Zelenjavni tagine s kuskusom z granatnim jabolkom
Recept je iz: John Torode in Lisa Faulkner
Izjemen zelenjavni tadžin, pol okusov, zraven pa lahen kuskus z granatnim jabolkom.
sestavine
- ZELENJAVNI TAGINE:
- 2 olupljena korenčka, prepolovljena najprej po dolžini in potem še v drugo smer
- 2 velika pastinaka, prepolovljena po dolžini
- 2 olupljena velika krompirja, narezana na četrtine
- 3 prepolovljeni in oprani pori (samo beli del), razrezani na 6 cm dolge kose
- 2 rdeči čebuli, narezani na četrtine
- kozarec kupljene chermoule
- 30 ml olivnega olja
- 200 ml zelenjavne jušne osnove
- 12 suhih sliv, datljev ali fig
- 2 vloženi limoni, prerezani na četrtine
- kozarček harisse za postrežbo
- manjša pest mete, ki ji potrgamo lističe in jih nasekljamo, za postrežbo
- KUSKUS Z GRANATNIM JABOLKOM:
- 400 g kuskusa
- približno 500 ml vroče zelenjavne jušne osnove
- naribana lupina in sok 2 limon
- 1 žlička ras-el-hanouta
- 1 nariban majhen strok česna
- 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
- semena 1 velikega granatnega jabolka ali zavoj semen
- 1 olupljena in nakockana kumara z odstranjenimi semeni
- 6 drobno narezanih redkvic
- šopek nasekljane sveže mete
- šopek nasekljanega svežega peteršilja
- morska sol in poper
Priprava
- Št. porcij: 6
- Zelenjavni tagine
- 1. Korenje, pastinak, rdečo čebulo, krompir in por dajte v veliko skledo in prelijte s chermoulo. Vse zmešajte in marinirajte približno eno uro ali čez noč.
- 2. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija/160 stopinj Celzija z ventilatorjem.
- 3. Na srednjem ognju v spodnjem delu posode za tagine ali loncu z debelim dnom zagrejte malo olivnega olja. Dodajte marinirani krompir in por in nekaj minut pražite, da zelenjava na vseh straneh porjavi.
- 4. Preostanku marinirane mešanice dodajte vloženi limoni, posušeno sadje in harisso, nato pa vse prestavite v lonec/posodo za tagine.
- 5. Prelijte s 100 ml zelenjavne osnove in pokrijte s pokrovom.
- 6. Dajte v pečico za približno 1 uro in pol.
- 5. Ko je tagine skoraj že gotov, v preostanek zelenjavne jušne osnove dodajte malo harisse, dobro premešajte in poskrbite, da je zelo vroča.
- 6. Tagine vzemite iz pečice, ga po vrhu prelijte z malo pikantne jušne osnove in okrasite z lističi mete.
- 7. Postrezite s kuskusom z granatnim jabolkom.
- Kuskus z granatnim jabolkom
- 1. Kuskus vsujte v veliko skledo, prelijte z jušno osnovo in pokrijte s prozorno folijo. Pustite 5 minut.
- 2. Odkrijte skledo, z vilicami premešajte kuskus in pustite, da se ohladi.
- 3. Ko se malce ohladi, kuskusu dodajte sok in lupino limone, ras-el-hanout, česen in olivno olje.
- 4. Vmešajte še preostale sestavine in začinite po okusu.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Nadiya Hussain
Tabule z granatnim jabolkom in peteršiljem
Recepti Michela Chiappa
Pečena jajca s tartufi
Recepti Michela Chiappa
Lazanja z zelenjavo in gobami
Recepti Curtis Stone
Ocvrt krompir v masti race in kis iz pehtrana
Recepti Mary Berry
Krompir dauphinoise
Recepti Mary Berry
Pečenka wellington s popečeno zelenjavo
Recepti Lora in Stoyan
Brusketa s paradižnikom in svežim sirom
Recepti Mary Berry
Skromna pita
Recepti Nico Reynolds
Pooglenela korenje in pastinak v ingverjevem maslu
Recepti Curtis Stone
Stročji fižol in redkvice s chimichurrijem