Začinjeni parfait vafelj z brusnicami in soljeno karamelno omako

Dodatne potrebščine:

Globoka posoda 20x30 cm, plastična folija

 

Priprava:

Čokoladno-mandljev biskvit z jurčki v prahu

Pečico segrejemo na 200 °C. Mandljeve lističe s polovico sladkorja zmeljemo v prah. Pomešamo ga z moko, kakavom v prahu in jurčki v prahu.

Beljake v čisti posodi stepemo do čvrstega in jim po malem dodajamo sladkor. Mandljevo mešanico previdno umešamo v beljakovo peno. Biskvit pečemo na pekaču s papirjem za peko približno 10 minut do zlatorjavega.

 

Brusnični kompot

Na majhnem ognju zavremo brusnice z vinom, sladkorjem, naribano lupino in sokom pomaranče. Kuhamo, dokler se sadeži ne zmehčajo. Pokrijemo s folijo in ohladimo.

 

Pate a bombe

Sladkor in vodo zavremo do 115 °C. Medtem penasto stepemo rumenjake. Sladkorni sirup med mešanjem počasi prilivamo rumenjakom. Mešamo, dokler se ne ohladi.

 

Začinjeni parfait

Vaniljev strok razpolovimo po dolžini in postrgamo sredico. 120 ml smetane segrejemo z vaniljo, zvezdastim janežem in cimetom. Pustimo 10 minut, da se navzame okusov. Želatino namočimo v vodi sobne temperature.

Preostalo smetano stepemo do gostote jogurta. Želatino ožmemo. Začinjeno smetano znova segrejemo in jo skozi cedilo prelijemo na želatino. Želatino stopimo. Polovico pate a bombe umešamo v začinjeno smetano. Nato umešamo še drugo polovico. Po delih dodajamo in umešamo stepeno smetano.

Parfait nadevamo v skledo, obloženo s plastično folijo, in ga zamrznemo.

 

Soljena karamelna omaka

Sladkor po malem karameliziramo v karamel. Medtem segrejemo smetano in z njo po delih previdno zalijemo karamel. Znova ga zavremo in precedimo. Začinimo ga z morsko soljo.

 

Postrežba

Biskvit narežemo na 2 kosa. Na prvega nadevamo parfait in ga pokrijemo z drugim. Narežemo ga na kvadrate 10x10 centimetrov. Postrežemo s 3 žlicami brusničnega kompota. Potresemo z naribano lupino pol limete. Okrasimo s krešo atsina in postrežemo s soljeno karamelno omako.

sestavine

  • Čokoladno-mandljev biskvit z jurčki v prahu150 g mandljevih lističev 150 g sladkorja v prahu 25 g moke 10 g kakava v prahu 1 žlica jurčkov v prahu 150 g beljakov 30 g sladkorjaBrusnični kompot250 g brusnic 75 ml rdečega vina 1 pomaranča 50 g trsnega sladkorjaPate a Bombe350 g sladkorja 115 ml vode 175 g rumenjakovZačinjeni parfait1 strok vanilije 120 ml smetane 3 zvezdasti janeži 1 palčka cimeta 4 g želatine v lističih 460 ml smetane za stepanje 300 g pate a bombeSoljena karamelna omaka150 g sladkorja 200 ml smetane 1 žlička morske soliPostrežba1 posodica vodne kreše atsina 1 limona

Priprava