Opis

Priprava:

 

Na štedilnik postavimo dve ponvi in ju pustimo na šibkem ognju.

Rdeči papriki baburi odrežemo zgornji in spodnji del. Razpremo jo tako, da je povsem sploščena. Odstranimo vsa semena in dele z žilicami. Papriko narežemo na velike trikotnike. Enako narežemo tudi rumeno in zeleno papriko.

Jajčevec vzdolžno prepolovimo in narežemo na za prst debele rezine. Da ne bi potemnel, ga posolimo in čezenj ožamemo četrt limone.

Čili vzdolžno razpolovimo. Da ne bo preveč pekoč, odstranimo semena in bele dele. Čili grobo nasekljamo.

Rdečo čebulo in ½ bele čebule olupimo in narežemo na večje kose.

2 stroka česna olupimo, drobno nasekljamo in potresemo po vsej narezani zelenjavi.

Na bučki z vilicami naredimo črte in narežemo na velike kose.

Rjavi šampinjon razrežemo na osem delov, bukov ostrigar pa na dva. Vso zelenjavo prelijemo z oljčnim oljem, solimo in popramo.

V eno od segretih ponev razporedimo kose jajčevca. Nanje postavimo drugo ponev in tako obtežene pečemo, dokler ena stran ne dobi lepe zlatorjave barve. Ko jih obrnemo, jih ne obtežimo več in dodamo gobe.

Filet zobatca damo na rezalno desko in obrežemo v dva pravilna kosa. Kose, ki smo jih obrezali, obrnemo in trikrat zarežemo v kožo, vendar ne pregloboko. Ko se bo riba pekla, se koža ne bo zgubala in para bo lažje prodrla v meso.

Sveži origano in rožmarin grobo narežemo.

Ribo prelijemo z oljčnim oljem in posolimo.

Odrežemo debelo rezino limone in jo damo v ponev z jajčevcem in gobami.

Glavico česna prepolovimo, jo nabodemo na dolg zobotrebec in z njo premažemo dno ponve z gobami in jajčevcem. Pustimo jo v ponvi. Po vrhu potresemo polovico origana in rožmarina.

Sestavine, ki se pražijo v ponvi, pomaknemo proti robu in izpraznimo sredino. Dodamo preostalo zelenjavo in pražimo naprej, dokler se ne zmehča. Občasno premešamo. Dodamo vinski kis.

V drugo segreto ponev damo ribo tako, da je koža obrnjena proti dnu ponve. Potresemo jo s preostalim origanom in rožmarinom. Dodamo okrog ščep mlete pekoče paprike.

Ko je ena stran ribe pečena, jo obrnemo na drugo in pečemo naprej. Po vrhu ožamemo malo od preostale limone. Da bi sprostila ves okus, z njo premažemo dno ponve in jo pustimo v njej.

Baziliko drobno nasekljamo. Ko se zelenjava zmehča, ugasnemo ogenj in po zmehčani zelenjavi potresemo baziliko.

Ribo damo na servirni krožnik. Poleg damo zelenjavo in po vrhu naribamo limonino lupinico. Postrežemo.  

sestavine

Sestavine

  • 1 filet zobatca

Zelenjava

  • 1 rdeča paprika babura
  • 1 zelena paprika babura
  • 1 rumena paprika babura
  • 0.5 jajčevca
  • 1 paprika čili
  • 1 rdeča čebula
  • 0.5 bele čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 bučka
  • 1 rjavi šampinjon
  • 1 bukov ostrigar
  • 1 limona
  • oljčno olje
  • sol
  • 5 vejic svežega origana
  • 2 vejici rožmarina
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1 ščep mlete pekoče paprike
  • 1 glavica česna
  • 3 vejice bazilike