Te španske tortice so zgoraj slastno karamelne, njihova notranjost pa je bogato svilnata, prav nebeške so. Uprite se skušnjavi, da bi vse sestavine zmešali hkrati. Vedno mešajte pri majhni hitrosti, da v zmes ne pride preveč zraka. Popolno za večerjo s prijatelji ali majhno poslastico.

sestavine

  • ZA SIRNE TORTICE:
  • 325 g polnomastnega kremnega sira
  • 125 g kisle smetane
  • ščepec soli
  • 150 g finega kristalnega sladkorja
  • 3 velika jajca
  • 100 ml kondenziranega mleka
  • 2 žlički koruzne moke
  • drobno naribana lupina 1 pomaranče
  • ZA POMARANČNI KOMPOT:
  • 2–3 rdeče ali navadne pomaranče
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 žlici medu
  • malo cointreauja ali pomarančnega likerja (poljubno)
  • ½ cimetove palčke
  • 1–2 cela klinčka

Priprava

  • Št. tortic: 12
  • Za sirne tortice
  • 1. Pečico segrejte na 240 °C/220 °C z ventilacijo
  • 2. Namastite in obložite pekač za 12 mafinov s peki papirjem. Papir naj sega vsaj 2 cm nad rob vsake vdolbine.
  • 3. Kremni sir dajte v veliko posodo za mešanje in z električnim ročnim mešalnikom pri majhni hitrosti mešajte, dokler ni gladek in mazljiv. Dodajte kislo smetano in počasi temeljito premešajte.
  • 4. Dodajte sol in sladkor in počasi mešajte, dokler se sladkor ne raztopi, potem eno po eno dodajajte jajca in temeljito premešajte. Z lopatko postrgajte po posodi, da bodo jajca res premešana. Vmešajte kondenzirano mleko.
  • 5. V mešanico presejte koruzno moko in dodajte pomarančno lupino. Nežno in temeljito stepajte.
  • 6. Mešanico prestavite v vrč in jo vlijte v modelčke za mafine. Pekač za mafine dvignite in z njim nekajkrat nežno udarite po pultu, da se mehurčki izločijo.
  • 7. Pecite 15 minut, dokler ni zgornja plast bogate zamolkle karamelne barve, sirne tortice pa naj bodo na sredi rahle in mehke.
  • 8. Izključite pečico in jo odprite, tortice pa pustite v njej 15 minut. Potem jih vzemite iz pečice in pustite, da se ohladijo na sobni temperaturi. Preden jih postrežete, naj se ohlajajo vsaj 1 uro, še raje pa čez noč.
  • Pomarančni kompot
  • 1. Z nožem odstranite lupino in kožo pomaranč in prihranite 2 večja kosa pomarančne lupine. Z ostrim nožem narežite pomaranče nad vrčem, da se sok cedi vanj. Kožo stisnite nad vrčem in iztisnite sok. Krhlje dajte na stran.
  • 2. Soku dolijte vodo, da dobite 120 ml tekočine.
  • 3. Sok in vodo dajte v ponev s sladkorjem, medom in soljo. Na srednje močnem ognju mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Povišajte temperaturo, da mešanica zavre. Potem dodajte začimbe in malo cointreauja in pustite, da vre 10–12 minut, da se tekočina spremeni v sirup. Dodajte pomarančne krhlje in ugasnite štedilnik. Odstavite, da se pohladi. Preden postrežete, odstranite lupino.
  • 4. Postrezite toplo ali ohlajeno.

Sorodni recepti

Poglej vse