Če želite osvojiti kuhanje, ima Donal Skehan za vas veliko okusnih receptov, za katere ne potrebujete dodatnih sposobnosti, temveč le kuhinjo in nekaj sestavin. Dober tek!

sestavine

  • KRUHKI BAO:
  • 500 g ostre bele moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • 1 7-gramski zavoj suhega kvasa
  • ½ žličke soli
  • 145 ml polnomastnega mleka
  • 145 ml mlačne vode
  • 50 g mletega sladkorja
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • dodatno olje za premaz
  • MARINIRAN PIŠČANEC:
  • 6 piščančjih stegen brez kože in kosti, prerezanih na pol
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlički sezamovega olja
  • 1 velik strok česna, nariban
  • ½ žlice čilijevega olja z rakci
  • ¼ ščepca fino mletega sečuanskega popra
  • 1 razžvrkljano jajce
  • 150 g navadne moke
  • ½ žličke soli
  • ¼ žličke mletega belega popra
  • 1,2 litra rastlinskega olja
  • MAJONEZA S SRIRAČO:
  • 150 ml majoneze
  • 3 žlice srirače

Priprava

  • Čas počivanja: 1 ura in 30 minut
  • Čas mariniranja: 30 minut
  • 1. Pripravite testo, tako da daste v skledo moko, sladkor, suhi kvas in pecilni prašek. Prilijte mleko in vodo ter dodajte ščepec soli. S kuhalnico zmešajte mokre in suhe sestavine ter z rokami zamesite testo. Prestavite ga na pult in ročno mesite 10–15 minut, da dobite gladko testo, ki se ne prijema na površino. Dajte testo v namaščeno posodo, pokrijte ga s krpo ali namaščeno folijo in pustite počivati kakšno uro, da se volumen testa podvoji.
  • 2. Vmes pripravite piščančja stegna, tako da jih rahlo sploščite z valjarjem. Prestavite jih v posodo s sojino omako, sezamovim oljem, česnom, čilijevim oljem in mletim sečuanskim poprom. Meso naj se nato eno uro marinira v hladilniku.
  • 3. V tem času izrežite kose peki papirja, velike 12 x 10 cm. Ko se velikost testa podvoji, iz njega izbijte zrak, ga razdelite na dvoje in zvijte v debeli klobasi. Vsako od njiju razdelite na šest enakih delov. Iz njih oblikujete kroglice. Z valjarjem sploščite kroglice v ovale, ki naj bodo dolgi okoli 13 in široki okoli 10 cm. Prestavite jih na kose peki papirja in jih preganite. Naj počivajo 30 minut.
  • 5. Vmes zmešajte majonezo in sriračo. Pripravite soparnik v dveh nivojih. Postavite ga nad ponev z vrelo vodo. Kruhke bao položite v oba razdelka in jih 30 minut kuhajte na pari.
  • 6. Rastlinsko olje segrejte na 180 °C. Mariniranemu piščancu dodajte jajce in dobro pomešajte. Moki dodajte sol in beli poper ter dobro pomešajte. Kose piščanca dobro pomokajte na obeh straneh. Otresite odvečno moko in meso položite v olje. Cvrite 2–3 minute na vsaki strani, da postane hrustljavo in dobi zlato barvo. Cvrite stegna v 2 rundah in jih prestavite na papirnato brisačo.
  • 7. Kruhke vzemite iz soparnika, jih odprite in pustite 2 minuti počivati, da se ohladijo. Nadevajte jih z žlico majoneze s sriračo, ocvrtim piščancem in nekaj rezinami kisle kumarice.

Sorodni recepti

Poglej vse