Zoubidin jagnječji tajine

Zoubidin jagnječji tajine

Opis

V srednje veliki glineni posodi - tajine - segrejte olivno olje, lahko uporabite tudi večjo posodo ali lonec. Jagnječje stegno razrežite na 4 kose. Rahlo popražite meso.

Dodajte čebulo, sol, črni poper, ingver, kurkumo in žafran.

Ko se čebula zmehča in meso porjavi po obeh straneh, vzemite koriander in peteršilj, ju zvežite skupaj, da naredite šopek in položite na vrh mesa.

Dodajte cimetovi palčki v glineno posodo oz. lonec s 3 skodelicami vode. Pustite rahlo vreti z zaprto pokrovko 2 uri, meso čez eno uro obrnite in po potrebi zalijte s še malo vode.

Za dekoracijo: operite suhe slive in marelice in jih dajte v posodo z vrelo vodo. Kuhajte jih 10 minut, dokler se ne zmehčajo.

Iz posode izlijte vodo ter slivam in marelicam dodajte sladkor in mleti cimet skupaj s 4 žlicami tekočine iz tajina. Segrevajte nekaj minut.

Blanširane mandlje popražite v precejšnji količini rastlinskega olja, dokler ne pozlatijo. Vzemite jih ven in pustite, da se posušijo na kuhinjskem papirju.

Tajin je pripravljen, ko je meso zelo mehko in razpade, če vanj zarežete z nožem. Odstranite zeliščni šopek in cimetovi palčki.

Na manjši krožnik položite pražena sezamova semena. Pogrejte slive in marelice in jih povaljajte v semenih.

Tajine okrasite z mandlji ter slivami in marelicami, povaljanimi v semenih ter postrezite. 


V srednje veliki glineni posodi - tajine - segrejte olivno olje, lahko uporabite tudi večjo posodo ali lonec. Jagnječje stegno razrežite na 4 kose. Rahlo popražite meso.

Dodajte čebulo, sol, črni poper, ingver, kurkumo in žafran.

Ko se čebula zmehča in meso porjavi po obeh straneh, vzemite koriander in peteršilj, ju zvežite skupaj, da naredite šopek in položite na vrh mesa.

Dodajte cimetovi palčki v glineno posodo oz. lonec s 3 skodelicami vode. Pustite rahlo vreti z zaprto pokrovko 2 uri, meso čez eno uro obrnite in po potrebi zalijte s še malo vode.

Za dekoracijo: operite suhe slive in marelice in jih dajte v posodo z vrelo vodo. Kuhajte jih 10 minut, dokler se ne zmehčajo.

Iz posode izlijte vodo ter slivam in marelicam dodajte sladkor in mleti cimet skupaj s 4 žlicami tekočine iz tajina. Segrevajte nekaj minut.

Blanširane mandlje popražite v precejšnji količini rastlinskega olja, dokler ne pozlatijo. Vzemite jih ven in pustite, da se posušijo na kuhinjskem papirju.

Tajin je pripravljen, ko je meso zelo mehko in razpade, če vanj zarežete z nožem. Odstranite zeliščni šopek in cimetovi palčki.

Na manjši krožnik položite pražena sezamova semena. Pogrejte slive in marelice in jih povaljajte v semenih.

Tajine okrasite z mandlji ter slivami in marelicami, povaljanimi v semenih ter postrezite. 

sestavine

Sestavine

  • 1 kg jagnječjega stegna
  • narezanega na 4 dele
  • 1.5 žličke črnega popra
  • 1.5 žličke kurkume
  • 1.5 žličke ingverja
  • 1.5 žličke soli
  • 0.5 žličke žafrana
  • 2 cimetovi palčki
  • 1 šopek koriandra
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 večja olupljena in drobno nasekljana čebula
  • 1 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 3 skodelice vode

Dekoracija:

  • 250 g suhih marelic
  • 250 g suhih sliv
  • 250 g blanširanih mandljev
  • 4 žlice sladkorja
  • 1.5 žličke mletega cimeta
  • 3 žlice praženih sezamovih semen
  • malo rastlinskega olja za praženje mandljev