Vodomec z arakom

sestavine

  • 60 g japonske majoneze Kewpie
  • 1 vložena čebula, fino naribana
  • 1 zlata pesa, fino naribana
  • 1 rdeča pesa, fino naribana
  • 3 redkve, fino naribane
  • 3 češnjevi paradižniki, nasekljani
  • 6 cvetov kapucink
  • 12 modrih regratovih cvetov
  • 6 poganjkov čičerike
  • ščepec morske soli
  • Sušen vodomec:
  • 250 g libanonske kamene soli
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 5 janeževih zvezd
  • 10 svežih vej za'atar
  • 120 ml araka
  • 1 cimetova palčka
  • 5 strokov zelenega kardamoma, zdrobljenih
  • 3 x 6 cm x 1 cm trakci limonine lupine
  • 5 limoninih listov
  • 800 g fileja vodomca, brez kože in kosti
  • Preliv iz mlade čebule:
  • 3–4 mlade čebule
  • 1 konzervirana limona, samo lupina, drobno sesekljana
  • 2 šalotki, olupljeni in drobno nasekljani
  • Ščepec rdeče paprike
  • Ščepec temne paprike Aleppo
  • ½ pesti drobnjaka, fino nasekljanega
  • 1 žlica limoninega soka
  • 100 ml olivnega olja

Priprava

  • Čas sušenja: 5 ur
  • Vodomca posušimo tako, da zmešamo sol, sladkor, janeževo zvezdo, za'atar, arak, cimet in kardamom. Polovico mešanice razporedimo po pekaču, nanjo pa položimo vodomca. Premažemo s preostalo zmesjo in pokrijemo. Premestimo v hladilnik in pustimo 5 ur (na polovici obrnemo). Vodomca odstranimo iz zmesi in ga dobro speremo. Osušimo s papirnato brisačo. Narežemo na 2–3 mm debele kose. Postavimo v hladilnik.
  • Za preliv iz mlade čebule na polno segrejemo žar. Mlado čebulo pečemo na žaru 2–3 minute ali dokler ne prične malce karamelizirati. Obrnemo in pečemo še 2–3 minute ali dokler ni rahlo zažgana. Mlado čebulo premestimo na rezalno desko in jo narežemo na 2 cm debele palčke. Nato jih damo v mešalno skledo z ostalimi sestavinami in začinimo po okusu. Če imamo dovolj časa, lahko nadev nekaj ur pustimo marinirati pri sobni temperaturi, saj se bodo arome in intenzivnost okusov pomarančnih cvetov in dimljenost mlade čebule še naprej razvijale. Damo na stran.
  • Serviramo tako, da vso zelenjavo, razen češnjevih paradižnikov, položimo v ledeno vodo za 15 minut, da postane zelo hrustljava. Narezanega vodomca kos za kosom razporedimo na krožnik in pokapamo z majonezo. Zelenjavo razporedimo po vrhu vodomca, nato obložimo s poganjki in cvetlicami. Pokapamo s prelivom iz mlade čebule in zaključimo s ščepcem morske soli, da poudarimo okus jedi. Takoj postrežemo.
  •  Opomba
  • Arak je beli alkohol z okusom janeža, ki je na voljo v specializiranih prodajalnah alkoholnih pijač.
  • Paprika Aleppo je vrsta paprike, ki raste v Siriji in Turčiji. Prodajajo jo posušeno in zmleto v trgovinah s posebno hrano. Če je nimate na voljo, jo lahko nadomestite z blago francosko papriko piment d’espelette.

Sorodni recepti

Poglej vse