Začinjena svinjska potrebušina s koruznim čipsom in majoneza z dimljenim čilijem

Začinjena svinjska potrebušina s koruznim čipsom in majoneza z dimljenim čilijem

Opis

V majhni skledi premešamo limonino in limetino lupinico, semena in listke koriandra, zeleni čili, sol in poper. Mešanico enakomerno razporedimo po spodnji strani potrebušine. Po vsem mesu pokapamo oljčno olje. Pokrijemo ga in damo v hladilnik za vsaj dve uri. Nato vtremo sol in poper v kožo, ki jo prelijemo z dvema žlicama oljčnega olja. Meso damo na mrežo pekača in v pečici pečemo okrog 30 minut pri 180 °C. Meso vzamemo iz pečice in ga prelijemo z limoninim sokom. Vrnemo v pečico, temperaturo zmanjšamo na 160 °C in pečemo še dve uri in pol. Pečico nastavimo na 220 °C za 20 minut oziroma za tako dolgo, da postane koža hrustljava. Preden meso razrežemo, ga pustimo počivati 25 minut.

 

Za omako pet minut pražimo lešnike v pečici pri 180 °C. Ko se dovolj ohladijo, da jih lahko primemo, jim odstranimo kožico. Stremo jih in nato drobno nasekljamo. Na drobno nasekljamo koriander, česen, mlado čebulo in čili ter jih dodamo lešnikom. Dodamo sok limete in dve žlici oljčnega olja. Solimo in popramo. Hranimo v hladilniku, dokler je ne postrežemo.

 

Za koruzni čips vodo zlijemo v lonec in jo zavremo. Nato med mešanjem počasi vsujemo koruzni zdrob. Kuhamo dve minuti, nato vmešamo parmezan, sol in česen. Mešamo, dokler se sir ne stopi in je polenta kuhana. To lahko preverimo tako, da jo pokusimo. Ne sme se preveč čutiti zrnc. Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo polento. Enakomerno jo razmažemo v centimeter do dva debelo plast. Damo jo v hladilnik, da se strdi. Ko se strdi, jo vzamemo iz pekača in narežemo na dolge tanke rezine. Ocvremo jih v ponvi, dokler ne dobijo zlate barve in so hrustljave.

 

Jajca ubijemo v multipraktik. Dodamo kis, čilije chipotle in česen. Začnemo mešati in postopoma dodajamo olje v najbolj tankem curku, dokler ne dobimo želene gostote. Začinimo po okusu. 

sestavine

Sestavine

  • 3 kg svinjske potrebušine brez kosti
  • kožo zarežemo
  • 2 limeti
  • lupinici
  • 1 limonina lupina
  • 1 žlica mletih semen koriandra
  • 1 šopek svežega koriandra
  • nasekljanega
  • 3 zeleni čiliji
  • brez semen in drobno nasekljani
  • 0.25 skodelice oljčnega olja
  • sol in poper
  • 4 limone
  • sok

Omaka

  • 100 g lešnikov
  • 1 šopek svežega koriandra
  • 2 stroka česna
  • 2 sok dveh limet
  • 2 rdeča čilija brez semen in drobno sesekljana

Polenta

  • 200 g koruznega zdroba
  • 0.5 skodelice naribanega parmezana
  • 0.5 žlice soli
  • 2 stroka česna (strta)
  • 0.5 skodelice olja oljne ogrščice

Majoneza

  • 3 jajca
  • 0.5 žličke soli
  • 25 ml belega kisa
  • 3 stroki česna
  • 500 ml rastlinskega olja
  • 0.5 pločevinke čilijev chipotle