Zrezek z eliksirjem iz inčunov

sestavine

  • Za eliksir:
  • 100 g inčunov
  • 3 debele stroke česna, olupljene
  • 2 ½ x 15 ml žlice limoninega soka
  • 175 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 125 ml hladne vode

Priprava

  • Najbolje je, če sledimo navodilom na embalaži inčunov. Moj način je, da inčune 5 minut namakam v skledi s hladno vodo, nato vodo izlijem in prilijem novo vodo ter jih namakam še 5 minut. Nato vsak inčun operemo pod hladno tekočo vodo in odstranimo ter zavržemo repke. Po želji lahko odstranimo tudi kosti; potem nas bodo v svetu filetiranja inčunov zelo spoštovali.
  • Če bomo uporabili močan mešalnik, potem damo vanj osušene inčune, česen, limonin sok, olivno olje in vodo ter pasiramo do gladkega.
  • Če bomo uporabili palični mešalnik, pa v skledo stresemo inčune, česen in limono ter jih zmešamo v pasto. Med mešanjem postopoma vlijemo tretjino olja, in ko ga mešanica vpije, še tretjino vode. To ponavljamo, dokler nam olja in vode ne zmanjka.
  • Prelijemo v posamezne posodice in okoli njih razporedimo liste cikorije ali surove zelenjave.
  • Zrezek spečemo v litoželezni ponvi na velikem ognju, 3 minute na vsaki strani. Zavijemo v folijo in pustimo 5 minut. Zrezek na tanko zarežimo, ga premaknemo na krožnik in pokapamo z eliksirjem, na vrh pa položimo nekaj sesekljanega drobnjaka. Med obrokom si na krožnik nadevamo še več omake.

Sorodni recepti

Poglej vse