Burgerji z začinjenim piščancem

Kitajski piščanec z začimbami je pri nas še neznanka, na Irskem pa je zelo priljubljen. Hrustljavi piščanec s pomfritom ter ocvrto čebulo in čilijem bo navdušil tudi vas.

sestavine

  • 8 piščančjih beder brez kože, narezanih na trakce
  • 400 ml pinjenca
  • 100 g koruznih kosmičev
  • 2 žlici večnamenske navadne moke
  • ščep mletega belega popra
  • sončnično olje v pršilu
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • na tanko narezan rdeči čili
  • 6 stebelc mlade čebule, na tanko narezanih po diagonali
  • 1–2 žlici vina šaošing ali riževega vina
  • žlica sezamovega olja
  • 4 rahlo popečene bombetke
  • 1⁄2 glave kristalke, narezane na trakce
  • ZAČIMBNA MEŠANICA:
  • žlica kitajske mešanice petih začimb
  • 1⁄2 žličke česna v prahu
  • žlička čilija v prahu
  • ščep mletega kardamoma
  • ščep cimeta
  • 2 žlički soli
  • 2 žlički belega sladkorja
  • 1⁄2 žličke belega popra
  • ČESNOV AIOLI S KORIANDROM:
  • rumenjak
  • nariban strok česna
  • ščep soli
  • žlica riževega kisa
  • 125 ml nevtralnega olja
  • žlica ribje omake
  • prgišče na drobno nasekljanega koriandra

Priprava

  • Št. porcij: 4
  • Čas priprave: 15 minut
  • Čas kuhanja: 30 minut
  • 1. Cvrtnik na vroč zrak segretje na 180 °C.
  • 2. Zmešajte vse sestavine za začimbno mešanico in jih dajte na stran.
  • 3. Piščančja bedra dajte v skledo in jih prelijte s pinjencem.
  • 4. V vrečko z zapiralom dajte koruzne kosmiče in tolcite po njej z valjarjem, da zdrobite kosmiče. Dodajte polovico začimb, vso moko in ščep belega popra. Stresajte vrečko, potem pa vsebino prestavite v plitvo posodo. Preostale začimbe prihranite za koraka devet in deset.
  • 5. Vsako bedro dvignite s prijemalkami, da odteče odvečen pinjenec, nato pa ga povaljajte v koruznih kosmičih z začimbami. Prestavite ga na krožnik.
  • 6. Cvrtnik na vroč zrak obložite s papirjem za peko. Vanj dajte piščančja bedra in jih popršite z oljem.
  • 7. Cvrite 15–20 minut. Piščanca lahko ocvrete tudi v vročem olju. V tem primeru ga cvrite 5–8 minut.
  • 8. Pripravite česnov aioli s koriandrom, tako da dobro zmešate rumenjak, česen, sol in rižev kis. Počasi dodajajte olje in stalno mešajte, da dobite emulzijo. Dodajte ribjo omako in koriander ter premešajte.
  • 9. Na visok ogenj položite veliko ponev, in ko se segreje, dodajte rastlinsko olje. V vroče olje dajte rdeči čili in mlado čebulo. Pražite 3–5 minut, da čebula postekleni, potem pa dodajte vino šaošing in sezamovo olje. Potrosite z žlico začimbne mešanice.
  • 10. Na popečeno bombetko namažite aioli in dodajte narezano solato. Nanjo položite kos piščanca in žlico ocvrte zelenjave. Posujte z žličko začimbne mešanice in prekrite z drugo polovico bombetke.

Sorodni recepti

Poglej vse