Opis

Priprava:

1. Hrustljava skorja: v mešalniku zmešamo moko, sladkor, maslo in sol, da nastane homogena zmes. Testo med dvema listoma papirja za peko razvaljamo zelo na tanko in ga postavimo v hladilnik. Ko testo vzide, izrežemo krogce, ki so nekoliko večji od profiterol. 

 

2. Paljeno testo: jajca dobro razžvrkljamo in jih odcedimo. V globoki posodi zmešamo mleko, vodo, sladkor, sol in maslo ter zavrejemo. V majhnih količinah dodajamo moko, pri tem pa neprestano mešamo. Ko porabimo vso moko, počakamo, da mešanica odstopi od strani posode. Mešanico prestavimo v mešalnik in med mešanjem postopoma dodajamo razžvrkljana jajca. 

 

3. Pečico segrejemo na 180 °C (ventilator) Paljeno testo zlijemo v slaščičarsko vrečko in ga v kupčkih iztisnemo na papir za peko. Na vsak kupček postavimo hladne krogce izrezljane skorje. Profiterole pečemo 20–25 minut.

 

4. Krema: Z lopatko zmešamo pasirano skuto, Mascarpone, sladkor in liker. Zmes prelijemo v slaščičarsko vrečko. Profiterole naluknjamo in jih napolnimo s kremo. 

sestavine

Za hrustljavo skorjo

  • 110 g moke
  • 110 g rjavega sladkorja
  • 90 g masla
  • ščepec soli

Za paljeno testo

  • 120 g mleka
  • 120 g vode
  • 5 g soli
  • 10 g sladkorja
  • 120 g masla
  • 140 g moke
  • 210 g jajc

Za kremo iz Mascarponeja in kremnega likerja

  • 150 g pasirane skute
  • 100 g sira mascarpone
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 30 g kremnega likerja