Izjemen zelenjavni tadžin, pol okusov, zraven pa lahen kuskus z granatnim jabolkom.

sestavine

  • ZELENJAVNI TAGINE:
  • 2 olupljena korenčka, prepolovljena najprej po dolžini in potem še v drugo smer
  • 2 velika pastinaka, prepolovljena po dolžini
  • 2 olupljena velika krompirja, narezana na četrtine
  • 3 prepolovljeni in oprani pori (samo beli del), razrezani na 6 cm dolge kose
  • 2 rdeči čebuli, narezani na četrtine
  • kozarec kupljene chermoule
  • 30 ml olivnega olja
  • 200 ml zelenjavne jušne osnove
  • 12 suhih sliv, datljev ali fig
  • 2 vloženi limoni, prerezani na četrtine
  • kozarček harisse za postrežbo
  • manjša pest mete, ki ji potrgamo lističe in jih nasekljamo, za postrežbo
  • KUSKUS Z GRANATNIM JABOLKOM:
  • 400 g kuskusa
  • približno 500 ml vroče zelenjavne jušne osnove
  • naribana lupina in sok 2 limon
  • 1 žlička ras-el-hanouta
  • 1 nariban majhen strok česna
  • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
  • semena 1 velikega granatnega jabolka ali zavoj semen
  • 1 olupljena in nakockana kumara z odstranjenimi semeni
  • 6 drobno narezanih redkvic
  • šopek nasekljane sveže mete
  • šopek nasekljanega svežega peteršilja
  • morska sol in poper

Priprava

  • Št. porcij: 6
  • Zelenjavni tagine
  • 1. Korenje, pastinak, rdečo čebulo, krompir in por dajte v veliko skledo in prelijte s chermoulo. Vse zmešajte in marinirajte približno eno uro ali čez noč.
  • 2. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija/160 stopinj Celzija z ventilatorjem.
  • 3. Na srednjem ognju v spodnjem delu posode za tagine ali loncu z debelim dnom zagrejte malo olivnega olja. Dodajte marinirani krompir in por in nekaj minut pražite, da zelenjava na vseh straneh porjavi.
  • 4. Preostanku marinirane mešanice dodajte vloženi limoni, posušeno sadje in harisso, nato pa vse prestavite v lonec/posodo za tagine.
  • 5. Prelijte s 100 ml zelenjavne osnove in pokrijte s pokrovom.
  • 6. Dajte v pečico za približno 1 uro in pol.
  • 5. Ko je tagine skoraj že gotov, v preostanek zelenjavne jušne osnove dodajte malo harisse, dobro premešajte in poskrbite, da je zelo vroča.
  • 6. Tagine vzemite iz pečice, ga po vrhu prelijte z malo pikantne jušne osnove in okrasite z lističi mete.
  • 7. Postrezite s kuskusom z granatnim jabolkom.
  • Kuskus z granatnim jabolkom
  • 1. Kuskus vsujte v veliko skledo, prelijte z jušno osnovo in pokrijte s prozorno folijo. Pustite 5 minut.
  • 2. Odkrijte skledo, z vilicami premešajte kuskus in pustite, da se ohladi.
  • 3. Ko se malce ohladi, kuskusu dodajte sok in lupino limone, ras-el-hanout, česen in olivno olje.
  • 4. Vmešajte še preostale sestavine in začinite po okusu.

Sorodni recepti

Poglej vse