Zdrobova helva
Priprava:

Mleko zlijemo v lonec in prižgemo štedilnik. Ko se mleko začne segrevati, dodamo sladkor. Mešamo, dokler se vse ne stopi. Ko se sladkor stopi, mleku dodamo lipove cvetove in premešamo. Količino sladkorja prilagodimo po okusu. Mleko pustimo vreti.

Na ogenj damo drugo ponev, v katero damo maslo in ga stopimo. Ko se maslo stopi, dodamo dve pesti pinjol, ki jih pražimo, dokler ne dobijo zlatorumene barve. Ko so pinjole popražene, dodamo zdrob. Pražimo na šibkem ognju, dokler zdrob ne vpije vsega masla in dobi barvo jantarja.

Ko mleko povre, lipove cvetove vzamemo ven. Če tega ne storite, bo mleko grenko. Zdrob prelijemo z mlekom in mešamo eno do dve minuti, dokler se vse dobro ne premeša. V tem času bo zdrob vpil del mleka. Zdrob odstavimo, ga pokrijemo s krpo in pokrovko in pustimo, da se poveže.

V drugi ponvi popražimo pest pinjol, dokler rahlo ne pozlatijo. Pražene pinjole grobo nasekljamo. Ne nasekljamo jih preveč.

Ko irnik helva malce počiva, jo damo na krožnik v želeni obliki. Okrasimo s praženimi pinjolami in postrežemo.

sestavine

  • Sestavine3 kozarci mleka 1.5 kozarca kristalnega sladkorja 3 ščepci lipovih cvetov 4 jušne žlice masla 2 pesti pinjol 2 kozarca zdroba 1 pesti pinjol (za okras)

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse