Če želite osvojiti kuhanje, ima Donal Skehan za vas veliko okusnih receptov, za katere ne potrebujete dodatnih sposobnosti, temveč le kuhinjo in nekaj sestavin. Dober tek!

sestavine

  • 500 g piščančjih stegen brez kože in kosti, narezanih na kocke
  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 1 za palec velik kos ingverja, fino nariban
  • 1 drobno nasekljan rdeči čili brez semen
  • 12-15 karijevih listov
  • 1 drobno nasekljano steblo limonske trave
  • 2 fino naribana stroka česna
  • 3 žlice karija v prahu
  • 1 žlica tajske ribje omake
  • 1 žlica sojine omake
  • 100 ml piščančje jušne osnove
  • 1 žlička kristalnega sladkorja
  • rastlinsko olje za cvrenje
  • TESTO:
  • 425 g ostre moke in dodatna moka za posip površine
  • 200 ml mlačnega mleka
  • 2 žlički suhega kvasa
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 75 g zmehčanega masla
  • 1 veliko jajce
  • 9 listov pandanusa (za večje bombete)
  • PREMAZ:
  • bela in črna sezamova semena
  • razžvrkljano jajce

Priprava

  • Za 9 velikih ali 15 majhnih bombet
  • Čas vzhajanja: 1 ura in 15 minut
  • 1. Segrejte pečico na 180 °C. V srednjo ali veliko ponev vlijte nekaj žlic rastlinskega olja in pražite čebulo, da se omehča in ostekleni, okoli 8–10 minut na šibkem ognju. Nato zvišajte temperaturo, dodajte piščanca in pražite, dokler niso kosi praženi na vseh straneh.
  • 2. Piščanca premaknite na eno stran ponve, zmanjšajte ogenj, dodajte ingver, čili, karijeve liste, limonsko travo, česen in kari v prahu ter pražite kakšno minuto, nato pa začimbam primešajte piščanca.
  • 3. Dodajte preostale sestavine in kuhajte, dokler se tekočina ne zgosti in prekrije kosov piščanca. Po kakšnih 5 minutah prestavite mešanico v čisto posodo in pustite, da se povsem ohladi. Pripravite jo lahko tudi dan prej.
  • 4. V skledo vsujte moko, suhi kvas in kristalni sladkor ter zmešajte. Na sredini napravite jamico in dajte vanjo zmehčano maslo, jajce in toplo mleko.
  • 5. Zamesite testo s kuhinjskim robotom s kljuko za testo, in sicer pri zmerni do veliki hitrosti okoli 10 minut, da postane testo gladko in prožno. Med mešanjem dodajte ščepec soli.
  • 6. Vzemite testo iz posode in ga na hitro zgnetite z rokami. Prestavite ga v rahlo namaščeno posodo in jo pokrijte s plastično folijo ali vlažno krpo. Pustite vzhajati 45 minut oziroma dokler se volumen testa ne podvoji.
  • 7. Po vzhajanju izbijte iz testa zrak, ga prestavite na rahlo pomokano čisto površino in gnetite še 5 minut. Zvijte testo v dolgo klobaso in ga razdelite na 9 kroglic.
  • 8. Vsak kos testa pomokajte in ga razvaljajte v krog. Na sredino naložite za žlico piščanca, nato pa previdno dvignite testo okoli in ga zalepite skupaj, kot bi delali cmok. Položite kroglice na pladenj, prekrit s peki papirjem, tako da je spoj na dnu. Med njimi naj bo za 5 cm prostora, saj se bodo razširile. Prekrijte jih s folijo ali vlažno brisačo in pustite znova vzhajati okoli 30 minut.
  • 9. Odrežite kos pandanusovega lista, ki naj bo malo večji od bombete, ovijte ga okoli nje in zavežite z vrvico. Bombete po vrhu premažite z jajcem in potresite s sezamovimi semeni.
  • 10. Bombete pecite 12–15 minut v predhodno segreti pečici, da postanejo zlatorjave. Nato jih prestavite na rešetko, da se ohladijo. Postrežete jih lahko tople ali ohlajene.

Sorodni recepti

Poglej vse