Zajčja obara z dijonsko gorčico

sestavine

  • Za zajčjo obaro:
  • 2 mlada zajca, oba 700 g in razkosana na 6 kosov
  • 3 žlice dijonske gorčice
  • 50 g račje maščobe ali topljenega masla
  • 200 ml suhega belega vina
  • 1 velika čebula, grobo sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno nasekljana
  • 100 g nedimljene slanine ali nasekljane pancete
  • 1 zvrhana žlica navadne moke
  • 500 ml piščančje jušne osnove (glejte nasvet)
  • 6–7 svežih vejic pehtrana, listi odtrgani od stebla in nasekljani
  • 60 g polnomastne kisle smetane
  • Sol in sveže mlet črn poper

Priprava

  • Za zajčjo obaro naprej premažemo kose zajca z 2 žlicama dijonske gorčice. Vse skupaj damo v posodo, prekrijemo s plastično folijo in damo v hladilnik za vsaj 4 ure.
  • Polovico račje maščobe segrejemo v globoki ponvi, odporni na ogenj. Zajčje kose z vseh strani zapečemo do rjavega in jih premestimo nazaj v posodo. V globoko ponev nalijemo vino in vse skupaj zlijemo čez zajca v posodi.
  • Pečico segrejemo na 160 °C. Preostalo maščobo segrejemo v globoki ponvi in prepražimo čebulo, česen in slanino. Ko vse skupaj porjavi in se zmehča, dodamo moko in kuhamo še kakšno minuto. Postopoma dodajamo piščančjo jušno osnovo in dobro mešamo, da ne nastanejo grudice.
  • Zajca znova položimo v globoko ponev, ga pokrijemo in zavremo. Obaro premestimo v pečico in kuhamo še 1 uro in 15 minut ali dokler se zajec ne zmehča. Preverimo, ali je zajec skuhan (meso počasi odstopa od kosti). V taco in bedro potisnemo nož. Če z lahkoto ne zdrsi v meso, jed znova položimo v pečico za 15–20 minut, nakar znova preverimo meso.
  • Zajca odstranimo iz globoke ponve in ga ohranjamo toplega. Posodo postavimo na kuhalno ploščo in vmešamo pehtran, kislo smetano in preostalo gorčico. Meso znova položimo v posodo in začinimo s soljo ter poprom. Postrežemo v toplih skledah.

Sorodni recepti

Poglej vse