Vaniljev sladoled in sorbet iz jagodičja v hrustljavih kornetih

Vaniljev sladoled in sorbet iz jagodičja v hrustljavih kornetih

Opis

Dodatne potrebščine

Naprava za sladoled in termometer

 

Priprava

Skledo damo v zamrzovalnik

 

Vaniljev sladoled

Vaniljev strok prerežemo po dolžini. Postrgamo sredico. Segrejemo mleko skupaj s smetano in vaniljo. V skledi pomešamo mleko v prahu in sladkor. Dodamo malce mleka in mešamo, dokler ne dobimo enakomerne mešanice. Dodamo rumenjake in premešamo. Mešanico umešamo v toplo smetano, premešamo in kuhamo do 85 °C. Mešanico za sladoled precedimo in jo pustimo "zoreti" v hladilniku eno noč. Sladoled penasto umešamo in shranimo v zamrzovalniku.

 

Sorbet iz jagodičja

Sadje pasiramo in precedimo. Segrejemo sladkor in vodo ter mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Umešamo sadni pire. Sadni sirup pustimo, da se ohladi, pripravimo sorbet in shranimo v zamrzovalniku.

 

 

Hrustljavi korneti

Pečico segrejemo na 160 °C. Presejemo moko s sladkorjem v prahu. Stopimo maslo. Beljake gladko umešamo z mešanico moke in sladkorja. Nazadnje umešamo stopljeno maslo. Testo razdelimo na dva dela. V en del umešamo presejan kakav v prahu. Žlico belega testa nadevamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Dodamo malo temnega testa in pomešamo. Razmažemo v kroge in pečemo približno 10 minut. Ko je testo pečeno, ga oblikujemo v majhne kornete.

 

Pistacijev posip

Pečico segrejemo na 160 °C. Narežemo pistacije. Pomešamo moko, beli sladkor in maslo, da dobimo grobe drobtine. Dodamo narezane pistacije in gnetemo do mehkega testa. Testo nadrobimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Testo pečemo približno 20 minut do hrustljavega. Posip pustimo, da se ohladi in ga drobno narežemo.

 

Postrežba

Sadje drobno narežemo in napolnimo kornete do polovice. Pomešamo in nadevamo obe vrsti sladoleda v enakih količinah v zamrznjeni skledi. Previdno ju premešamo z lopatko. Nadevamo v dresirno vrečko z nagubanim nastavkom. Sladoled nabrizgamo v lep stožec na kornete. Potresemo s pistacijevim posipom in takoj postrežemo.

 

sestavine

Vanilijev sladoled

  • 1 strok vanilije
  • 125 g mleka
  • 115 g smetane
  • 80 g mleka v prahu
  • 140 g kristalnega sladkorja
  • 50 g rumenjakov

Sorbet iz jagodičja

  • 200 g jagodičja; jagode
  • robide
  • maline
  • 100 g sladkorja
  • 100 g vode

Hrustljavi korneti

  • 100 g moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 100 g masla
  • 100 g beljakov
  • 1 žlica kakava v prahu

Pistacijev posip

  • 90 g pistacij
  • 100 g masla
  • 100 g belega sladkorja
  • 100 g moke

Okras

  • maline
  • ribez
  • jagode