Velikonočno zvitek (Kozunak)

Velikonočno zvitek (Kozunak)

Opis

Priprava:

 

1.   Kvas raztopite v 50 ml mlačne vode, dodajte jedilno žlico sladkorja in en ščepec moke ter pustite, da fermentira.  

2.    V skladi zmešajte 300 gramov moke, fermentiran kvas, sol in toplo mleko.     

3.    Zamesite testo in ga pustite vzhajati 30-40 min.

4.    Limono operite in naribajte lupino. Zmešajte jajca s sladkorjem, limonino lupino, vanilijo in rumom.   

5.    Jajčno mešanico, preostalo moko in stopljeno maslo zmešajte k testu. Zgnetite mehko testo, ki se ne prijema prstov.

6.    Testo dajte v skledo, pokrijte s plastično folijo in pustite vzhajati 2 uri.    

7.    Testo razdelite na dva enaka dela in ju zvaljajte v dva pravokotnika. Testo namažite z marmelado in potresite z nasekljanimi orehi. Zvijte testo, razrežite po dolžini na dva dela, ampak pazite, da ostaneta konca nedotaknjena. Naredite en zvitek, tako da prepletete oba dela.   

8.   Zvitek položite v pekač in pustite ponovno vzhajati.   

9.   Pečico segrejte na 200 stopinj z ventilatorjem. Zvitek premažite z beljakom, potresite s sladkorjem in orehi.

10.               Pecite 10 minut v vroči pečici. Nato zmanjšajte temperaturo na 180 stopinj in pecite 30-40 minut.

sestavine

Sestavine

  • 800 g moke za kozunak (ali belo moko tipa 500)
  • 3 jajca (velikost L)
  • 190 g sladkorja
  • 200 ml mleka
  • 160 g masla
  • 0.5 svežega kvasa (30 g)
  • 1 ščepec soli
  • 1 vanilija
  • sok 1 limone
  • 50 ml ruma
  • 220 g šipkove marmelade
  • 1 jajce za premaz (velikost L)
  • moka za valjanje
  • sladkor za posipanje
  • orehi za posip

Sorodni recepti