Vložena repa

sestavine

  • -  1,7 kg repe; nujno jo stehtajte
  • -  35 g soli;  20 g na kilo repe oz. cca 2 % procentov soli glede na težo
  • -  črni poper v zrnju
  • -  1 lovorjev list

Priprava

  • Repo očistite.
  • Repo olupite.
  • Repo narežite na ozke trakove oz. jo naribajte
  • Pripravite lonec.
  • Repo naložite v lonec.
  • Dodajte poper.
  • Solite.
  • Dodajte lovorjev list.
  • Dobro premešajte.
  • S pestjo pritisnite repo k dnu lonca.
  • Prekrijte jo s sterilno gazo.
  • Repo obtežite; npr. z leseno desko ali pokrovko.
  • Lonec z repo postavite v temo za 3 tedne.
  • Odstranite obtežilnik in gazo.
  • Repo naložite v sterilne kozarce.
  • Prelijte s tekočino, ki se je v loncu nabrala od repe, na vrh položite plastično mrežico, ki bo repo potiskala proti dnu in tesno zaprite, ter postavite v temen in hladen prostor.

Sorodni recepti

Poglej vse