Zloženka iz želeja z ginom iz trnulj in nektarinami, biskvita in pomarančne kreme

Zloženka iz želeja z ginom iz trnulj in nektarinami, biskvita in pomarančne kreme

Opis

Priprava:

1. Za žele damo sladkor in 150 ml vode v kozico na močnem ognju in mešamo dve minuti, da se sladkor stopi. Kozico odstavimo z ognja in vmešamo gin iz trnulj in limonin sok ter počakamo, da se malo ohladi.

2. Pet žlic sirupa damo na stran in jih shranimo. Sirup bomo pokapali po biskvitu.

3. Ko se sirup shladi, damo želatino v skledo in vlijemo hladno vodo. Pustimo stati tri minute, da se želatina zmehča. Nato jo odstranimo iz vode, stisnemo in dodamo sirupu ter počakamo, da se stopi.

4. Nektarine tanko narežemo in jih dodamo sirupu. Vse damo v veliko skledo in postavimo v hladilnik za tri do štiri ure.

5. Pečico segrejemo na 180 °C.

6. Biskvit pripravimo tako, da damo sladkor in maslo v skledo in ju z leseno žlico ali mešalnikom mešamo, dokler ne dobimo rahle zmesi. Razžvrkljamo jajce in ga umešamo, vsujemo še moko in pecilni prašek in mešamo, dokler ne dobimo primerne teksture.

7. Zmes za biskvit damo v pečico in jo pečemo 20 minut, dokler ne naraste in je mehka na dotik. Biskvit vzamemo iz pečice in ga postavimo na rešetke, da se ohladi.

8. Za kremo damo smetano in mleko v manjšo kozico in jo postavimo na srednji ogenj. Tik preden zavre, odstavimo. V skledi premešamo rumenjake in sladkor. Vroče kremasto mleko prelijemo prek sladkorja in rumenjakov in premešamo. Spet damo vse v kozico skupaj s trakovi pomarančne lupinice. Kuhamo na rahlem ognju in ves čas mešamo, dokler se zmes ne začne zgoščevati. Previdni moramo biti, da se ne segreje preveč, sicer bomo dobili sladka umešana jajca.

9. Zloženko sestavimo. Žele vzamemo iz hladilnika, nanj damo biskvit in po njem pokapamo preostal sirup. Prekrijemo ga s kremo in zloženko postavimo v hladilnik. Krema se mora strditi.

10. Ko postrežemo, dodamo stepeno smetano in okrasimo z metinim lističi ali lističi sladke  geranije ali z vrtničnimi cvetovi.

sestavine

Za žele

  • 200 g rjavega sladkorja
  • 150 ml rjavega sladkorja
  • sok ene limone
  • 3 lističi želatine
  • 400 g nektarin

Za biskvit

  • 100 g navadnega kristalnega sladkorja
  • 100 g masla
  • 2 stepeni jajci
  • 100 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška

Za kremo

  • 450 ml polnomastne smetane
  • 4 trakovi pomarančne lupine (narezane z lupilcem)
  • 450 ml mleka
  • 6 rumenjakov
  • 75 g navadnega kristalnega sladkorja za dekoracijo
  • vrtnični cvetovi

Sorodni recepti