Vaniljev mousse s halvo, drobljencem z makom in temno čokolado

Vaniljev mousse s halvo, drobljencem z makom in temno čokolado
Sorodna oddaja:Nina Babić: Moja francoska pekarnaOglejte si jo: Torek 1 Oktober ob 13:00 | Torek 1 Oktober ob 13:30

Priprava

  1. Stepite rumenjake in 50 g kristalnega sladkorja. Želatino pustite v mleku 25 minut, da nabrekne. V kozici zavrite 250 g smetane. K rumenjakom počasi prilijte tretjino zavrete smetane, da zmes temperirate, potem pa to zlijte nazaj v kozico.
  2. Kuhajte na šibkem ognju in ves čas mešajte, dokler zmes ne doseže temperature 85 stopinj ali pa se dovolj zgosti, da ostane jasna sled, ko s prstom povlečete čez žlico. Umaknite z ognja.
  3. Želatino dodajte v kremo in mešajte, dokler se ne stopi. Zmešajte tahini in med ter dodajte v kremo z želatino. Rahlo stepite 250 g sladke smetane in jo vmešajte v kremo. V peno dodajte drobne koščke halve in previdno premešajte.
  4. Mousse zlijte v kozarce ali velik kalup. Za dve uri ga dajte v hladilnik, da se strdi.
  5. Za drobljenec segrejte pečico na 165 C. V skledo mešalnika dajte vse sestavine razen masla. Ko se zmešajo, pri nizki hitrosti dodajajte kockice masla in mešajte, da dobite drobtinice. Pecite 15 minut, vmes pa enkrat premešajte z lopatko. Ohladi naj se na sobni temperaturi.
  6. Čokolado do polovice stopite v vodni kopeli. Smetano zavrite in jo prelijte čez čokolado. Po eni minuti vse skupaj energično premešajte z lopatko, da dobite enakomerno zmes. Pustite, da se ohladi na 38-40 C.
  7. Zmešajte maslo in med. Dodajte v čokolado in mešajte, da se vse skupaj stopi. Ganaš pustite na sobni temperaturi, da se strdi.
  8. V kozarce s strjeno peno najprej dajte drobljenec z makom in mandlji, čez pa nabrizgajte ganaš.
  9. Pecite v pečici brez konvekcije

sestavine

Mousse:

  • 4 g želatine
  • 30 g mleka
  • 500 g sladke smetane (35 % maščobe)
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 2½ žlice tahinija
  • 2½ žlice medu
  • 40 g halve

Za drobljenec z makom in mandlji:

  • 110 g sladkorja prahu
  • 110 g moke
  • 60 g mandljeve moke
  • 60 g maka
  • 110 g masla, mrzlega in narezanega na kockice

Za ganaš s temno čokolado:

  • 275 g temne čokolade (70 %)
  • 250 g sladke smetane (35 % maščobe)
  • 20 g medu
  • 50 g omehčanega masla

Sorodni recepti