Povzetek
"Peter se bo oprl na babičine recepte in se podal na pot po državi, vse od obalnih ribiških vasic do nasada čajevca. Izkusil bo bogastvo Šrilankine lepote, kulture in kulinarične raznolikosti."
"Peter se bo oprl na babičine recepte in se podal na pot po državi, vse od obalnih ribiških vasic do nasada čajevca. Izkusil bo bogastvo Šrilankine lepote, kulture in kulinarične raznolikosti."
Peter Kuruvita pristane na Šrilanki in prelepi razgledi, zvoki in vonjave njegovega rojstnega mesta ga povsem prevzamejo.
Peter se odpravi na tradicionalno šrilanško družinsko potovanje iz Colomba do kraja, ki ga ima marsikdo za osmo čudo sveta: do ostankov starodavne skalne trdnjave Sigirije.
Peter se ustavi na plantaži zelišč, poskusi svež kakav in pripravi jed s poprom, ki ga je nabral neposredno z drevesa.
Proizvodnja čaja in cimeta sta zelo zahtevna postopka in še danes je večina pridelka pobrana ročno. Peter bo spoznal ljudi, ki se ukvarjajo s tem, in skupaj z njimi pripravil slastne jedi.
Peter se pridruži romanju do templja Kataragma in na poti se nauči, kako narediti sladko želatinasto sladico kalu dodol, katero na Šrilanki povečini pripravljajo samo usposobljeni kuharji.
Ribiči z južne obale Šrilanke lovijo ribe na visokih hlodih, zapičenih v morski pesek. Peter se nauči te zahtevne tehnike lovljenja in med negotovim pozibavanjem uspe uloviti nekaj slanikov.
V mestu Galle se nahaja danska trdnjava, ki je bila zgrajena na vrhuncu srednjeveške trgovine z začimbami, ko so trgovci spoznali, da je otok prava zakladnica draguljev in začimb. Še danes je v mestu zaznati preplet različnih kulturnih vplivov.
Plaže na vzhodni obali Šrilanke so priljubljena turistična točka za deskarje, plavalce in sprehajalce ob sončnem zahodu. Peter raziskuje manj poznane dragulje tega mesta, stran od peska in žgočega sonca.
Po skoraj tridesetih letih osame zaradi državljanske vojne, lahko Peter obišče Jaffno, prestolnico severa, in spozna njeno raznoliko prebivalstvo.
Petrovo popotovanje po Šrilani se konča na najbolj severnem polotoku. Tukaj še zadnjič lovi z lokalnimi ribiči in pripravi prepoznavno morsko juho Jaffna Kool ter se nauči kako domačini iz lokalnih palm izdelujejo najrazličnejše izdelke.