V soli pečena postrv s holandsko omako s papriko na posteljici iz belušev ter hrustljave prekajene šunke
Recept je iz: Kiran Jethwa
Priprava postrvi, pečene v soli:
- Uporabimo ovalen pekač, v katerem bo dovolj prostora za ribo.
- Vanj stresemo za 1 cm soli in na solno posteljico položimo postrv. Nato dodamo še več soli, da bo z njo povsem pokrita.
- Pekač za 20 min položimo v pečico na 180 °C.
- Postrv vzamemo iz pečice in previdno odstranimo solno skorjo. Nato s kosti previdno povlečemo popolno pečeno meso.
Priprava holandske omake:
- Vinski kis zavremo s poprovimi zrni in pehtranom ter počakamo, da polovica izpari. Nato ga precedimo in postavimo na stran.
- Zavremo velik lonec vode, nato ogenj nekoliko zmanjšamo. Na lonec postavimo skledo, odporno na visoko temperaturo, in v njej z metlico stepamo rumenjake (beljakov za ta recept ne potrebujemo) in 2 žlički prevretega vinskega kisa.
- Vztrajno mešamo, dokler se rumenjaki ne spenijo, paziti pa moramo, da se ne segrejejo preveč. Da se skleda ne bi preveč segrela, jo sem in tja odmaknemo z lonca s kropom. Rumenjake s plastično lopatko občasno postrgamo z roba sklede. Mešati moramo, dokler ne dobimo zlate, zračne pene (pravimo ji zabaglione), ki odteka v trakovih, ko dvignemo metlico.
- Z metlico omaki postopoma primešamo zajemalko toplega masla. Skledo z omako nato znova položimo nad krop in omako na majhnem ognju kuhamo še nekaj sekund.
- Skledo spet odmaknemo z ognja in primešamo še eno zajemalko masla. Postopek ponavljamo, dokler ne primešamo vsega masla, omaka pa je gosta kot majoneza.
- Nato primešamo še limonin sok, sol, papriko in poper, pa tudi nekaj vrele vode, če se mešanica zdi pregosta.
Priprava zelenjavne posteljice:
- V ponvi popražimo 4 ali 5 rezin prekajene šunke, da postanejo lepo hrustljave. Postavimo jih na stran.
- Narežemo krompir in ga z nekaj masla in črnega popra damo v ponev, v kateri smo pražili šunko. Dodamo prepolovljene beluše in rdečo papriko in počasi pražimo.
- Ko jed postrežemo, na krožnik damo nekaj mešanice z beluši, ki jo
zabelimo s holandsko omako, na to pa položimo meso postrvi, ki ga
obogatimo z rezinami hrustljave šunke.
sestavine
- Sestavine za postrv, pečeno v soli1 mavrična postrv težka 1 kg očiščena s kožo in glavo 2 kg morske soliSestavine za holandsko omako500 ml belega vinskega kisa 1 jušna žlica poprovih zrn 1 šop svežega pehtrana 33 velikih jajc iz proste reje rumenjaki in beljaki ločeni 200 ml neslanega masla stopljenega in prečiščenega nekaj limoninega soka 1 čajna žlička paprikeSestavine za zelenjavno posteljico1 kg celega mladega krompirja kuhanega in neolupljenega 1 šop poparjenih belušev 1 pečena rdeča paprika 1 zavoj prekajene šunke 1 šop svežega kopra
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Kiran Jethwa
Panirane školjke na peni iz cvetače in praženih indijskih oreščkov
Recepti Kiran Jethwa
Pečeni polnjeni jajčevci s tilapijo in limonino omako
Recepti Kiran Jethwa
Marinirana kraljevska skuša
Recepti Kiran Jethwa
Zvrnjen kolač s kruhovcem
Recepti Kiran Jethwa
Kalamari na žaru z rakovico, začinjenim nadevom, sipinim črnilom in omako iz suhega manga
Recepti Kiran Jethwa
Kari z rakovico in tamarindo
Recepti Kiran Jethwa
Rezanci z rakom, belim vinom, česnom in peteršiljem
Recepti Kiran Jethwa
Bouillabaisse (ribja obara) z Viktorijinega jezera in omaka rouille
Recepti Kiran Jethwa
Rakci v maslu
Recepti Kiran Jethwa
Male ostrige s pridihom Vzhoda (enkratna in osvežujoča azijska polivka za sveže ostrige)