Porova pita

Porova pita

Opis

Zamesimo testo. Gnetemo tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske. Razvaljamo ga na čim bolj tenko in pustimo, da se nekoliko posuši. Por narežemo in operemo. V ponvi segrejemo oljčno olje ter dodamo por. Premešamo, solimo ter dodamo timijan. Pokrijemo s pokrovko ter dušimo 10-15 minut.

Skuto zmešamo s kislo smetano in 2 jajci ter soljo. Nekaj kisle smetane zmešamo z enim jajcem ter jo prihranimo. 2 jajci zamešamo v por, ter dodamo še malo kisle smetane. Premešamo. Pekač namastimo ter vanj položimo 1. list testa ter ga premažemo s plastjo skute, prekrijemo z 2. listom, na katerega naložimo por. Tako naredimo še 2 plasti, prekrijemo z listom in ga premažemo s kislo smetano, ki smo jo prihranili. Odvečno testo obrežemo in damo pito v pečico, kjer jo pečemo 20 minut na 180 stopinjah celzija, nato pa še 30 minut na 160 stopinjah celzija. Tik pred koncem pečenja pito posujemo še z naribanim sirom. Pito nekoliko ohladimo, da jo lahko lepo narežemo ter postrežemo.


Zamesimo testo. Gnetemo tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske. Razvaljamo ga na čim bolj tenko in pustimo, da se nekoliko posuši. Por narežemo in operemo. V ponvi segrejemo oljčno olje ter dodamo por. Premešamo, solimo ter dodamo timijan. Pokrijemo s pokrovko ter dušimo 10-15 minut.

Skuto zmešamo s kislo smetano in 2 jajci ter soljo. Nekaj kisle smetane zmešamo z enim jajcem ter jo prihranimo. 2 jajci zamešamo v por, ter dodamo še malo kisle smetane. Premešamo. Pekač namastimo ter vanj položimo 1. list testa ter ga premažemo s plastjo skute, prekrijemo z 2. listom, na katerega naložimo por. Tako naredimo še 2 plasti, prekrijemo z listom in ga premažemo s kislo smetano, ki smo jo prihranili. Odvečno testo obrežemo in damo pito v pečico, kjer jo pečemo 20 minut na 180 stopinjah celzija, nato pa še 30 minut na 160 stopinjah celzija. Tik pred koncem pečenja pito posujemo še z naribanim sirom. Pito nekoliko ohladimo, da jo lahko lepo narežemo ter postrežemo.

sestavine

Testo

  • gladka moka
  • sol
  • voda

Nadev

  • 1 kg skute
  • 1 kg pora
  • kisla smetana
  • sir
  • sveži timijan
  • 5 jajc
  • oljčno olje
  • sol

Sorodni recepti