Opis

Zrezek z eliksirjem iz inčunov

Priprava

  1. Najbolje je, če sledimo navodilom na embalaži inčunov. Moj način je, da inčune 5 minut namakam v skledi s hladno vodo, nato vodo izlijem in prilijem novo vodo ter jih namakam še 5 minut. Nato vsak inčun operemo pod hladno tekočo vodo in odstranimo ter zavržemo repke. Po želji lahko odstranimo tudi kosti; potem nas bodo v svetu filetiranja inčunov zelo spoštovali.
  2. Če bomo uporabili močan mešalnik, potem damo vanj osušene inčune, česen, limonin sok, olivno olje in vodo ter pasiramo do gladkega.
  3. Če bomo uporabili palični mešalnik, pa v skledo stresemo inčune, česen in limono ter jih zmešamo v pasto. Med mešanjem postopoma vlijemo tretjino olja, in ko ga mešanica vpije, še tretjino vode. To ponavljamo, dokler nam olja in vode ne zmanjka.
  4. Prelijemo v posamezne posodice in okoli njih razporedimo liste cikorije ali surove zelenjave.
  5. Zrezek spečemo v litoželezni ponvi na velikem ognju, 3 minute na vsaki strani. Zavijemo v folijo in pustimo 5 minut. Zrezek na tanko zarežimo, ga premaknemo na krožnik in pokapamo z eliksirjem, na vrh pa položimo nekaj sesekljanega drobnjaka. Med obrokom si na krožnik nadevamo še več omake.

sestavine

Za eliksir:

  • 100 g inčunov
  • 3 debele stroke česna, olupljene
  • 2 ½ x 15 ml žlice limoninega soka
  • 175 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 125 ml hladne vode

Sorodni recepti