Povzetek
Cátia Goarmon je nekdanja finalistka portugalske različice MasterChefa. Od takrat je zaslovela zaradi svojega naravnega sloga v kuhinji in kuharskih skrivnosti. Postala je ena najpriljubljenejših televizijskih chefov na Portugalskem.
Cátia Goarmon je nekdanja finalistka portugalske različice MasterChefa. Od takrat je zaslovela zaradi svojega naravnega sloga v kuhinji in kuharskih skrivnosti. Postala je ena najpriljubljenejših televizijskih chefov na Portugalskem.
Teta Cátia bo tokrat pripravila tri mini dobrote. Za predjed bo pripravila zelenjavno pecivo z jogurtovo pomako, za glavno jed kanelone s šunko, baziliko in špinačo, za sladico pa jabolčni zavitek.
Danes je v kuhinji tete Cátie dan za ribe. Za ljubitelje inčunov bo pripravila pecivo palmier in bučkine rezance, za vse preostale pa lososa s sladkim krompirjem in koprom. Navdušila vas bo tudi surova tunina z začinjenim kuskusom.
Teta Cátia ob koncu tedna rada pripravi slasten zajtrk. Za vas ima tri predloge: bučkin kruh, postrežen s skirom in avokadom, omleto s špinačo in prekajenim lososom ter palačinke s hruško in banano. Kot bi mignil, boste pokonci.
Ovseni kosmiči niso samo za sladke recepte. Teta Cátia vam bo predstavila tri slane jedi s tem superživilom: palačinke s sirnimi sesirki in špinačo, brancina v skorjici z ocvrtim korenjem in čičerikino juho. To bo zajtrk, kot ga še niste okusili.
Vsakdanje jedi lahko povzdignete že z eno ali dvema posebnima sestavinama. Teta Cátia vam bo predstavila cvetačno kremo s karijem in mandlji, rižoto z rakci, lignji in chorizem ter karamelno pecivo s čokolado, lešniki in kondenziranim mlekom.
Teta Cátia ve, da je dobre stvari treba deliti, zato vam predstavlja tri jedi, ki jih lahko delite s svojimi bližnjimi: obaro z morsko spako, teletino z indijskim kruhom naan in čokoladni fondi. Gostom se bodo kar cedile sline.
Teta Cátia ima rada fižol, ker je zdrav in vsestranski. Z njim bo pripravila tri recepte: fižolove krokete z raco in rižem, beli fižol z ocvrtim kuncem in slastno feijolado ter sladico iz listnatega testa.
Teta Cátia bo tokrat slavila eno najpomembnejših sestavin v zgodovini: krompir. Pripravila bo krompirjeve škatlice s slanino, sirom, peteršiljem in rumenjakom, krompirjevo pito z mesom in sirom ter sladico umbolo.
Hrana pove veliko o ljudeh. Tokrat bo teta Cátia pripravila tri jedi, ki govorijo o portugalski preteklosti: jerebico, ki jo je oboževal kralj Carlos, kraljevskega piščanca z rdečim vinom in sladico po receptu opata iz Priscosa.
Kadar nimate veliko časa, je pečica odlična pomočnica. Teta Cátia bo pripravila tri jedi iz pečice: bogat pire s paradižnikovo mezgo, zrezek picanha z zelenjavo in rožmarinom ter riž s piščancem.
Teta Cátia ve, da jemo tudi z očmi, zato bo tokrat pripravila tri prelepe jedi: pisane zelenjavne pite s šunko, falafel z brokolijem, peso in korenjem ter pito z oreščki in sadno kremo. Naj vam barve polepšajo vsakdan.
Teta Cátia bo tokrat pripravila jedi za tiste, ki imajo pri prehrani posebne zahteve: mandljeve rezine brez pšenične moke, piškote z maslom iz indijskih oreščkov in maranto ter kokosove piškote brez sladkorja.
V današnjih jedeh bomo uporabili izdelke z zaščiteno označbo porekla. Za predjed bo pletenica s hruškami in sirom iz Nise, za glavno jed bo telečji burger z rdečo čebulo, za konec pa sladica s portugalskimi jabolki, mandlji in portovcem.
