odstranimo in zavržemo. Vindaloo postrežemo z domačim kruhom naan, romansko solato in indijsko solato raito.

sestavine

Sestavine

  • 2 zvrhani žlički koriandrovih semen
  • 1 žlička semena kumina
  • 1 žlička črnega popra v zrnu
  • 2 suha čilija kashmiri
  • 1 za palec velik košček svežega ingverja
  • 6 strokov česna
  • 1 žlička kurkume
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 kg svinjske trebušine živali iz organske reje
  • brez kože
  • morska sol
  • 3 majhne čebule
  • 1 pest listkov svežega koriandra
  • listki karija
  • 1 svež rdeči čili
  • 1 svež rumeni čili
  • 1 žlica paste tamarinda
  • 1 zvrhana žlica rjavega sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • 4 nageljnove žbice
  • oljčno olje

Dodatne potrebščine

  • košček oglja

Sorodni recepti