Zelenjavna lazanja z gobami

Zelenjavna lazanja z gobami

Opis

V 600 ml vrele vode za deset minut namočimo jurčke. Odcedimo jih, prihranimo odcejeno tekočino in jurčke drobno nasekljamo.

V ponvi s težkim dnom na srednje velikem ognju segrejemo dve žlici oljčnega olja. Nato vanjo damo narezano čebulo in šampinjone. Pražimo, dokler se čebula ne zmehča in postekleni. Nato dodamo nasekljane jurčke in česen. Pražimo še minuto.

Vmešamo paradižnikovo mezgo, jušno kocko in vodo, ki smo jo prihranili, ko smo odcedili jurčke. Zmanjšamo ogenj in počasi dušimo 20 do 30 minut, dokler se omaka ne zreducira in malce zgosti. Solimo in popramo po okusu. Če uporabimo smetano, jo dodamo v tem koraku.

Za bešamel v veliki ponvi z neoprijemljivim premazom stopimo maslo. Z metlico vmešamo moko, da dobimo gladko pasto. Ponev odstavimo z ognja in počasi prilijemo mleko. Pri tem ves čas mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Nato ponev vrnemo na ogenj in mešamo z metlico, dokler se bešamel ne zgosti. Solimo, popramo in dodamo malo naribanega muškatnega oreščka.

Pečico segrejemo na 180 °C in začnemo sestavljati lazanjo. Dno velike ognjevarne posode (okrog 25 cm x 30 cm) premažemo s tanko plastjo bešamela. Dodamo plast testenin, ki naj se prekrivajo. Če je potrebno, testenine obrežemo, da se prilegajo posodi. Testenine premažemo s tanko plastjo gobove omake in potresemo s parmezanom. Postopek ponavljamo, dokler ne dobimo tri ali štiri plasti. Končamo s plastjo bešamela.

Preden lazanjo damo v pečico, jo potresemo s parmezanom in koščki masla. Pečemo jo 30 do 40 minut, dokler ne postane zlatorjava in brbotajoča. Tik pred koncem peke v vsak vogal posode zlijemo žlico mleka, da se lazanja ne izsuši. 

sestavine

Sestavine

  • 30 g suhih jurčkov
  • 200 g svežih rjavih šampinjonov
  • tanko narezanih
  • 4 žlice paradižnikove mezge
  • 1 kocka zelenjavne ali gobove jušne osnove
  • 500 g testa za lazanje
  • 2 žlici goste sladke smetane
  • 600 ml vode
  • oljčno olje
  • 1 čebula
  • drobno nasekljana
  • 1 strok česna
  • 100 g sveže naribanega parmezana
  • 20 g masla

Bešamel

  • 80 g bele moke
  • 80 g masla
  • 800 ml mleka
  • sol in poper
  • muškatni orešček

Sorodni recepti