Slovenski kuhar Primož Dolničar vam pokaže kako pripraviti ozimnico!

sestavine

  • 600 g surovega zelja
  • 20 g soli oz. 2 % glede na težo zelja
  • črni poper v zrnju
  • lovorjev list

Priprava

  • 1. Zelje očistite; prerežite glavo na pol in izrežite trde dele.
  • 2. Stehtajte zelje.
  • 3. Zelje narežite oz. naribajte na tanke trakove.
  • 4. Pripravite lonec.
  • 5. Zelje naložite v lonec.
  • 6. Dodajte poper.
  • 7. Solite.
  • 8. Dodajte lovorjev list.
  • 9. Dobro premešajte.
  • 10. V cca. 2 urah bo zelje spustilo tekočino in potem ga naložite v sterilne kozarce. 11. Zelje v kozarcih dobro pritisnete k dnu z leseno tlačilko.
  • 11. Prelijte z zeljno tekočino, na vrh položite plastično mrežico, ki bo zelje pritiskala k dnu, a kozarca še ne zaprite na tesno, temveč ga le pokrijte in pustite stati 3 dni.
  • 12. Po 3 dneh kozarce tesno zaprite in zelje je pripravljeno za shranjevanje.
  • 13. Po 3 tednih hranjenja v temnem in hladnem prostoru, je zelje pripravljeno za uživanje.

Sorodni recepti

Poglej vse