Porova pita
Recept je iz: Primož Dolničar

Zamesimo testo. Gnetemo tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske. Razvaljamo ga na čim bolj tenko in pustimo, da se nekoliko posuši. Por narežemo in operemo. V ponvi segrejemo oljčno olje ter dodamo por. Premešamo, solimo ter dodamo timijan. Pokrijemo s pokrovko ter dušimo 10-15 minut.
Skuto zmešamo s kislo smetano in 2 jajci ter soljo. Nekaj kisle smetane zmešamo z enim jajcem ter jo prihranimo. 2 jajci zamešamo v por, ter dodamo še malo kisle smetane. Premešamo. Pekač namastimo ter vanj položimo 1. list testa ter ga premažemo s plastjo skute, prekrijemo z 2. listom, na katerega naložimo por. Tako naredimo še 2 plasti, prekrijemo z listom in ga premažemo s kislo smetano, ki smo jo prihranili. Odvečno testo obrežemo in damo pito v pečico, kjer jo pečemo 20 minut na 180 stopinjah celzija, nato pa še 30 minut na 160 stopinjah celzija. Tik pred koncem pečenja pito posujemo še z naribanim sirom. Pito nekoliko ohladimo, da jo lahko lepo narežemo ter postrežemo.
Zamesimo testo. Gnetemo tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske. Razvaljamo ga na čim bolj tenko in pustimo, da se nekoliko posuši. Por narežemo in operemo. V ponvi segrejemo oljčno olje ter dodamo por. Premešamo, solimo ter dodamo timijan. Pokrijemo s pokrovko ter dušimo 10-15 minut.
Skuto zmešamo s kislo smetano in 2 jajci ter soljo. Nekaj kisle smetane zmešamo z enim jajcem ter jo prihranimo. 2 jajci zamešamo v por, ter dodamo še malo kisle smetane. Premešamo. Pekač namastimo ter vanj položimo 1. list testa ter ga premažemo s plastjo skute, prekrijemo z 2. listom, na katerega naložimo por. Tako naredimo še 2 plasti, prekrijemo z listom in ga premažemo s kislo smetano, ki smo jo prihranili. Odvečno testo obrežemo in damo pito v pečico, kjer jo pečemo 20 minut na 180 stopinjah celzija, nato pa še 30 minut na 160 stopinjah celzija. Tik pred koncem pečenja pito posujemo še z naribanim sirom. Pito nekoliko ohladimo, da jo lahko lepo narežemo ter postrežemo.
sestavine
- Testo gladka moka sol vodaNadev1 kg skute 1 kg pora kisla smetana sir sveži timijan 5 jajc oljčno olje sol
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Primož Dolničar
JOGURT
Recepti Primož Dolničar
V SLANICO VLOŽENI TRTNI LISTI
Recepti Primož Dolničar
SARME IZ TRTNIH LISTOV
Recepti Primož Dolničar
POSUŠENI JURČKI
Recepti Primož Dolničar
ZAMRZNJENE LISIČKE
Recepti Primož Dolničar
VLOŽENI JURČKI
Recepti Primož Dolničar
GOBOVA JUHA
Recepti Primož Dolničar
Borovničeva marmelada in malinova marmelada
Recepti Primož Dolničar
Borovničev štrudelj / štrukelj
Recepti Primož Dolničar
Jajčevci v oljčnem olju