Nigerijska suya - začinjeni goveji ražnjiči

Nigerijska suya - začinjeni goveji ražnjiči

Opis

Okrog eno uro pred začetkom namočimo 32 špil v veliko hladne vode.

Govedino narežemo na zelo tanko. S hrbtno stranjo noža potlačimo rezine in jih zložimo na krožnik. Pokrijemo jih in spravimo v hladilnik, dokler jih ne bomo potrebovali.

Za marinado damo stroke popra kani v možnar in jih potolčemo z batom. Semena odstranimo in zavržemo. Stroke damo v mešalnik z arašidi in začimbami. Dodamo zdrobljeno jušno kocko, nato vse meljemo pet do deset minut, da dobimo grob prah. Vsake toliko prekinemo mletje in premešamo začimbe. Mlete začimbe stresemo v veliko skledo.

Olupimo in grobo nasekljamo čebulo, česen in ingver. Očistimo in odstranimo semena papriki in čiliju ter ju grobo nasekljamo. Očistimo in grobo nasekljamo mlado čebulo. Vse damo v mešalnik in zmeljemo v gladko pasto. Mešanico dodamo mletim začimbam in dobro premešamo. Govedino dobro obložimo z marinado. Nato na vsako namočeno špilo nabodemo štiri do pet rezin mesa. Zložimo jih na pladenj, pokrijemo in damo v hladilnik, kjer naj se marinirajo okrog tri ure.

Za solato tanko narežemo paradižnik. Očistimo in drobno narežemo zelje. Olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine, nato še kumaro. Vse damo veliko skledo in na zelenjavo ožamemo limono. Vlijemo malo oljčnega olja in potresemo s ščepom soli in popra.

Na srednjem ognju segrejemo veliko rebrasto ponev. Ražnjiče pokapamo z malo oljčnega olja, nato jih v ponvi pečemo minuto ali dve, dokler se lepo ne zapečejo in zacvrčijo. Večkrat jih obrnemo. Spečemo jih v več obrokih. Pečene pokapamo še z malo ekstra deviškega oljčnega olja, nato postrežemo s solato in krhlji limone, ki jih lahko ožamemo na ražnjiče.

JAMIEJEVA OPOMBA:

Stroki popra kani jedem dodajo prijeten oster poprast okus. Zelo pogosto jih uporabljajo v kulinariki zahodne Afrike. Če jih ne nimate, uporabite sečuanski poper, ki je podobnega okusa.


Okrog eno uro pred začetkom namočimo 32 špil v veliko hladne vode.

Govedino narežemo na zelo tanko. S hrbtno stranjo noža potlačimo rezine in jih zložimo na krožnik. Pokrijemo jih in spravimo v hladilnik, dokler jih ne bomo potrebovali.

Za marinado damo stroke popra kani v možnar in jih potolčemo z batom. Semena odstranimo in zavržemo. Stroke damo v mešalnik z arašidi in začimbami. Dodamo zdrobljeno jušno kocko, nato vse meljemo pet do deset minut, da dobimo grob prah. Vsake toliko prekinemo mletje in premešamo začimbe. Mlete začimbe stresemo v veliko skledo.

Olupimo in grobo nasekljamo čebulo, česen in ingver. Očistimo in odstranimo semena papriki in čiliju ter ju grobo nasekljamo. Očistimo in grobo nasekljamo mlado čebulo. Vse damo v mešalnik in zmeljemo v gladko pasto. Mešanico dodamo mletim začimbam in dobro premešamo. Govedino dobro obložimo z marinado. Nato na vsako namočeno špilo nabodemo štiri do pet rezin mesa. Zložimo jih na pladenj, pokrijemo in damo v hladilnik, kjer naj se marinirajo okrog tri ure.

Za solato tanko narežemo paradižnik. Očistimo in drobno narežemo zelje. Olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine, nato še kumaro. Vse damo veliko skledo in na zelenjavo ožamemo limono. Vlijemo malo oljčnega olja in potresemo s ščepom soli in popra.

Na srednjem ognju segrejemo veliko rebrasto ponev. Ražnjiče pokapamo z malo oljčnega olja, nato jih v ponvi pečemo minuto ali dve, dokler se lepo ne zapečejo in zacvrčijo. Večkrat jih obrnemo. Spečemo jih v več obrokih. Pečene pokapamo še z malo ekstra deviškega oljčnega olja, nato postrežemo s solato in krhlji limone, ki jih lahko ožamemo na ražnjiče.

JAMIEJEVA OPOMBA:

Stroki popra kani jedem dodajo prijeten oster poprast okus. Zelo pogosto jih uporabljajo v kulinariki zahodne Afrike. Če jih ne nimate, uporabite sečuanski poper, ki je podobnega okusa.

sestavine

Sestavine

  • 1 kg govejega fileja
  • maščobo odrežemo
  • 500 g zrelega paradižnika (če je mogoče različnih barv)
  • 0.5 rdečega zelja
  • belega zelja
  • 1 rdeča čebula
  • 1 kumara
  • 2 limoni
  • ekstra deviško oljčno olje
  • morska sol in sveže mleti poper
  • oljčno olje
  • 1 čajna žlička mlete čebule
  • 1 čajna žlička mletega česna
  • 0.5 žličke ingverja v prahu
  • 1 žlička paprike
  • 0.75 žličke čilija v prahu
  • 0.75 žličke kajenskega popra
  • 1 bio jušna kocka ribje ali piščančje osnove
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 1 za palec velik košček svežega ingverja
  • 1 sveži zeleni čili
  • 1 sveži žili škotska čepica
  • 1 zelena paprika
  • 0.5 mlade čebule

Dodatne potrebščine

  • 32 lesenih palčk za ražnjiče

Marinada

  • 10 strokov popra kani (preberite opombo)
  • 300 g slanih praženih arašidov
  • 1 čajna žlička sveže mletega črnega popra

Sorodni recepti