Opis

Hitro listnato testo

Maslo narežemo na kockice. V moko naredimo jamico in ob robu potresemo sol. V jamico damo vodo in maslo, ter mešamo, dokler ne dobimo testa. Pazimo, da kockice masla ostanejo cele.

Testo razvaljamo v pravokotnik. Trikrat ga prepognemo. Testo obrnemo za 90 stopinj in ga spet razvaljamo v pravokotnik. Ponovno ga trikrat prepognemo. To je prvi krog. Testo pustimo počivati okrog 30 minut in postopek ponovimo še dvakrat.

Prežganje

Olupimo čebulo in strok česna ter ju nasekljamo. Maslo stopimo in na njem pražimo čebulo in česen, dokler ne posteklenita. Dodamo vso maslo in pražimo okrog pet minut. Pustimo, da se ohladi.

Gobova jušna osnova

Lonec z vodo postavimo na ogenj. Dodamo suhe in sveže gobe. Zelenjavo vzdolžno razpolovimo in jo zvežemo s kuhinjsko vrvico. V vodo damo zvezano zelenjavo skupaj s peteršiljem in lovorovim listom. Solimo in popramo. Jušna osnova naj vre na majhnem ognju, dokler je polovica ne izpari. Odstranimo zvezano zelenjavo, peteršilj in lovorov list. Gobe drobno nasekljamo in prihranimo. Jušno osnovo solimo in popramo.

Volovan

S pomočjo šablone izrežemo kos testa premera 25 centimetrov in ga damo na pekač, obložen s papirjem za peko. Testo prebodemo z vilicami. Aluminijasto folijo zmečkamo v kroglice. Skledo obložimo s papirjem za peko, jo napolnimo z aluminijastimi kroglicami in zapremo papir. Pečico segrejemo na 200 °C. Listnato testo razvaljamo tako, da dobimo dva kosa, velika okrog 30 x 30 centimetrov in debela 5 mm. Skledo s papirjem in aluminijastimi kroglicami narobe postavimo na testo in umaknemo skledo. Drugi kos testa položimo na papir za peko, ki je napolnjen z aluminijastimi kroglicami. Robove premažemo z vodo in jih stisnemo, da se sprimejo. Odvečno testo odrežemo z nazobčanim kolescem. Kroglo premažemo z vodo. S pomočjo modelčka za rezanje iz preostalega testa izrežemo polkroge, ki jih zložimo ob spodnjem robu. Prav tako iz listnatega testa izrežemo krog listnatega testa, s katerim bomo pokrili volovan. Na pekač ga damo ločeno, saj bo služil kot pokrov. Volovan okrasimo po želji in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Volovan pečemo približno 30-35 minut, dokler ne postane

zlato rjave barve. Pustimo, da se ohladi.

Gobji ragu

V loncu zavremo vodo z malo soli. Ostrgamo korenček in ga narežemo na kockice. Kuhamo ga okrog 10 minut. Zavremo gobjo jušno osnovo in vanjo zakuhamo hladno prežganje. Ko se ragu začne gostiti, dodamo nasekljane gobe. Dodamo smetano in korenčkove kockice. Nasekljamo peteršiljeve liste in jih dodamo skupaj z zamrznjenim grahom. Pustimo, da se ragu še malo kuha, dokler ni dovolj topel. Solimo in popramo ga po okusu.

Volovan odrežemo z zgornje strani. Razrežemo papir za peko in iz volovana previdno poberemo aluminijaste kroglice ter papir. Volovan napolnimo z ragujem in pokrijemo s pokrovom iz listnatega testa. Po želji okrasimo z vejico peteršilja.

 

Dodatni pripomočki

Kuhinjska vrvica, papir za peko, pekač, aluminijasta folija, posoda premera 22 cm, model premera 25 cm, čopič, nazobčano kolesce za rezanje testa, komplet nazobčanih modelčkov za rezanje testa s premerom 14, 10 in2 cm, jajce za premaz, sol, poper 


Hitro listnato testo

Maslo narežemo na kockice. V moko naredimo jamico in ob robu potresemo sol. V jamico damo vodo in maslo, ter mešamo, dokler ne dobimo testa. Pazimo, da kockice masla ostanejo cele.

