Povzetek
Chef Rick Stein se bo podal na nepozabno odisejado skozi Italijo, Hrvaško, Albanijo, Grčijo in Turčijo ter raziskal kulinarično zapuščino legendarnega Bizantinskega cesarstva.
Chef Rick Stein se bo podal na nepozabno odisejado skozi Italijo, Hrvaško, Albanijo, Grčijo in Turčijo ter raziskal kulinarično zapuščino legendarnega Bizantinskega cesarstva.
Rick Stein se odpravi na novo gastronomsko popotovanje, na katerem obišče kraje od Benetk do Istanbula. Na idiličnem grškem otoku pripravi svoje najljubške beneške jedi: rižoto z morskimi sadeži, tiramisu in njoke.
Rick Stein nadaljuje svoje gastronomsko potovanje iz Benetk v Carigrad. V bizantinskem mestu Racena odkrije piadine, ulično hrano iz rimskih časov. Ko prečka jadransko morje do Hrvaške, se prvič sreča z jedmi kot so pašticada, kozja obara z grahom in jagnjetino izpod peke.
Rick Stein nadaljuje svojo bizantinsko odisejo skozi Hrvaško in poskusi najboljše lokalne ostrige, preden prečka mejo z Albanijo. Potuje po pokrajni izgubljenega časa, obišče pastirje na oddaljenih gorskih grebenih in spoznava najbolj drzne kuharje v deželi.
Rickovo gastronomsko potovanje iz Benetk v Carigrad ga pripelje v Severno Grčijo in zgodovinsko mesto Ioánnina, kjer poskusi tradicionalno teletino stifado in kokopito, najboljšo piščančjo pito kar jo je kraj poskusil.
Rickovo prispe na grški Peloponez in poskusi nepozabne jedi kot so petelinja obara, Mizithra sir in najboljša domača musaka, kar jo je kdaj poskusil. V svoji kuhinji na otoku Syimi pripravi sladki burek z jajčno kremo, najljubšo grško sladico.
Rickovo epsko potovanje od Benetk do Carigrada se približuje koncu, ko zapusti sever Grčije in se poda na obale Zahodne Turčije. Na polotoku Cesme uživa v kremastem Armola siru, ki dozori v kozjih kožah, slavnem rdečem vinu in popolnem turškem zajtrku.
Kulinarična odisejada je Ricka Steina popeljala od prelepih Benetk do živahnega Istanbula, kamor pride ravno v sezoni ribolova na skakavke. Pripravil bo tudi kofte kebab in priljubljeno kapusko.