Vsestranska Nadiya, ki je poleg vseh vlog v življenju tudi izjemna chefinja, nam je pripravila izvrstno okusnih, zanimivih in sočnih družinskih receptov z enostavnimi sestavinami. Vabljeni k pripravi!

sestavine

  • ZA PEČEN KROMPIR Z GHEEJEM:
  • 4 veliki krompirji, olupljeni in narezani na koščke (približno 800 g)
  • 50 g prečiščenega masla
  • 1 žlička soli
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ZA PIŠČANCA:
  • 1,5 kg celega piščanca
  • 25 ml oljčnega olja
  • 2 žlički zmletega ingverja
  • 2 žlički grobo mletega česna
  • 1 žlička soli
  • ZA KROGLICE IZ PIŠČANCA IN KORIANDRA:
  • 30 g svežega koriandra
  • 20 g pinjol
  • ½ žličke soli
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 40 g svežih krušnih drobtin
  • 250 g koščkov piščanca
  • 1 jajce proste reje
  • 3 žlice olja za praženje
  • ZA FIŽOL S KURKUMO:
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 na drobno sesekljana stroka česna
  • ½ žličke mlete kurkume
  • ½ žličke soli
  • 450 g stročjega fižola
  • ZA PARADIŽNIKOVO OMAKO:
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 palčka cimeta
  • 3 na drobno sesekljani stroki česna
  • 1 žlica paradižnikove mezde
  • 3 paradižniki, narezani na večje kose (približno 450 g)
  • ½ žličke soli
  • 1 žlica tamarindove paste
  • 300 ml vrele vode
  • 1 žlica koruznega škroba, zmešanega z 1 žlico mrzle vode

Priprava

  • 1. Krompir dajte v veliko kozico z mrzlo vodo. Na močnem ognju kuhajte 6 minut.
  • 2. Medtem razprite piščanca tako, da zarežete po hrbtenici in ga odprete. Potisnite na prsi in ga sploščite.
  • 3. Odcedite krompir in ga dajte nazaj v kozico s pokrovom ter ga nekajkrat močno potresite. Tako boste zmehčali robove.
  • 4. Pečico zagrejte na 200 stopinj/180 stopinj z ventilacijo/plin 6. Vzemite velik pekač, v katerega bo šel ves krompir, in dodajte prečiščeno maslo. Pekač dajte v pečico za približno 15 minut, dokler se maslo ne začne dimiti.
  • 5. Vzemite še en pekač, ki je dovolj velik za piščanca. Piščanca položite vanj in z roko sezite pod kožo, da naredite prostor. To naredite po celem piščancu.
  • 6. V skledi zmešajte olje, ingver, česen in sol. Z rokami mešanico potisnite pod kožo piščanca. To naredite po celotnem piščancu, dokler vam ne zmanjka mešanice. Piščanca v pekaču obrnite s kožo navzdol in ga pokrijte s folijo.
  • 7. Krompirju dodajte sol in pecilni prašek ter ga v kozici dobro premešajte. Pekač z vročim maslom vzemite iz pečice in vanj nežno naložite krompir. Moralo bi lepo zacvrčati.
  • 8. Piščanca dajte v pečico, pod njega pa pekač s krompirjem. Pecite 30 minut.
  • 9. Medtem naredite kroglice. V multipraktik dajte sveži koriander, pinjole, sol, mleti koriander, drobtine, piščanca in jajce. Zmiksajte, da nastane enotna mešanica.
  • 10. Srednje veliko ponev dajte na močen ogenj in dodajte olje. Mešanico razdelite na 8 delov, si zmočite roke in iz vsake kepice naredite gladko kroglico. Pecite 20 minut in občasno zavrtite ponev, da se bodo enakomerno popekle.
  • 11. Po 30 minutah vzemite piščanca iz pečice. Odstranite folijo in piščanca obrnite, da se bo koža hrustljavo zapekla. Dajte nazaj v pečico. Krompir na hitro pomešajte in ga pecite s piščancem še 20 minut.
  • 12. Za pripravo fižola dajte ponev na močen ogenj in dodajte olje. Dodajte česen in ga popražite, da porjavi, potem dodajte kurkumo in sol ter stročji fižol. Za pripravo boste potrebovali le 5 minut.
  • 13. Medtem pripravite omako. Na srednje močen ogenj dajte manjšo kozico. Dodajte olje, cimetovo palčko in česen. Ko česen porjavi, dodajte paradižnikovo mezgo, paradižnik in sol ter počasi kuhajte, dokler se paradižnik ne razpusti.
  • 14. Dodajte sol, tamarindo in vodo. Medtem ko se piščanec peče, počasi kuhajte, da se zgosti. To bo trajalo 10 minut. Ko bo gotovo, odstranite cimetovo palčko.
  • 15. Omako zmiksajte s paličnim mešalnikom, dodajte koruzni škrob in mešanico z vodo ter kuhajte še 5 minut, da se bo omaka zgostila in škrob pokuhal.
  • 16. Postrezite s pogretimi jorkširskimi pudingi. Vedno jih imam v zamrzovalniku, da jih lahko pogrejem tik pred serviranjem. Upam, da boste uživali v moji odštekani različici nedeljskega kosila.

Sorodni recepti

Poglej vse