Vaniljev mousse s halvo, drobljencem z makom in temno čokolado
Recept je iz: Nina Babić
Vaniljev mousse s halvo, drobljencem z makom in temno čokolado
sestavine
- Mousse:
- 4 g želatine
- 30 g mleka
- 500 g sladke smetane (35 % maščobe)
- 50 g kristalnega sladkorja
- 3 rumenjaki
- 2½ žlice tahinija
- 2½ žlice medu
- 40 g halve
- Za drobljenec z makom in mandlji:
- 110 g sladkorja prahu
- 110 g moke
- 60 g mandljeve moke
- 60 g maka
- 110 g masla, mrzlega in narezanega na kockice
- Za ganaš s temno čokolado:
- 275 g temne čokolade (70 %)
- 250 g sladke smetane (35 % maščobe)
- 20 g medu
- 50 g omehčanega masla
Priprava
- Stepite rumenjake in 50 g kristalnega sladkorja. Želatino pustite v mleku 25 minut, da nabrekne. V kozici zavrite 250 g smetane. K rumenjakom počasi prilijte tretjino zavrete smetane, da zmes temperirate, potem pa to zlijte nazaj v kozico.
- Kuhajte na šibkem ognju in ves čas mešajte, dokler zmes ne doseže temperature 85 stopinj ali pa se dovolj zgosti, da ostane jasna sled, ko s prstom povlečete čez žlico. Umaknite z ognja.
- Želatino dodajte v kremo in mešajte, dokler se ne stopi. Zmešajte tahini in med ter dodajte v kremo z želatino. Rahlo stepite 250 g sladke smetane in jo vmešajte v kremo. V peno dodajte drobne koščke halve in previdno premešajte.
- Mousse zlijte v kozarce ali velik kalup. Za dve uri ga dajte v hladilnik, da se strdi.
- Za drobljenec segrejte pečico na 165 C. V skledo mešalnika dajte vse sestavine razen masla. Ko se zmešajo, pri nizki hitrosti dodajajte kockice masla in mešajte, da dobite drobtinice. Pecite 15 minut, vmes pa enkrat premešajte z lopatko. Ohladi naj se na sobni temperaturi.
- Čokolado do polovice stopite v vodni kopeli. Smetano zavrite in jo prelijte čez čokolado. Po eni minuti vse skupaj energično premešajte z lopatko, da dobite enakomerno zmes. Pustite, da se ohladi na 38-40 C.
- Zmešajte maslo in med. Dodajte v čokolado in mešajte, da se vse skupaj stopi. Ganaš pustite na sobni temperaturi, da se strdi.
- V kozarce s strjeno peno najprej dajte drobljenec z makom in mandlji, čez pa nabrizgajte ganaš.
- Pecite v pečici brez konvekcije
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Marelice s kokosovo glazuro
Recepti Sara La Fountain
Masleni kolački z borovnicami
Recepti Nenad Veljković
Kavni mousse z višnjami
Recepti Rudolph van Veen
Torta ob rojstvu otroka
Recepti Rudolph van Veen
Kolač ob rojstvu otroka
Recepti Rachel Khoo
Črni gozdiček v čokoladnih skledicah
Recepti Rachel Khoo
Brezpastirska pita
Recepti Rachel Khoo
Torta z jagodami in smetano
Recepti Rachel Khoo
Majhne pite z jagodičjem in kremo iz kremnega sira
Recepti Kiran Jethwa
Zvrnjen kolač s kruhovcem