Visoka pita z divjačino

Visoka pita z divjačino

Opis

Divjačinska pita je vedno čudovita na mizi in to je lep primer zelo preprostega recepta, še posebej če pri dobrem mesarju kupimo pripravljeno mešanico divjačinskega mesa.

 

Pečico segrejemo na 200 °C/plinsko nastavimo na 6. 20-cm model za torte s snemljivim dnom, okrog 7 cm globok, premažemo s svinjsko mastjo.

 

Najprej pripravimo nadev. V veliki skledi premešamo šalotko in česen. Dodamo divjačino, mleto svinjsko potrebušino, na kocke narezano slanino, vino, začimbe in zelišča. Začinimo s soljo in belim poprom. Z rokami dobro premešamo vse sestavine. Nadev damo v hladilnik, dokler pripravljamo testo.

 

Za testo v skledi premešamo moki. Dodamo maslo in ga previdno razdrobimo z rokami v moki. V posodi do vretja segrejemo vodo, sol in svinjsko mast. Mešanico vlijemo v moko in premešamo z žlico. Ko je mešanica dovolj hladna za obdelavo, jo stresemo na pomokano površino in zamesimo v gladko testo.

 

Zdaj moramo biti čim bolj hitri (saj se bo hladnejše testo bolj drobilo). Odrežemo dve tretjini testa. Razvaljamo ga in položimo v pripravljeni pekač. Pustimo, da odvečno testo visi čez rob modla. Preverimo, da v testu ni lukenj in razpok. Preostalo testo razvaljamo za pokrov in prihranimo.

 

Nadev razporedimo v model, obložen s testom. Potlačimo ga in poravnamo.

 

Robove testa premažemo z razžvrkljanim rumenjakom in pito pokrijemo s testenim pokrovom. Stisnemo robove, da bodo dobro tesnili, in lepo odrežemo odvečno testo. Pito po vrhu premažemo z razžvrkljanim rumenjakom. Na sredi testenega pokrova naredimo luknjo, skozi katero bo lahko izhajala para.

 

Model s pito postavimo pekač in pito pečemo 30 minut. Nato temperaturo v pečici znižamo na 160 °C/plinsko nastavimo na 3 in pečemo še uro in tri četrt.

 

Pito pustimo, da se povsem ohladi, preden jo vzamemo iz modla. Razrežemo jo na pladnju, da prestrežemo morebitne sokove. Pita naj bo sobne temperature, ko jo postrežemo.

            

sestavine

Testo

  • 450 g bele moke
  • 100 g krušne bele ostre moke
  • 75 g zelo hladnega neslanega masla
  • narezanega na majhne kocke
  • 200 ml vode
  • 0.5 žličke soli
  • 100 g svinjske masti
  • razžvrkljan rumenjak za premaz

Nadev

  • 2 olupljeni in drobno sesekljani šalotki
  • 2 stroka česna
  • strta
  • 700 g mešane divjačine brez kosti
  • narezane na kocke
  • denimo meso srne
  • zajca
  • fazana
  • goloba ali merjasca
  • 200 g mlete svinjske potrebušine
  • 200 g hrbtne slanine brez kože
  • narezane na kocke
  • 2 žlici vina madeira ali konjaka
  • 0.5 žličke mletega muškatnega cveta
  • 0.5 žličke mletega pimenta
  • 2 žlici grobo nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici nasekljanega timijana
  • sol in beli poper