Testo razvaljamo v pravokotnik. Trikrat ga prepognemo. Testo obrnemo za 90 stopinj in ga spet razvaljamo v pravokotnik. Ponovno ga trikrat prepognemo. To je prvi krog. Testo pustimo počivati okrog 30 minut in postopek ponovimo še dvakrat.

Prežganje

Olupimo čebulo in strok česna ter ju nasekljamo. Maslo stopimo in na njem pražimo čebulo in česen, dokler ne posteklenita. Dodamo vso maslo in pražimo okrog pet minut. Pustimo, da se ohladi.

Gobova jušna osnova

Lonec z vodo postavimo na ogenj. Dodamo suhe in sveže gobe. Zelenjavo vzdolžno razpolovimo in jo zvežemo s kuhinjsko vrvico. V vodo damo zvezano zelenjavo skupaj s peteršiljem in lovorovim listom. Solimo in popramo. Jušna osnova naj vre na majhnem ognju, dokler je polovica ne izpari. Odstranimo zvezano zelenjavo, peteršilj in lovorov list. Gobe drobno nasekljamo in prihranimo. Jušno osnovo solimo in popramo.

Volovan

S pomočjo šablone izrežemo kos testa premera 25 centimetrov in ga damo na pekač, obložen s papirjem za peko. Testo prebodemo z vilicami. Aluminijasto folijo zmečkamo v kroglice. Skledo obložimo s papirjem za peko, jo napolnimo z aluminijastimi kroglicami in zapremo papir. Pečico segrejemo na 200 °C. Listnato testo razvaljamo tako, da dobimo dva kosa, velika okrog 30 x 30 centimetrov in debela 5 mm. Skledo s papirjem in aluminijastimi kroglicami narobe postavimo na testo in umaknemo skledo. Drugi kos testa položimo na papir za peko, ki je napolnjen z aluminijastimi kroglicami. Robove premažemo z vodo in jih stisnemo, da se sprimejo. Odvečno testo odrežemo z nazobčanim kolescem. Kroglo premažemo z vodo. S pomočjo modelčka za rezanje iz preostalega testa izrežemo polkroge, ki jih zložimo ob spodnjem robu. Prav tako iz listnatega testa izrežemo krog listnatega testa, s katerim bomo pokrili volovan. Na pekač ga damo ločeno, saj bo služil kot pokrov. Volovan okrasimo po želji in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Volovan pečemo približno 30-35 minut, dokler ne postane

zlato rjave barve. Pustimo, da se ohladi.

Gobji ragu

V loncu zavremo vodo z malo soli. Ostrgamo korenček in ga narežemo na kockice. Kuhamo ga okrog 10 minut. Zavremo gobjo jušno osnovo in vanjo zakuhamo hladno prežganje. Ko se ragu začne gostiti, dodamo nasekljane gobe. Dodamo smetano in korenčkove kockice. Nasekljamo peteršiljeve liste in jih dodamo skupaj z zamrznjenim grahom. Pustimo, da se ragu še malo kuha, dokler ni dovolj topel. Solimo in popramo ga po okusu.

Volovan odrežemo z zgornje strani. Razrežemo papir za peko in iz volovana previdno poberemo aluminijaste kroglice ter papir. Volovan napolnimo z ragujem in pokrijemo s pokrovom iz listnatega testa. Po želji okrasimo z vejico peteršilja.

 

Dodatni pripomočki

Kuhinjska vrvica, papir za peko, pekač, aluminijasta folija, posoda premera 22 cm, model premera 25 cm, čopič, nazobčano kolesce za rezanje testa, komplet nazobčanih modelčkov za rezanje testa s premerom 14, 10 in 2 cm, jajce za premaz, sol, poper 

sestavine

Listnato testo

  • 250 g hladnega masla
  • 250 g moke
  • 125 ml hladne vode
  • 4 g soli

Prežganje

  • 100 g masla
  • 120 g moke
  • 1 čebula
  • 1 strok česna

Gobja jušna osnova

  • 2 l vode
  • 80 g suhih gob
  • 150 g mešanih svežih gob
  • 1 korenček
  • 1 čebula
  • 1 por
  • 2 listna dela stebelne zelene
  • 0.5 šopka listkov gladkolistnega peteršilja
  • 1 lovorov list

Gobji ragu

  • 2 korenčka
  • 100 ml smetane
  • 0.5 šopka peteršiljevih listkov
  • 200 g zamrznjenega graha

Sorodni recepti