Sirova torta cranachan

Klasična škotska sladica, cranachan, je slastna mešanica pražene ovsene kaše, malin, medu in crowdieja - vrste mehkega blagega sira. Te sestavine so mi služile kot navdih za to slastno sirovo torto. Pripravite jo poleti ali zgodaj jeseni, ko so britanske maline najboljše. Če ne dobite crowdieja, bo rikota enako dobra.

 

Z maslom namastimo globok 23-cm tortni model s snemljivim dnom.

 

Za podlago v multipraktik damo ovsene kekse in jih drobno zmeljemo. Nato dodamo stopljeno maslo in med ter mešamo v homogeno zmes, ki jo enakomerno razporedimo po dnu modla. Model damo v hladilnik, da se podlaga strdi.

 

Pečico segrejemo na 180 °C/plinsko nastavimo na 4.

 

Na srednje velik ogenj postavimo majhno ponev. Vanjo vsujemo ovseno kašo in sladkor ter ju pražimo. Pogosto pretresemo, dokler ni kaša zlate barve. Stresemo jo na krožnik, da se ohladi. 

 

Crowdie ali rikoto, kremni sir, jajca in preostali sladkor damo v multipraktik in premešamo v gladko zmes. Vmešamo ohlajeno praženo ovseno kašo. Kremo vlijemo na pripravljeno strjeno podlago in potresemo z malinami.

 

Sirovo torto pečemo 35 do 40 minut ali tako dolgo, da je ob robu strjena, na sredini pa še malo mehka. Pečico izklopimo in sirovo torto ob priprtih vratih pustimo v pečici dokler se ne ohladi. (Tako nam sirova torta ne bo razpokala.)

 

Medtem pripravimo malinovo omako. Maline s sladkorjem v prahu zmeljemo v mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Pire pretlačimo skozi cedilo, da odstranimo pečke. 

 

Hladno sirovo torto postrežemo s sladko smetano in malinovo omako.

sestavine

  • Podlaga250 g drobno zmletih ovsenih keksov 125 g neslanega masla stoplenega in še malo za namastitev pekača 3 žlice meduNadev60 g ovsene kaše 100 g sladkorja 350 g polnomastnega kremnega sira ki ga vzamemo iz hladilnika pol ure pred uporabo 4 srednje velika jajca 200 g svežih malinMalinova omaka500 g svežih malin 50 g sladkorja v prahu

Priprava