Kuhanje je odličen način za preživljanje časa z družino, poleg tega pa je lahko še posebej navdušujoče, če pripravite jed po receptu ene in edine Marthe Stewart. Skuhajte si nekaj odličnega in že sam občutek ob kuhanju bo odličen, kaj šele ob pokušanju :)

sestavine

  • BISKVIT:
  • Nesoljeno maslo sobne temperature, za mazanje modelov
  • 3/4 skodelice grenkega kakava v prahu, plus za modele
  • 1 1/2 skodelice gladke moke
  • 1 1/2 skodelice sladkorja
  • 1 1/2 žličke sode bikarbone
  • 3/4 žličke pecilnega praška
  • 3/4 žličke soli
  • 2 jajci, sobne temperature
  • 3/4 skodelice pinjenca, sobne temperature
  • 3 žlice sončničnega olja
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • 3/4 skodelice tople vode
  • GANAŠ:
  • 340 g bele čokolade, narezane
  • 1 skodelica smetane
  • 2 kg čokoladnega sladoleda, mehkega
  • Rahlo slajena stepena smetana in čokoladni ostružki za okras

Priprava

  • 1. Biskvit: Pečico ogrejte na 170 stopinj. Namastite 23-centimetrski model za torte (rob 5 cm); obložite s peki papirjem. Namastite papir in ga posujte s kakavom. Ponovite s pekačem, velikosti 40x27 cm. V skledi mešalnika s ploskim nastavkom počasi zmešajte kakav, moko, sladkor, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol. Dodajte jajca, pinjenec, olje in vaniljo; zmešajte. Dodajte vodo; povečajte hitrost in mešajte, da se poveže, kakšne 3 minut.
  • 2. 1 skodelico testa dajte v tortni model, preostanek pa v večji pekač, v obeh pa testo pogladite. Pecite, dokler zobotrebec ni čist, kakšnih 12 ali 14 minut. Prestavite na žično podlago in 15 minut hladite. Biskvit obrnite iz modelov in nato še enkrat na žično podlago in popolnoma ohladite.
  • 3. Ganaš: Čokolado dajte v skledi. Smetano zagrejte v kozici na srednjem ognju; prelijte čez čokolado. Pustite stati 3 minute. Nežno premešajte, da se raztopi. Pokrijte in dajte v hladilnik, da se strdi, a se še da mazati, kakšno uro. Če je ganaš pretrd, naj bo na sobni temperaturi ali pa ga mešajte, dokler se ne zmehča.
  • 4. Obrežite pravokotni biskvit. Namažite z ganašem; namažite do robov. Z ravnilom razrežite na štiri enake dele; položite jih enega na drugega in nežno stisnite. Pokrijte in hladite 30 minut. Z ravnilom razrežite na 2,5-centimetrske trakove, ki jih prerežite na pol (visoki naj bodo 8,5 do 10 cm).
  • 5. Okrogel biskvit prestavite v malo večji tortni model. Trakove položite ob rob modela.
  • 6. Sladoled nadevajte v tortni model; pokrijte in zamrznite. Pred postrežbo vzemite torto iz zamrzovalnika; odstranite obod in postrezite s stepeno smetano in čokoladnimi ostružki.

Sorodni recepti

Poglej vse