Vikinški losos z nekvašenim kruhom
Recept je iz: Adam Liaw
Vikinški losos z nekvašenim kruhom
sestavine
- 2 kg lososovega fileta, kosti odstranjene
- morska sol
- Vodna kreša za okras
- Omaka skagen
- 150 g majoneze
- 2 JŽ kisle smetane
- 1 ČŽ dijonske gorčice
- 2 JŽ nasekljanega kopra
- 60 ml lososovih iker
- Naribana lupina ene limone
- Sok pol limone
- Vikinški nekvašen kruh
- 300 g gladke moke
- 75 g ržene moke
- 75 g pirine moke
- 375 ml pinjenca
- 1 ČŽ soli
Priprava
- Lososa nabijte na desko z lesenimi žeblji, da meso gleda navzgor. Dobro nasolite. Postavite navpično ob ogenj na razdalji, ko je že prevroče, da z roko zdržite 10 sekund. Pecite od 20-30 minut z repom navzgor, potem obrnite po vertikali in pecite še kakšnih 20-30 minut, da se prepeče.
- Za omako skagen zmešajte vse sestavine v skledi.
- Za vikinški nekvašen kruh zmešajte suhe sestavine v veliki skledi in naredite jamico. Dodajate pinjenec in mešajte, da se naredi testo, potem pa gnetite do gladkega. Testo oblikujte v 5-centimetrske kroglice in z rokami priščipnite in sploščite kroglice na debelino 5 mm. Pecite v ponvi ali na vročem kamnu 1 ali 2 minuti na vsaki strani, da se zlato zapeče in je prepečeno.
- Losos postrezite z omako skagen, kruhom in vodno krešo.
- Nasvet
- Lahko uporabite tudi kos lesa, recimo cedro ali kateri drugi les, primeren za dimljenje hrane. Čez noč ga namočite v vodi.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Bučkini polpeti s špinačno solato
Recepti Polenovka v ovoju z limoninimi testeninami