V vinu dušena govedina

V vinu dušena govedina

Opis

Govedino narežemo na osem kosov. Damo jih v nekovinsko skledo. Dodamo prašičji parkelj (po želji), vino, timijan, sol in poper. Dobro premešamo. Pokrijemo in v hladilniku mariniramo 24 ur. Občasno premešamo.

Polovico slanine potresemo v veliko litoželezno posodo "Dutch oven" ali v veliko skledo s pokrovom. Odcedimo paradižnik (tekočino prihranimo za kaj drugega, denimo za juho ali omako). Paradižnik prepolovimo in iztisnemo semena. Damo ga v skledo skupaj z gobami, korenjem, peteršiljem, čebulo in česnom. Dobro premešamo.

S penilko razporedimo prašičji parkelj (po želji) in polovico govedine po slanini v "Dutch ovnu", pokrijemo s polovico paradižnikove mešanice. Dodamo lovorova lista in pomarančno lupinico. Naredimo še eno plast govedine in paradižnikove mešanice. V marinado z metlico vmešamo paradižnikovo mezgo in jo zlijemo v posodo.

V skledi zmešamo moko s 125 ml vode, da dobimo gosto pasto. Posodo pokrijemo. S pomokanimi rokami potlačimo pasto ob robovih pokrova, da zatesnimo "Dutch oven". Pečemo 20 minut pri 200 °C. Nato temperaturo zmanjšamo na 120°C in pečemo še štiri ure. Odstranimo pokrov. Posnamemo maščobo. Pomarančno lupinico in lovorova lista odstranimo. Če smo jed pripravili vnaprej, pustimo, da se hladi pol ure, nato še do konca v odkriti posodi v hladilniku. Nato posodo pokrijemo in meso lahko hranimo v hladilniku do dva dneva. Jed pogrejemo v pol ure v pokriti posodi na majhnem ognju ali v 45 minutah v pečici pri 190 °C.


Govedino narežemo na osem kosov. Damo jih v nekovinsko skledo. Dodamo prašičji parkelj (po želji), vino, timijan, sol in poper. Dobro premešamo. Pokrijemo in v hladilniku mariniramo 24 ur. Občasno premešamo.

Polovico slanine potresemo v veliko litoželezno posodo "Dutch oven" ali v veliko skledo s pokrovom. Odcedimo paradižnik (tekočino prihranimo za kaj drugega, denimo za juho ali omako). Paradižnik prepolovimo in iztisnemo semena. Damo ga v skledo skupaj z gobami, korenjem, peteršiljem, čebulo in česnom. Dobro premešamo.

S penilko razporedimo prašičji parkelj (po želji) in polovico govedine po slanini v "Dutch ovnu", pokrijemo s polovico paradižnikove mešanice. Dodamo lovorova lista in pomarančno lupinico. Naredimo še eno plast govedine in paradižnikove mešanice. V marinado z metlico vmešamo paradižnikovo mezgo in jo zlijemo v posodo.

V skledi zmešamo moko s 125 ml vode, da dobimo gosto pasto. Posodo pokrijemo. S pomokanimi rokami potlačimo pasto ob robovih pokrova, da zatesnimo "Dutch oven". Pečemo 20 minut pri 200 °C. Nato temperaturo zmanjšamo na 120°C in pečemo še štiri ure. Odstranimo pokrov. Posnamemo maščobo. Pomarančno lupinico in lovorova lista odstranimo. Če smo jed pripravili vnaprej, pustimo, da se hladi pol ure, nato še do konca v odkriti posodi v hladilniku. Nato posodo pokrijemo in meso lahko hranimo v hladilniku do dva dneva. Jed pogrejemo v pol ure v pokriti posodi na majhnem ognju ali v 45 minutah v pečici pri 190 °C.

sestavine

Sestavine

  • 1350 g govejih pleč brez kosti
  • 1 prašičji parkelj
  • prepolovljen (po želji)
  • 1.25 skodelice suhega rdečega vina
  • 1.25 skodelice belega vina
  • 2 žlički suhega timijana
  • 0.5 žličke soli in popra
  • 8 pustih debelih rezin slanine
  • grobo nasekljanih
  • 1 pločevinka paradižnika
  • 2 skodelici narezanih gob
  • 2 skodelici na debele kolobarje narezanega korenja
  • 0.5 skodelice svežega peteršilja
  • nasekljanega
  • 2 čebuli
  • olupljeni in grobo nasekljani
  • 4 stroki česna (nasekljana)
  • 2 lovorova lista
  • 2 pomaranči
  • lupinica
  • 0.25 skodelice paradižnikove mezge
  • 1 skodelica bele moke