Mangova pita z beljakovo peno

Krhko testo

V moko naredimo jamico in v njej premešamo maslo, sladkor in jajce. Postopno vmešamo moko, dokler ne dobimo voljnega testa. Testo sploščimo in ga zavijemo v plastično folijo. Damo ga počivat v hladilnik za približno 30 minut.

 

Pečico segrejemo na 180 ºC. Namastimo tortni obod. Testo razvaljamo na pomokani površini na približno 5 mm debelo in z njim obložimo tortni model. Testo pokrijemo s papirjem za peko in ga obtežimo s suhimi stročnicami, denimo fižolom. Testo pečemo okrog 20 minut, nato odstranimo papir in suhe stročnice ter pečemo še 20 minut. Pustimo, da se podloga ohladi. Belo čokolado stopimo nad vodno kopeljo in z njo premažemo pečeno podlago.

 

Mangova krema

Želatino namočimo v veliko vode. Vzdolžno prepolovimo vaniljev strok in postrgamo sredico. Prihranimo malo mangovega pireja. Preostali pire zavremo skupaj z vaniljevo sredico. Premešamo rumenjake in sladkor, malo mangovega pireja, ki smo ga prihranili, in vmešamo moko. Topel mangov pire vmešamo v jajčno zmes, vrnemo nazaj v lonec in dobro premešamo. Mangovo kremo na majhnem ognju počasi kuhamo tri minute. Želatino ožamemo in vmešamo v kremo. Vmešamo maslo in mangovo kremo zlijemo na pečeno podlago iz krhkega testa. Kremo pokrijemo s plastično folijo in pito pustimo, da se pol ure hladi v zamrzovalniku.

 

Karamelizirane kocke manga

Odrežemo vrh manga. Olupimo ga in narežemo na enakomerno velike kockice. Vodo in sladkor počasi kuhamo, dokler ne dobimo karamela. Dodamo kockice manga in karameliziramo okrog dve minuti. Precedimo in kocke manga razporedimo po mangovi kremi. Pito vrnemo v zamrzovalnik in jo pustimo tam, dokler ne pripravimo italijanskega beljakovega snega.

 

Italijanski beljakov sneg

Zavremo vodo in sladkor do temperature 121 ºC. Beljake stepemo v trd sneg. Sirup zelo počasi dodajamo snegu in stepamo, dokler ni pena zelo trda in skoraj hladna. Zmes damo v dresirno vrečko z globoko izrezanim nastavkom. V sredino torte zabodemo palčko za koktajl. Od roba pite proti sredini nabrizgamo lepe trakove. Odstranimo palčko in z ročnim gorilnikom zlato rjavo zapečemo sneg. Prečno zarežemo v vrh manga in zamaknemo lupino. Pito okrasimo z mangom in vejico mete. 

Dodatni pripomočki

Plastična folija, tortni model premera 18 cm, maslo za namastitev, moka za posipanje, suhe stročnice, termometer, dresirna vrečka z globoko izrezanim nastavkom, ročni plinski gorilnik, palčka za koktajle, vejica mete za okras 


sestavine

  • Krhko testo300 g moke 200 g mehkega masla 100 g sladkorja 1 jajce 100 g bele čokoladeMangova krema2 lista želatine 1 strok vanilje 250 ml mangovega pireja 2 rumenjaka 75 g sladkorja 2 žlici moke 50 g maslaKaramelizirane kocke manga1 mango 100 g sladkorja 30 ml vodeItalijanski beljakov sneg60 ml vode 150 g sladkorja 3 beljaki

Priprava