Čudoviti domači rakovi polpeti s pikantno črno omako

Čudoviti domači rakovi polpeti s pikantno črno omako

Opis

Priprava

Krompir damo v lonec z vrelo osoljeno vodo in ga kuhamo 15 do 20 minut oziroma do mehkega. Medtem v veliki ponvi na močnem ognju do črnega popečemo poper, paradižnik in čili na malce oljčnega olja ter pustimo, da se mešanica ohladi.

Krompir precedimo in pustimo v cedilu nekaj minut, da se posuši, nato pa ga vrnemo v lonec. Dodamo ščepec soli in popra ter meso rakov, nato pa pretlačimo s tlačilnikom za krompir. Na desko na drobno naribamo lupino ene limone, dodamo peteršilj, čili in mlado čebulo ter skupaj sekljamo do drobnega in hkrati mešamo.

Mešanico stresemo v lonec s krompirjevo mešanico in jo znova pretlačimo, dokler ne dobimo dobro premešane mase. Razdelimo jo na 12 delov, nato pa oblikujemo polpete. Postavimo jih v hladilnik za vsaj 4 ure ali čez noč, da se strdijo.

Veliko ponev pristavimo na močen ogenj in vlijemo oljčno olje. Polovico polpetov položimo v ponev in jih na vsaki strani cvremo približno 2,5 minuti oziroma dokler ne pozlatijo, postanejo hrustljavi in so povsem pečeni. Ponovimo z drugo polovico polpetov.

Do črnega zapečeno zelenjavo pomešamo z narezano mlado čebulo in mešanico po želji nasekljamo na grobo ali do finega. Pokusimo jo, nato pa dodamo ščepec soli in popra, ekstra deviško oljčno olje in sok pol limone. Dodamo natrgane liste bazilike, vejice pa zavržemo. Sekljamo, dokler nismo zadovoljni s konsistenco.

Rakove polpete položimo na krožnik in prelijemo s slastno omako. Postrežemo s preprosto solato iz rukole z limoninim prelivom in s krhlji limone za ožemanje čez polpete.

sestavine

Sestavine

  • 500 g olupljenega krompirja
  • večje kose razpolovimo
  • morska sol in sveže mleti poper
  • oljčno olje
  • 500 g mešanega belega in temnega mesa rakov (v razmerju 2 deleža temnega in 1 delež belega)
  • 2 limoni
  • nekaj vejic gladkolistnega peteršilja
  • 0.5 svežega rdečega čilija
  • 3 očiščene mlade čebule

Sestavine za omako

  • 1 rdeča paprika
  • narezana na četrtine in očiščena semen
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • na vejici
  • 1 sveži rdeči čili
  • razpolovljen po dolžini in očiščen semen
  • 1 mlada čebula
  • očiščena in tanko narezana
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • nekaj vejic sveže bazilike

Sorodni recepti