Velikonočni sadni kolački

Velikonočni sadni kolački

Opis

Priprava

Kolački

Rozine približno pol ure namakamo v topli vodi. Pečico predhodno segrejemo na 180 ºC.

Moko pomešamo z mletimi mandlji, pecilnim praškom, sladkorjem in soljo. V drugi skledi pomešamo jajce, mleko in sončnično olje. Vaniljev strok prerežemo po dolžini, postrgamo vsebino in dodamo jajčni mešanici. Suho mešanico umešamo v mokro mešanico. Rozine odcedimo in posušimo s krpo, nato pa jih dodamo testu. V pekač za mafine položimo papirnate košarice. Košarice napolnimo s testom do treh četrtin. Mandljevo pasto oblikujemo v 12 enakih kroglic in jih potisnemo v testo. Kolačke pečemo v pečici približno 25 minut do zlatorjavega.

 

Maslena krema

Vaniljev strok prerežemo po dolžini in postrgamo vsebino. Shranimo majhno količino hladnega mleka. Za slaščičarsko kremo zavremo preostalo mleko skupaj z vaniljo in polovico sladkorja. Rumenjake pomešamo s shranjenim hladnim mlekom in preostalim sladkorjem ter umešamo moko. Mešanici dodamo malce tople mlečne mešanice, premešamo, vrnemo v lonec in spet dobro premešamo. Slaščičarsko kremo zavremo in kuhamo na šibkem ognju približno 5 minut. Slaščičarsko kremo pokrijemo s plastično folijo in pustimo, da se ohladi. Maslo penasto umešamo s sladkorjem. Slaščičarsko kremo zmešamo do gladkega in postopoma dodajamo penastemu maslu, da dobimo kremo.

 

Premaz

Na vsak kolaček damo dobro žlico maslene kreme in oblikujemo stožčast vrh. Pistacije drobno nasekljamo in damo na krožnik. Kolačke pomočimo v nasekljane pistacije. Tri četrtine preostale maslene kreme nadevamo v dresirno vrečko z nastavkom za listke. Na kolačke nabrizgamo listke iz maslene kreme. Žafranove nitke pomešamo z malce vode, dokler se ne obarva rumeno. Nitke odcedimo in vodo pomešamo s preostalo masleno kremo. Nadevamo jo v dresirno vrečko z majhnim nastavkom in v sredino listov nabrizgamo majhno kroglico, da dobimo cvet.

sestavine

Kolački

  • 2 žlici svetlih rozin
  • 100 g moke
  • 100 g mletih mandljev
  • 7 g pecilnega praška
  • 220 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 180 ml mleka
  • 60 ml sončničnega olja
  • 1 strok vanilje
  • 120 g mandljeve paste

Maslena krema

  • 1 vaniljev strok
  • 500 ml mleka
  • 150 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici moke
  • 250 g masla
  • 60 g sladkorja v prahu

Posip

  • 50 g pistacij
  • 5 nitk žafrana

Dodatne potrebščine

  • plastična folija
  • papirnate košarice za mafine
  • pekač za mafine
  • dresirna vrečka z nastavkom za listke
  • dresirna vrečka z majhnim nastavkom

Sorodni recepti