VEGANSKA M'HANNCHA

VEGANSKA M'HANNCHA

sestavine

  • 100 g ječmena
  • 1 maslena buča (1,2 kg)
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 rdeči papriki
  • 1 velik šop svežega koriandra (60 g)
  • olivno olje
  • ½ čajna žlička posušenega rdečega čilija v lističih
  • 1 zvrhana čajna žlička semen komarčka
  • 1 zvrhana čajna žlička kuminih semen
  • 1 zvrhana žlička mletega koriandra
  • 100 g mešanih mandljev in suhih marelic
  • ½ limone
  • 10 listov vlečenega testa
  • 1 jedilna žlica pistacij brez luščin
  • sladkor v prahu, za posip

Priprava

  • Ječmen skuhajte po navodilih na embalaži in ga odcedite.
  • Operite bučo, nato jo po dolžini pazljivo prerežite na pol in odstranite semena. Olupite čebulo in česen ter paprikama odstranite semena. Bučo razsekajte na kose, čebulo in papriko na 1 cm kocke. Česen na drobno nasekljajte s stebli koriandra (liste pa prihranite).
  • Vse stresite v ponev in postavite na nizko do srednjo temperaturo z 2 jedilnima žlicama olja, čilijem v lističih, semeni komarčka in kumine in mletim koriandrom. Pokrito dušite 25 do 30 minut oziroma da se zmehča, ne pa še obarva. Občasno premešajte.
  • Datlje izkoščičite in meso na drobno nasekljajte z marelicami in listi koriandra. Vmešajte v ponev z zelenjavo z odcejenim ječmenom, vanj stisnite limonov sok, začinite in pustite, da se ohladi.
  • Pečico segrejte na 180ºC.
  • Na veliko delovno površino eno ob drugo razgrnite dve čisti vlažni kuhinjski krpi, tako da ste ob daljših stranicah. Hitro a pazljivo enega ob drugem razgrnite 3 liste vlečenega testa s krajšimi stranicami proti vam, vsak kos naj se 2,5 cm prekriva s sosednjim, prekrivajoče dele pa zmočite.
  • Na liste testa s čopičem na rahlo nanesite olje, na njih položite 3 liste vlečenega testa, potem ponovite s še 3 listi. Preostali list uporabite za krpanje.
  • Polnilo z žlico nanesite v čim bolj ravno vrsto ob daljšem robu, ki vam je najbližje. Na nasprotni daljši del s čopičem nanesite malo olja.
  • Priporočam, da vam pri zvijanju pomaga prijatelj. Delajte počasi in pazljivo, s pomočjo kuhinjskih krp ga zvijte stran od sebe v orjaško cigaro, ves čas pa ga imejte na vlažni kuhinjski krpi. Zvijte v veliko vetrnico,  delajte hitro, a nežno, da ne razpoka preveč.
  • Nežno podrsajte na velik namaščen pekač za peko in po potrebi zakrpajte vse razpoke. S čopičem po vsej površini namažite z oljem in pecite 45 do 50 minut oziroma da postane božansko, krhko in zlate barve.
  • Deset minut pred koncem zdrobite in potresite pistacije in po želji z dodatnim ščepcem vsake od začimb.
  • Postrezite z izjemno finim slojem sladkorja v prahu. Slastno z vsemi običajnimi dodatki ali postreženo s pikantno paradižnikovo omako.

Sorodni recepti

Poglej vse