Čez noč pečeno svinjsko pleče

Čez noč pečeno svinjsko pleče

Opis

Močno segrejemo pečico (240 °C ali plinsko pečico nastavimo na 9). Svinjsko kožo namastimo in potresemo z morsko soljo. Lahko jo narežemo na dolge tanke trakove ali pustimo v kosu. Damo jo na pekač in pečemo, dokler ni krasno zlato zapečena in hrustljava. Ves čas jo preverjamo. Pečeno vzamemo iz pečice. Čebulo olupimo in narežemo na krhlje, enako naredimo z jabolki. Očistimo in grobo nasekljamo zeleno. Glavico česna razdelimo na stroke. Vse razporedimo na največji pekač skupaj z žajbljem in lovorovimi listi. Prilijemo jabolčnik in nekaj vode. Semena koromača, klinčke, suhi čili in zvrhano žličko soli v možnarju stremo v droben prah. Z njim natremo pleče in ga pokapamo z oljem. Svinjino damo v pekač, ga dobro prekrijemo z dvojno plastjo aluminijaste folije, damo v pekač in zmanjšamo temperaturo na 130 °C oziroma nastavimo plinsko pečico na stopnjo 1⁄2. Pečemo 10 do 12 ur ali dokler meso zlahka ne odstopi od kosti. Potem meso vzamemo iz pečice in ga pokrijemo z dvema kuhinjskima krpama, da ostane toplo.

Temperaturo pečice povišamo na 200 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na 6. Krompir olupimo in ga vzdolžno narežemo na krhlje. Na krhlje narežemo še koromač. Krompir in koromač skuhamo v ločenih loncih. Krompir kuhamo šest in koromač sedem minut. Nato ju odcedimo in pustimo, da se povsem posušita. Stresemo ju v pekač z visokim robom (25cm x 35cm). Česen olupimo in ga v mešalniku zmeljemo z inčuni, listki rožmarina in vrelo vodo. Drobno naribamo pol muškatnega oreščka in večino parmezana. Prilijemo smetano. Dodamo ščep soli in popra, premešamo in z mešanico prelijemo zelenjavo. Čez naribamo preostali parmezan. Pečemo v pečici na spodnji rešetki 45 do 50 minut oziroma dokler se zlato ne zapeče in brbota. Vse postavimo na mizo s kupom sezonske zelenjave, kuhane v pari. Pod svinjino se bo nabrala omaka. Pred postrežbo jo reduciramo, če želimo.

OPOMBA: Jed osvežimo s super omako. Na drobne palčke narežemo dve jabolki in jih damo v skledo z dvema žlicama jabolčnega kisa in štirimi žlicami ekstra deviškega oljčnega olja. Natrgamo listke pol šopka mete, jih zvijemo, drobno narežemo in damo v skledo s ščepcem soli in popra. Preprosto.

sestavine

Svinjina

  • 5 kg svinjsko pleče živali iz organske reje
  • s kostjo
  • kožo odstranimo in prihranimo
  • oljčno olje
  • 4 čebule
  • 2.5 jabolka
  • 3 stebla zelene
  • 1 glavica česna
  • 1 šopek svežega žajblja (30g)
  • 4 sveži lovorovi listi
  • 500 ml jabolčnika
  • 2 žlici semen koromača
  • 2 klinčka
  • 2 suha čilija

Granitiran koromač in krompir

  • 1.5 kg krmpirja Maris Piper
  • 5 gomoljev koromača
  • 4 stroki česna
  • 4 fileti inčunov
  • 4 vejice svežega rožmarina
  • 1 muškatni orešček
  • 100 g parmezana
  • 400 ml goste sladke smetane
  • 200 ml sladke smetane

Sorodni recepti