Čokoladna torta

Priprava:

1. Priprava osnove: dajte čokolado v lonec in jo stopite v vodni kopeli. Rumenjake ločite od beljakov. V mešalno posodo dajte rumenjake, 20 g sladkorja in sol, nato pa mešajte približno 5 minut, dokler ne dobite puhaste mešanice. Stepite beljake s 180 g sladkorja, da nastane sneg. Stopljeno čokolado vlijte v mešanico iz rumenjakov in previdno premešajte. Vlijte zmes v sneg in med vrtenjem sklede mešajte iz sredine posode navzven in odstranjujte maso s stranic posode. Pazljivo mešajte, da preprečite uhajanje zraka iz snega. Nazadnje postopoma dodajte mandljevo moko, medtem pa pazljivo mešajte, dokler ne dobite enotne zmesi.

 

2. Pečico segrejte na 170 °C (ventilator). Razdelite testo v 2 modela za torto s premerom 16 cm (ali v 1 model s premerom 24 cm), katerega dno in stranice ste ju obložili s peki papirjem. Osnovo torte pečemo približno 20 minut.

 

3. Priprava čokoladne kreme: segrejte smetano in z njo prelijte čokolado. Uporabite palični mešalnik in mešajte, dokler ne dobite kremaste strukture.

 

4. Ohlajeno osnovo torte prerežite po sredini, da dobite dve plasti. Pekač obložite z acetatnim papirjem. Na dno posode nalijte za prst debelo plast čokoladne kreme. Nato nanjo postavite zgornji sloj, obrnjen na glavo. Dobro pritisnite, da se krema "razlije" po vseh straneh obroča. Ponovno nanesite čokoladno kremo, pokrijte s spodnjo plastjo, prav tako obrnjeno na glavo, in spet dobro pritisnite, da se krema "razlije". Na ta način bo stran sladice sčasoma prevlečena z gladko čokoladno kremo. Postavite v zamrzovalnik, da se torta strdi.

 

5. Priprava preliva: segrejte olje in ga prelijte čez čokolado. Uporabite palični mešalnik in mešajte, dokler ne dobite gladke mešanice. Oreščke na drobno sesekljajte in vmešajte v preliv. Najboljša temperatura za preliv je 35 °C.

 

6. Položite torto na stojalo, pod katerega dajte peki papir. Prelijte s prelivom. Postavite na stran za 2 minuti, da se preliv strdi. Postrezite na sobni temperaturi.

02:07