Trojna čokoladna pena

Trojna čokoladna pena

Opis

Temno čokolado (A) raztopimo v plastični skledi; če vsebuje kakavovo maslo, jo temperiramo. Pri temperiranju čokolado najprej damo v plastično posodo in jo v intervalih po 30 sekund grejemo v mikrovalovni pečici, dokler se čokolada napol ne raztopi. Čokolado brez ognja močno mešamo, dokler se v celoti ne raztopi. Med mešanjem lahko čokolado grejemo s sušilcem za lase. Čokolado damo v vrečko z zadrgo.

Čokolado iztisnemo okrog roba kozarca, da ustvarimo vzorec kapljic. Pustimo pri sobni temperaturi 5 minut, da se čokolada strdi.

 

Smetano (A) položimo v skledo in jo stepemo, da postane mehka, ter jo položimo v hladilnik. V ponvi zavremo mleko in smetano (B). V ločeni skledi zmešamo jajčne rumenjake in sladkor. Vroče mleko in smetano polijemo preko rumenjakov in sladkorja ter dobro premešamo. Mešanico prelijemo nazaj v ponev in pri nizki temperaturi (do 75 °C) neprestano mešamo, da ustvarimo angleško kremo (anglaise). V kolikor nimamo termometra in bi radi preverili stanje mase, vzamemo leseno žlico in jo pomočimo v maso ter z njo potegnemo črto na svojem prstu. Če se masa razlije, jo moramo kuhati še nekaj časa, če pa ohrani obliko, pa je pripravljena. Ko je gotova, jo nemudoma prelijemo v skledo. Pripravljeno angleško kremo razdelimo v tri ločene sklede.

 

V vsako skledo damo eno vrsto čokolade (če se angleška krema preveč ohladi, je priporočljivo, da čokolado najprej delno raztopimo). Dobro premešamo. Tako dobimo tri različne vrste angleške kreme (mlečno, belo in temno). Smetano iz hladilnika enakomerno porazdelimo v sklede in narahlo premešamo. Vzamemo šest kozarcev in jih najprej nadevamo s peno iz temne čokolade. Položimo v hladilnik za 20 minut, da se strdi. Kozarce nato enakomerno nadevamo s peno iz mlečne čokolade. Znova položimo v hladilnik za 20 minut. Na koncu nadevamo še peno iz bele čokolade. Preden postrežemo, postavimo v hladilnik za 4 ure. 


Vse sestavine damo v skledo in jih z roko ali paličnim mešalnikom dobro premešamo, da nastane čvrsta zmes. Zmes zlijemo v brizgalno vrečko z zvezdnim nastavkom in okrasimo vrh čokoladne pene. Na koncu posipamo še s kakavom v prahu.


sestavine

Pena

  • 300 ml sveže smetane (35 % m.m.) (A)
  • 30 ml polnomastnega mleka
  • 42 ml sveže smetane /35 % m.m.) (B)
  • 108 g ali 6 rumenjakov
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 90 g kakovostne temne čokolade
  • nasekljane
  • 98 g visoko kakovostne mlečne čokolade
  • nasekljane
  • 102 g kakovostne bele čokolade
  • nasekljane

Vanilijeva krema chantilly

  • 159 g sveže smetane
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 1.5 čajna žlička vanilijeve kreme
  • nizozemski kakav v prahu