Pečena slanina z jabolčno kruhovo omako in omako iz rebrc

Pečena slanina z jabolčno kruhovo omako in omako iz rebrc

Opis

Temperaturo pečice nastavite na 230° C.

Slanino vzemite iz hladilnika in jo položite na pekač z rešetko z odrezanim delom navzdol. Temeljito jo obrišite s papirnato brisačo in po vrhu vtrite morsko sol. Pustite meso počivati 20 minut na sobni temperaturi. 

30 minut pecite na 230° C in nato temperaturo pečice zmanjšajte na 160° C in pecite še uro in pol.

Za omako iz rebrc: segrejte olivno olje v večji posodi in popražite rebrca, da porjavijo na zmernem ognju, pri tem jih redno obračajte, dokler ne karamelizirajo. Postavite na stran.

Popražite narezano čebule in korenje, nato pa vlijte jušno osnovo in pri tem pazite, da vse dobro premešate, da ne ostane usedlina. Rebrca spet položite v posodo. 

Dodajte poprova zrna, lovorjeva lista in pustite rahlo vreti uro in pol.

Po tem času vzemite iz posode rebrca, meso postrgajte s kosti, ga narežite in vrnite v omako.

Za jabolčno kruhovo omako: v drugi večji posodi zavrite mleko. Dodajte pol čebule z olupkom vred in vanjo vtaknite 3 klinčke. Dodajte še jabolki s pritrjenima 2 klinčkoma in cimetovo palčko. Ko začne mleko vreti, ugasnite ogenj, pokrijte s pokrovko in pustite najmanj 30 minut, da se okusi prepojijo.

Po 30 minutah odstranite jabolko in čebulo. Dodajte kruhove drobtine in maslo in rahlo pogrejte ter premešajte. Preden postrežete naribajte v zmes še eno jabolko in posipajte z mletim cimetom.

Vse skupaj postrezite.

Temperaturo pečice nastavite na 230° C.

Slanino vzemite iz hladilnika in jo položite na pekač z rešetko z odrezanim delom navzdol. Temeljito jo obrišite s papirnato brisačo in po vrhu vtrite morsko sol. Pustite meso počivati 20 minut na sobni temperaturi. 

30 minut pecite na 230° C in nato temperaturo pečice zmanjšajte na 160°C in pecite še uro in pol.

Za omako iz rebrc: segrejte olivno olje v večji posodi in popražite rebrca, da porjavijo na zmernem ognju, pri tem jih redno obračajte, dokler ne karamelizirajo. Postavite na stran.

Popražite narezano čebule in korenje, nato pa vlijte jušno osnovo in pri tem pazite, da vse dobro premešate, da ne ostane usedlina. Rebrca spet položite v posodo. 

Dodajte poprova zrna, lovorjeva lista in pustite rahlo vreti uro in pol.

Po tem času vzemite iz posode rebrca, meso postrgajte s kosti, ga narežite in vrnite v omako.

Za jabolčno kruhovo omako: v drugi večji posodi zavrite mleko. Dodajte pol čebule z olupkom vred in vanjo vtaknite 3 klinčke. Dodajte še jabolki s pritrjenima 2 klinčkoma in cimetovo palčko. Ko začne mleko vreti, ugasnite ogenj, pokrijte s pokrovko in pustite najmanj 30 minut, da se okusi prepojijo.

Po 30 minutah odstranite jabolko in čebulo. Dodajte kruhove drobtine in maslo in rahlo pogrejte ter premešajte. Preden postrežete naribajte v zmes še eno jabolko in posipajte z mletim cimetom.

Vse skupaj postrezite.

sestavine

Sestavine

  • 1.8 kg slanine
  • 4 žličke morske soli

Omaka iz rebrc

  • 4 večja svinjska rebra
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 narezani čebuli
  • 2 korenja
  • 1 l kokošje jušne osnove
  • 2 lovorova lista
  • 8 črnih poprovih zrn
  • 6 timijanovih vejic

Jabolčna kruhova omaka

  • 1 l mleka
  • 0.5 čebule
  • 2 jabolki vrste cox
  • 5 klinčkov
  • 1 cimetova palčka
  • 250 g krušnih drobtin
  • 75 g masla
  • 3 žličke mletega cimeta