Opis

Priprava postrvi, pečene v soli:

  1. Uporabimo ovalen pekač, v katerem bo dovolj prostora za ribo.
  2. Vanj stresemo za 1 cm soli in na solno posteljico položimo postrv. Nato dodamo še več soli, da bo z njo povsem pokrita.
  3. Pekač za 20 min položimo v pečico na 180 °C.
  4. Postrv vzamemo iz pečice in previdno odstranimo solno skorjo. Nato s kosti previdno povlečemo popolno pečeno meso.

Priprava holandske omake:

  1. Vinski kis zavremo s poprovimi zrni in pehtranom ter počakamo, da polovica izpari. Nato ga precedimo in postavimo na stran.
  2. Zavremo velik lonec vode, nato ogenj nekoliko zmanjšamo. Na lonec postavimo skledo, odporno na visoko temperaturo, in v njej z metlico stepamo rumenjake (beljakov za ta recept ne potrebujemo) in 2 žlički prevretega vinskega kisa.
  3. Vztrajno mešamo, dokler se rumenjaki ne spenijo, paziti pa moramo, da se ne segrejejo preveč. Da se skleda ne bi preveč segrela, jo sem in tja odmaknemo z lonca s kropom. Rumenjake s plastično lopatko občasno postrgamo z roba sklede. Mešati moramo, dokler ne dobimo zlate, zračne pene (pravimo ji zabaglione), ki odteka v trakovih, ko dvignemo metlico.
  4. Z metlico omaki postopoma primešamo zajemalko toplega masla. Skledo z omako nato znova položimo nad krop in omako na majhnem ognju kuhamo še nekaj sekund.
  5. Skledo spet odmaknemo z ognja in primešamo še eno zajemalko masla. Postopek ponavljamo, dokler ne primešamo vsega masla, omaka pa je gosta kot majoneza.
  6. Nato primešamo še limonin sok, sol, papriko in poper, pa tudi nekaj vrele vode, če se mešanica zdi pregosta.

Priprava zelenjavne posteljice:

  1. V ponvi popražimo 4 ali 5 rezin prekajene šunke, da postanejo lepo hrustljave. Postavimo jih na stran.
  2. Narežemo krompir in ga z nekaj masla in črnega popra damo v ponev, v kateri smo pražili šunko. Dodamo prepolovljene beluše in rdečo papriko in počasi pražimo.
  3. Ko jed postrežemo, na krožnik damo nekaj mešanice z beluši, ki jo zabelimo s holandsko omako, na to pa položimo meso postrvi, ki ga obogatimo z rezinami hrustljave šunke.


sestavine

Sestavine za postrv, pečeno v soli

  • 1 mavrična postrv
  • težka 1 kg
  • očiščena
  • s kožo in glavo
  • 2 kg morske soli

Sestavine za holandsko omako

  • 500 ml belega vinskega kisa
  • 1 jušna žlica poprovih zrn
  • 1 šop svežega pehtrana
  • 33 velikih jajc iz proste reje
  • rumenjaki in beljaki ločeni
  • 200 ml neslanega masla
  • stopljenega in prečiščenega
  • nekaj limoninega soka
  • 1 čajna žlička paprike

Sestavine za zelenjavno posteljico

  • 1 kg celega mladega krompirja
  • kuhanega in neolupljenega
  • 1 šop poparjenih belušev
  • 1 pečena rdeča paprika
  • 1 zavoj prekajene šunke
  • 1 šop svežega kopra

Sorodni recepti