Yes R-jeva čokoladna torta

Yes R-jeva čokoladna torta

Opis

Priprava:

Čokoladni biskvit

Pečico segrejemo na 220 °C. Maslo raztopimo v ponvi. Jajca penasto stepemo s sladkorjem. Moko in kakav v prahu presejemo. Z lopatko v jajca umešamo moko, kakav v prahu in stopljeno maslo. Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Zmes razmažemo centimeter debelo. Pečemo okrog pet minut, dokler biskvit ne postane zlate barve.

 

Odrežemo kos plastične folije, širok 8 cm in dolg 62 cm. Ta kos folije položimo na notranjo stran modla za torto. Biskvit narežemo tako, da dobimo 5 cm širok in 62 cm dolg trak. Trak položimo v model in tako naredimo rob torte, pečena stran naj bo obrnjena proti notranjosti modla. Iz biskvita z modlom za torto izrežemo dva kroga, enega položimo na dno.

 

Čokoladne žitne kroglice (honeypops)

Čokolado stopimo ter vanjo umešamo maslo in žitne kroglice.

 

Čokoladna pena

Mleko zavremo v loncu. Rumenjake stepemo s sladkorjem. Čokolado nasekljamo. Malce mleka dobro premešamo s stepenimi rumenjaki, vlijemo nazaj v lonec in mešamo, dokler ne dobimo gostote jogurta. Lonec odstavimo in čokolado umešamo v zmes. Smetano stepemo, a ne preveč. Malo čokoladne pene razporedimo po dnu torte. Nato po dnu razporedimo čokoladne kroglice. Na peno položimo drugo ploščo biskvita, model za torte pa napolnimo s preostalo čokoladno peno. Torto pustimo kakšno uro v hladilniku.

 

Hrustljava skorjica za zavitek

Pečico segrejemo na okrog 180 °C. Vodo s sladkorjem segrejemo. Liste testa za zavitek premažemo s sladkorno vodo. Iz tega oblikujemo preproste krpice in pečemo 25 minut, dokler skorja ne postane zlatorjava in hrustljava.

 

Nadev "okus Maroka"

Pečico segrejemo na 180 °C. Lešnike pečemo okrog 12 minut, da dobijo zlatorjavo barvo, nato pa jih pustimo, da se ohladijo. Suhe fige in dateljne nasekljamo na drobno. Fige in dateljne premešamo z lešniki, kandirano pomarančno lupinico, medom in začimbo ras el hanout.

 

Preliv

Stepemo smetano. Nekaj žlic smetane razporedimo po torti. Fige narežemo na kose. Fige, nadev "Okus Maroka", hrustljave krpice, dateljne, meto in kandirano sadje razporedimo po torti. Okrasimo z rdečim in zelenim trakom. 

sestavine

Čokoladni biskvit

  • 80 g masla
  • 6 jajc
  • 190 g sladkorja
  • 140 g moke
  • 50 g kakava v prahu

Čokoladne žitne kroglice

  • 50 g bele čokolade
  • 15 g masla
  • 50 g žitnih kroglic (honeypops)

Čokoladna pena

  • 110 ml mleka
  • 2 rumenjaka
  • 30 g sladkorja
  • 180 g temne čokolade
  • 375 ml smetane za stepanje

Hrustljava skorjica za zavitek

  • 4 listi testa za zavitek
  • 50 ml vode
  • 150 g sladkorja

Nadev "okus Maroka"

  • 80 g lešnikov
  • 100 g suhih fig
  • 80 g razkoščičenih suhih datljev
  • 1 žlica kandirane pomarančne lupinice
  • 3 žlice medu
  • ščepec začimbe ras el hanout

Preliv

  • 200 ml smetane za stepanje
  • 4 sveže fige
  • 5 suhih datljev
  • pol šopka mete
  • nekaj kosov kandiranega sadja

Potrebujemo še:

  • sito
  • pekač in papir za peko
  • model za torto s premerom 20 cm
  • plastično folijo
  • rdeč in zelen trak

Sorodni recepti