Teta Cátia vam bo tokrat pokazala, katere sestavine tvorijo popolne pare. Pripravila bo koruzni kruh s trskinim kaviarjem, pečen riž s klobaso alheira in čokoladno-bananov duet s stepeno smetano.
Teta Cátia načrtuje filmski večer na kavču, zato bo pripravila preproste jedi: rahlo pikantne piščančje quesadille, špagete s tunino in bučne rezine, prelite s slanim karamelom z orehi. Ste pripravljeni? Film se že začenja.
Pri teti Cátii večkrat letno praznujejo materinski, očetovski in otroški dan. Tokrat so na jedilnem listu pita s kozjim sirom in jagodičevjem, jagnjetina, ki jo obožuje njen mož Francisco, in čokoladni piškoti, ki so pri srcu njenemu sinu Antoniu.
Moderne iznajdbe nam resda lajšajo življenje, ampak doma pripravljena hrana je še vedno nekaj posebnega. Naučite se pripraviti maslo z baziliko in česnom, kavni liker, jagodno marmelado brez sladkorja in puranje klobase z gorčično omako.
Danes bo teta Cátia dokazala, da lahko likerji popestrijo številne jedi. Pripravila bo svinjske zarebrnice s češnjevcem in grahovim pirejem ter slastno skutno torto s kavinim likerjem.
Teta Cátia pravi, da sadje ne sodi samo v sladice. To bo dokazala s tremi jedmi: osvežilno morsko solato z ananasom in avokadovim prelivom, puranjimi prsmi, polnjenimi z jabolki in slanino, ter domačimi testeninami z malinovo in lešnikovo kremo.
Danes bomo odpotovali v portugalsko govoreče dele Afrike. Pripravili bomo namreč angolsko jed paracuca, koruzne pogače s sladkim krompirjem, rakci in ostržem, ki so značilne za Kapverdske otoke, ter mozambiški maniokin puding z banano.
Kako pikantno hrano imate radi? Teta Cátia bo tokrat pripravila različno pekoče jedi: rahlo pekočo bučno kremo s čilijem, ledveno pečenko s paprikami jalapeño za ta pogumne in čokoladni sladoled s čilijem. Pripravite se, vroče bo!
Teta Cátia je nekoč veliko časa preživela v Madridu. Tokrat bo pripravila tri jedi, ki jih je tam pogosto jedla: hrustljave krokete z iberskim pršutom, paello z rakci, kozicami, piščancem in chorizem ter sladko kremo natillas, postreženo s piškoti.
Teta Cátia ima v zamrzovalniku vedno osliča, rdečega okuna in lignje, saj so ugodni. Tokrat bo pripravila ocvrtega osliča z majonezo z baziliko, fileje rdečega okuna z mandljevo skorjico in repo ter preprost krompirjev frikase.
Beirã se ponaša z odlično kulinariko. Teta Cátia jo bo predstavila na svoj način. Pripravila bo fižolovo juho s šunko, cvetačo in rižem, jajčevce s prepeličjim mesom in sladkim krompirjem ter sladek pire krompir z mlekom in cimetom.
Teta Cátia ima rada preproste jedi, ki vedno uspejo. Tokrat bo kombinirala preproste recepte. Pripravila bo omleto s šunko in papriko ter riž z zelenjavo, burgerje s piščančjimi prsmi in gobami ter bučke z omako iz rakcev.
Mnogi rojstne dneve praznujejo v parku ali na plaži. Kakšno hrano izbrati? Teta Cátia ima tri predloge: bombete s klobaso ali sirom in šunko, riževe kocke z jajci, koruzo, korenjem in špinačo ter ogromno napolitanko namesto rojstnodnevne torte.
Kdor ima otroke, ve, da je treba imeti vedno pri roki kak prigrizek. Teta Cátia bo pripravila slane palčke s paradižnikom, oreščki, sirom in origanom ter mafine s kvinojo, špinačo in baziliko, za sladico pa bo uporabila korenje, čokolado in začimbe.
