Vikinški losos z nekvašenim kruhom

sestavine

  • 2 kg lososovega fileta, kosti odstranjene
  • morska sol
  • Vodna kreša za okras
  • Omaka skagen
  • 150 g majoneze
  • 2 JŽ kisle smetane
  • 1 ČŽ dijonske gorčice
  • 2 JŽ nasekljanega kopra
  • 60 ml lososovih iker
  • Naribana lupina ene limone
  • Sok pol limone
  • Vikinški nekvašen kruh
  • 300 g gladke moke
  • 75 g ržene moke
  • 75 g pirine moke
  • 375 ml pinjenca
  • 1 ČŽ soli

Priprava

  • Lososa nabijte na desko z lesenimi žeblji, da meso gleda navzgor. Dobro nasolite. Postavite navpično ob ogenj na razdalji, ko je že prevroče, da z roko zdržite 10 sekund. Pecite od 20-30 minut z repom navzgor, potem obrnite po vertikali in pecite še kakšnih 20-30 minut, da se prepeče.
  • Za omako skagen zmešajte vse sestavine v skledi.
  • Za vikinški nekvašen kruh zmešajte suhe sestavine v veliki skledi in naredite jamico. Dodajate pinjenec in mešajte, da se naredi testo, potem pa gnetite do gladkega. Testo oblikujte v 5-centimetrske kroglice in z rokami priščipnite in sploščite kroglice na debelino 5 mm. Pecite v ponvi ali na vročem kamnu 1 ali 2 minuti na vsaki strani, da se zlato zapeče in je prepečeno.
  • Losos postrezite z omako skagen, kruhom in vodno krešo.
  • Nasvet
  • Lahko uporabite tudi kos lesa, recimo cedro ali kateri drugi les, primeren za dimljenje hrane. Čez noč ga namočite v vodi.

Sorodni recepti

Poglej vse