Tagine z jagnječjo kračo

Tagine z jagnječjo kračo

Opis

Postopek:

1. Pečico segrejemo na 160 °C.

2. Za ras el hanout v možnar nežno stremo stroke kardamoma, odstranimo semena in stroke zavržemo. Potolčemo in umešamo preostale sestavine, da dobimo prah.

3. Ras el hanout vtremo v jagnječje krače. V ponev, ki je primerna tudi za pečico, vlijemo oljčno olje in jo pristavimo na srednji ogenj. Krače pečemo 6 do 8 minut in jih vmes obračamo, da cele porjavijo. V tem času damo čili v ponev ter ga malce popečemo, nato pa ga damo na krožnik skupaj z mesom.

4. Česen olupimo in drobno nasekljamo. Čebulo olupimo, prepolovimo in narežemo na osem krhljev. Kutino olupimo in ji izrežemo sredico ter narežemo na osem krhljev. Korenje olupimo in narežemo pod kotom na 4-cm kose. Koromaču odrežemo zeleni del in narežemo na četrtine.

5. Ponev obrišemo s papirnato brisačo in pristavimo na srednji ogenj. Vlijemo oljčno olje, dodamo čili in lovorove liste. Česen in zelenjavo damo v ponev in pražimo 10 do 12 minut oziroma dokler se ne zmehčajo.

6. Žafran v skodelici natopimo v malce vrele vode in pustimo počivati minuto. Krače vrnemo k zmehčani zelenjavi. Paradižnike narežemo na četrtine in jih damo skupaj z žafranovo mešanico, celo nasoljeno limono in jušno osnovo. Zavremo.

7. Iz papirja za peko izrežemo krog velikosti ponve, ga zmečkamo pod mrzlo tekočo vodo, nato ga zravnamo in položimo v ponev. Ponev pokrijemo s pokrovom in damo v vročo pečico za 2 do 2,5 ure oziroma dokler se krače ne zmehčajo in omaka ne povre.

8. Z žlico poberemo odvečno maščobo s površja. Krače previdno damo na krožnik, ponev pa pristavimo na srednji ogenj za 5 do 10 minut, da se omaka zgosti in povre. Občasno premešamo.

9. Kuskus in polovico mete damo v skledo, prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo s krožnikom in pustimo, da se namaka.

10. Za solato razkoščičimo in natrgamo olive. Peteršilj in preostalo meto osmukamo, vse damo v skledo, čez stisnemo limonin in pomarančni sok, dodamo malce ekstradeviškega oljčnega olja in ščepec morske soli ter popra. Premešamo in damo na stran.

11. Harisso pomešamo z rožno vodo, nato pa jo umešamo v jogurt. Jagnječje krače vrnemo v omako. Kuskus razrahljamo, odstranimo meto in ga razdelimo na krožnike. Na vrh dodamo tagine, potresemo s solato iz dišavnic in oliv ter postrežemo z malce harisse z jogurtom.

sestavine

Sestavine

  • 4 kakovostne jagnječje krače
  • oljčno olje
  • 1 svež rdeči čili
  • 1 strok česna
  • 1 rdeča čebula
  • 1 kutina
  • 2 korenčka
  • 1 koromač
  • 2 sveža lovorova lista
  • 1 ščepec žafrana
  • 2 paradižnika
  • 1 nasoljena limona
  • 1 l bio jušne piščančje osnove
  • 200 g kuskusa
  • 1 šopek sveže mete
  • 1 pest nerazkoščičenih črnih oliv
  • 0.5 šopka svežega gladkolistnega peteršilja
  • 0.5 limone
  • 0.5 pomaranče
  • ekstra deviško oljčno olje
  • 2 žlički rožne vode
  • 50 g harisse
  • 4 žlice nemastnega jogurta

Ras el hanout

  • 2 stroka kardamoma
  • 0.5 žličke mletega cimeta
  • 1 žlička kajenskega popra
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 0.5 žličke sladke prekajene paprike
  • 1 ščepec semen kumine
  • 0.5 žličke kurkume
  • 0.5 žličke mletega ingverja

Sorodni recepti