Rižota z morskimi sadeži
Recept je iz: Giovanni Caminita

Priprava
Vongole in klapavice očistimo. Česen olupimo in stisnemo. V ponvi segrejemo oljčno olje in popražimo česen. Dodamo klapavice in vongole ter jih malce popražimo s česnom. Dolijemo vino in školjke pokrijemo ter kuhamo približno 5 minut, da se odprejo. Odstavimo jih in začinimo s poprom. Pustimo, da se ohladijo.
Jušno osnovo zavremo. Česen olupimo in stisnemo. V veliki ponvi segrejemo malce olja in maslo ter popražimo česen. Dodamo riž za rižote in ga pražimo, dokler zrna ne posteklenijo. Dodamo vino in mešamo, dokler ga riž ne vpije. Dodamo toliko jušne osnove, da je riž komaj pokrit. Ponovimo takoj, ko jo riž vpije, in ponavljamo, dokler riž ni kuhan in ne zmanjka jušne osnove.
Medtem narežemo ribe na kocke, polovico vongol in klapavic vzamemo iz lupine ter osmukamo in narežemo peteršilj. Kocke rib, klapavice in vongole brez lupine ter polovico peteršilja vmešamo v rižoto takoj, ko je riž kuhan. Še malce pokuhamo in začinimo s sveže mletim poprom ter malce ekstra deviškega oljčnega olja.
Postrežba
Rižoto naložimo na sredino krožnika in jo izmenično obdamo s klapavicami in vongolami na robu krožnika. Potresemo s peteršiljem.
Priprava
Vongole in klapavice očistimo. Česen olupimo in stisnemo. V ponvi segrejemo oljčno olje in popražimo česen. Dodamo klapavice in vongole ter jih malce popražimo s česnom. Dolijemo vino in školjke pokrijemo ter kuhamo približno 5 minut, da se odprejo. Odstavimo jih in začinimo s poprom. Pustimo, da se ohladijo.
Jušno osnovo zavremo. Česen olupimo in stisnemo. V veliki ponvi segrejemo malce olja in maslo ter popražimo česen. Dodamo riž za rižote in ga pražimo, dokler zrna ne posteklenijo. Dodamo vino in mešamo, dokler ga riž ne vpije. Dodamo toliko jušne osnove, da je riž komaj pokrit. Ponovimo takoj, ko jo riž vpije, in ponavljamo, dokler riž ni kuhan in ne zmanjka jušne osnove.
Medtem narežemo ribe na kocke, polovico vongol in klapavic vzamemo iz lupine ter osmukamo in narežemo peteršilj. Kocke rib, klapavice in vongole brez lupine ter polovico peteršilja vmešamo v rižoto takoj, ko je riž kuhan. Še malce pokuhamo in začinimo s sveže mletim poprom ter malce ekstra deviškega oljčnega olja.
Postrežba
Rižoto naložimo na sredino krožnika in jo izmenično obdamo s klapavicami in vongolami na robu krožnika. Potresemo s peteršiljem.
sestavine
- Vongole in klapavice1 kg vongol 1 kg klapavic 2 stroka česna oljčno olje za peko 150 ml suhega belega vinaRižota1 l zelenjavne jušne osnove 4 stroki česna 150 ml suhega belega vina oljčno olje za peko 25 g masla 300 g riža za rižote 200 g fileta mečarice 200 g fileta lososa brez kože 200 g fileta tunine 1 šopek peteršilja ekstra deviško oljčno olje
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Giovanni Caminita
Minestrone
Recepti Giovanni Caminita
Jajčevci s paradižnikovo omako v pečici
Recepti Giovanni Caminita
Teletina s tunino majonezo ter špageti s česnom in pekočimi feferoni
Recepti Giovanni Caminita
Ravioli z rikoto in špinačo
Recepti Giovanni Caminita
Panirani telečji zrezki z limono
Recepti Giovanni Caminita
Testenine z italijansko klobaso in radičem
Recepti Giovanni Caminita
Široki rezanci z lososom