VEGANSKA M'HANNCHA

VEGANSKA M'HANNCHA
Sorodna oddaja:Jamiejev in Jimmyjev kulinarični izzivOglejte si jo: Četrtek 24 September ob 08:10 | Četrtek 24 September ob 15:00

Opis

VEGANSKA M'HANNCHA

Priprava

  1. Ječmen skuhajte po navodilih na embalaži in ga odcedite.
  2. Operite bučo, nato jo po dolžini pazljivo prerežite na pol in odstranite semena. Olupite čebulo in česen ter paprikama odstranite semena. Bučo razsekajte na kose, čebulo in papriko na 1 cm kocke. Česen na drobno nasekljajte s stebli koriandra (liste pa prihranite).
  3. Vse stresite v ponev in postavite na nizko do srednjo temperaturo z 2 jedilnima žlicama olja, čilijem v lističih, semeni komarčka in kumine in mletim koriandrom. Pokrito dušite 25 do 30 minut oziroma da se zmehča, ne pa še obarva. Občasno premešajte.
  4. Datlje izkoščičite in meso na drobno nasekljajte z marelicami in listi koriandra. Vmešajte v ponev z zelenjavo z odcejenim ječmenom, vanj stisnite limonov sok, začinite in pustite, da se ohladi.
  5. Pečico segrejte na 180ºC.
  6. Na veliko delovno površino eno ob drugo razgrnite dve čisti vlažni kuhinjski krpi, tako da ste ob daljših stranicah. Hitro a pazljivo enega ob drugem razgrnite 3 liste vlečenega testa s krajšimi stranicami proti vam, vsak kos naj se 2,5 cm prekriva s sosednjim, prekrivajoče dele pa zmočite.
  7. Na liste testa s čopičem na rahlo nanesite olje, na njih položite 3 liste vlečenega testa, potem ponovite s še 3 listi. Preostali list uporabite za krpanje.
  8. Polnilo z žlico nanesite v čim bolj ravno vrsto ob daljšem robu, ki vam je najbližje. Na nasprotni daljši del s čopičem nanesite malo olja.
  9. Priporočam, da vam pri zvijanju pomaga prijatelj. Delajte počasi in pazljivo, s pomočjo kuhinjskih krp ga zvijte stran od sebe v orjaško cigaro, ves čas pa ga imejte na vlažni kuhinjski krpi. Zvijte v veliko vetrnico,  delajte hitro, a nežno, da ne razpoka preveč.
  10. Nežno podrsajte na velik namaščen pekač za peko in po potrebi zakrpajte vse razpoke. S čopičem po vsej površini namažite z oljem in pecite 45 do 50 minut oziroma da postane božansko, krhko in zlate barve.
  11. Deset minut pred koncem zdrobite in potresite pistacije in po želji z dodatnim ščepcem vsake od začimb.
  12. Postrezite z izjemno finim slojem sladkorja v prahu. Slastno z vsemi običajnimi dodatki ali postreženo s pikantno paradižnikovo omako.

sestavine

  • 100 g ječmena
  • 1 maslena buča (1,2 kg)
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 rdeči papriki
  • 1 velik šop svežega koriandra (60 g)
  • olivno olje
  • ½ čajna žlička posušenega rdečega čilija v lističih
  • 1 zvrhana čajna žlička semen komarčka
  • 1 zvrhana čajna žlička kuminih semen
  • 1 zvrhana žlička mletega koriandra
  • 100 g mešanih mandljev in suhih marelic
  • ½ limone
  • 10 listov vlečenega testa
  • 1 jedilna žlica pistacij brez luščin
  • sladkor v prahu, za posip

Sorodni recepti