Alentejo je znan po preprosti, a odlični kulinariki. Danes so na jedilnem listu juha iz pločevinke, šparglji z zarebrnicami in tradicionalna sladica sericaia, narejena iz jajc, mleka, sladkorja in cimeta.
Tokrat bo teta Cátia pripravila tri hitre jedi z ribami: iverko z limono, sladkim krompirjem, korenjem in repo, burger s tunino in maslenim krompirjem ter polenovko s kremasto polento.
Teta Cátia vedno išče nove jedi, ki bi jih pripravila za družino. Danes bo pripravila malo drugačno lazanjo z zelenjavo, špagete v vinski omaki s popečenim tunom in ocvrtke z dvema pikantnima omakama.
Tokrat bo teta Cátia sprejela zanimiv izziv: pekla bo samo v ponvi. Za ljubitelje mesa bo pripravila mesno štruco s fižolom, v ponvi bo spekla pico s piščancem in sirom, spekla pa bo tudi kruh, ki ga bo postregla z jogurtom in jagodami.
Teta Cátia razmišlja o potovanju na Islandijo, zato bo pripravila tri islandske jedi: popečen rženi kruh z nasoljenim lososom in vodko, svežo polenovko s krompirjem in sirom ter otroško klasiko, kakavovo juho s sladoledom.
Tokrat bo teta Cátia pripravila tri jedi s piščancem za štiri osebe: kremasto juho s koruznim kruhom in slanino, limonove linguine z brokolijem ter narastek s piščancem in kuminom.
Če radi poskušate poustvariti jedi iz priljubljenih filmov, so današnji recepti za vas. Teta Cátia bo pripravila lahko koruzno juho iz filma Hudičevka v Pradi, piščanca z zelišči iz filma Ana in kralj ter grdobčeve prste, ki jih je navdihnil Shrek.
V hiši tete Cátie ni obroka brez juhe. Tokrat bo pripravila svojo različico madžarskega golaža, ekvadorsko juho encebollado s tuno in paradižnikom ter avstralsko bučno juho z makovimi grisini.
Teta Cátia pogosto gosti zabave s koktajli. Predstavila nam bo svoje tri najljubše jedi: paradižnikovo kremo z zelenjavo in ginom, zrezek entrecote z zeleno, krompirjem in omako bloody Mary ter mojito na žlico.
Današnji recepti so popolni za vse, ki ne vedo, kako v jedilnik vključiti ribe. Pripravili bomo pisan morski čili s fižolom in lignji, kozice s koruznim kruhom in koriandrom ter klasično kuhano ribo.
Pesa je lepe barve, pa še zelo zdrava je, zato nam bo teta Cátia pokazala tri recepte z njo: pico s peso, kozjim sirom in šparglji, preprosta jajca z rižem in rozinami ter peso s čokolado.
Teta Cátia je na nedavnem potovanju v Santarém spoznavala kulinariko province Ribatejo. Z nami bo delila spomine ter recepte za zelje v testu, jagenjčka s fižolom in sladico pampilhos.
Teta Cátia se ne strinja, da so določeni deli mesa prestižnejši od drugih. Če jih prav pripravimo, so lahko vsi okusni. Tokrat bo pripravila kravji jezik v testu, šambon z rdečim vinom in krompirjem ter puranje perutnice z jajčevcem in mocarelo.
Kruh je eno najpomembnejših živil v zgodovini. Teta Cátia bo z njim pripravila tri jedi: polnozrnate pite s kremnim sirom in klobaso, rženi kruh z mocarelo in klobaso alheira ter slivov kompot s čokolado.
Teta Cátia bo tokrat presenetila svojo ekipo s tremi zelo posebnimi recepti. Pripravila bo slastno torto s čokolado, cimetom in medom ter kolač z oreščki, v katerem so namesto moke krušne drobtine.
Klobase in pršut so priljubljene sestavine tete Cátie, saj lahko z njimi vsako jed spremenite v specialiteto! Danes so na jedilniku sladki krompirjevi cmoki s chorizom!
Družina, velika miza, skupen obrok. Za teto Cátio božič predstavlja vse to. Na mizo rada prinese različne jedi, pripravljene z običajnimi sestavinami.