Tradicionalna velška obara

Tradicionalna velška obara

Opis

Recept mi je dala trikratna svetovna prvakinja v pripravi te tradicionalne jedi, Sue Jones. Temu ne morem oporekati. Po tem receptu jo pustimo čez noč, da se ohladi, preden jo postrežemo. Če pa želite, da se okusi razvijejo in dozorijo, jo v hladilniku pustite do tri dni. Zdaj pa, k Sue…

V velik lonec vlijemo dva litra vode z dvema žličkama soli. Postavimo ga na ogenj in vodo zavremo.

Olupimo čebulo in celo damo v vodo skupaj z jagnjetino. Pustimo, da zavre. Posnamemo peno, ki se nabere na vrhu. Pustimo, da počasi vre še 10 do 15 minut oziroma tako dolgo, da je meso povsem kuhano. S penilko meso poberemo iz lonca in ga pustimo, da se ohladi. Meso ločimo od kosti in ga vrnemo v lonec.

 

Švedsko repo olupimo in narežemo na centimetrske koščke. Damo jih v lonec in pustimo, da zavre. Nato počasi kuhamo še 15 do 20 minut, da se repa zmehča.

Korenje olupimo in poševno narežemo na centimetrske koščke. Damo jih v lonec. Pustimo, da zavre in pokrito počasi kuhamo še 15 do 20 minut, dokler se korenček ne zmehča. Medtem olupimo krompir in ga narežemo na četrtine, na približno enako velike kose. Ko se korenje zmehča, dodamo krompir in ponovimo postopek, dokler se krompir ne skuha.

Olupimo pastinak. Zunanje liste pora odtrgamo in zavržemo, nato ga narežemo na centimeter debele kolobarje. V lonec damo pastinak in večino pora. Pustimo, da zavre, in pokrito počasi kuhamo še deset minut. Pokusimo in po potrebi začinimo, nato dodamo preostali surovi por. Lonec pokrijemo in ga pustimo v hladilniku čez noč ali do tri dni, da bo juha še okusnejša.

Pred postrežbo juho počasi segrejemo. Nalijemo jo v servirne skledice, dobro popramo in dodamo kos zrelega sira caerphilly ter kos kruha z maslom.


Recept mi je dala trikratna svetovna prvakinja v pripravi te tradicionalne jedi, Sue Jones. Temu ne morem oporekati. Po tem receptu jo pustimo čez noč, da se ohladi, preden jo postrežemo. Če pa želite, da se okusi razvijejo in dozorijo, jo v hladilniku pustite do tri dni. Zdaj pa, k Sue…

V velik lonec vlijemo dva litra vode z dvema žličkama soli. Postavimo ga na ogenj in vodo zavremo.

Olupimo čebulo in celo damo v vodo skupaj z jagnjetino. Pustimo, da zavre. Posnamemo peno, ki se nabere na vrhu. Pustimo, da počasi vre še 10 do 15 minut oziroma tako dolgo, da je meso povsem kuhano. S penilko meso poberemo iz lonca in ga pustimo, da se ohladi. Meso ločimo od kosti in ga vrnemo v lonec.

 

Švedsko repo olupimo in narežemo na centimetrske koščke. Damo jih v lonec in pustimo, da zavre. Nato počasi kuhamo še 15 do 20 minut, da se repa zmehča.

Korenje olupimo in poševno narežemo na centimetrske koščke. Damo jih v lonec. Pustimo, da zavre in pokrito počasi kuhamo še 15 do 20 minut, dokler se korenček ne zmehča. Medtem olupimo krompir in ga narežemo na četrtine, na približno enako velike kose. Ko se korenje zmehča, dodamo krompir in ponovimo postopek, dokler se krompir ne skuha.

Olupimo pastinak. Zunanje liste pora odtrgamo in zavržemo, nato ga narežemo na centimeter debele kolobarje. V lonec damo pastinak in večino pora. Pustimo, da zavre, in pokrito počasi kuhamo še deset minut. Pokusimo in po potrebi začinimo, nato dodamo preostali surovi por. Lonec pokrijemo in ga pustimo v hladilniku čez noč ali do tri dni, da bo juha še okusnejša.

Pred postrežbo juho počasi segrejemo. Nalijemo jo v servirne skledice, dobro popramo in dodamo kos zrelega sira caerphilly ter kos kruha z maslom.

sestavine

Sestavine

  • morska sol in sveže mleti poper
  • 1 čebula
  • 1 kg jagnječje vratovine s kostjo razrezane na 5-centimetrske kose (prosite mesarja
  • da vam jo razreže)
  • 1 kg švedske repe
  • 2 korenčka
  • 3 krompirji Maris piper
  • 2 pastinaka
  • 3 veliki pori

Sorodni recepti